Bron: www.knvb.nl
Sinds het seizoen 2017/’18 hanteert de KNVB voor het amateurvoetbal een aangepaste speeldagenkalender, waarbij de competities over het algemeen pas starten in het vierde weekend van september. Daarnaast is ook het einde van de competitie verschoven van begin mei naar het vierde weekend van mei.
De speeldagenkalender van het seizoen 2017/’18 is geëvalueerd. Daarbij waren we benieuwd naar de ervaringen en wensen met betrekking tot de nieuw te vormen competitieopzet en de daarbij horende kalender. Over het algemeen is 58 procent van de respondenten tevreden met de competitieopzet die in het seizoen 2017/’18 is ingegaan. Hieronder de gedetailleerde uitkomsten van het onderzoek.
Start van de competitie
Het is goed dat de competitie eind september begint, vinden bijna zeven op de tien respondenten. Daarbij vindt ook bijna 75% van de respondenten het goed dat de bekerpoulewedstrijden tijdens de eerste drie weken van september worden gespeeld
Winterstop en vakanties
Moet er in de vakanties gevoetbald worden? Of juist niet?
De respondenten werd ook gevraagd wat zij vinden van de winterstop en in welke periode deze idealiter zou moeten plaatsvinden. 67 procent van de respondenten is het eens met de stelling dat de winterstop moet blijven. Daarbij geeft het grootste deel aan dat de winterstop tot en met half januari of eind januari zou moeten duren.
Moet er in de vakanties gevoetbald worden? Of juist niet? Hierbij werden de herfst-, voorjaars- en meivakantie in ogenschouw genomen. Eén weekend voetballen tijdens de vakantie geniet de grootste voorkeur.
Pasen en Pinksteren
Opvallend is dat de meningen over voetballen tijdens de weekenden van Pasen en Pinksteren verdeeld zijn. Afgelopen seizoen is tijdens het Paas- en het Pinkerweekend voor het eerst door zondagteams op Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag gespeeld. Daarover is respectievelijk 47 en 43 procent ontevreden.
Eind van de competitie
De reguliere competities eindigen eind mei. Ruim zes op de tien respondenten vindt dat goed. Het gaat hierbij dus niet om de nacompetitiewedstrijden. Een nacompetitie in de vorm van een beslissingswedstrijd/reeks krijgt de meeste stemmen voor wat betreft de manier van beslissen wanneer twee teams gelijk eindigen op de ranglijst. Een beslissing op basis van doelsaldo krijgt ook veel stemmen. Voor de nacompetitiewedstrijden lijkt de uitspraak ‘hoe eerder, hoe beter’ het best op z’n plaats bij de respondenten.
Nacompetitie
Meer dan de helft is positief over de nieuwe nacompetitie-opzet met slechts één wedstrijd per ronde. De vraag die hierbij rijst is: welk team heeft dan het meeste recht op het thuisvoordeel? Volgens het overgrote deel van de respondenten zou de hoogst geëindigde periodekampioen het thuisvoordeel moeten hebben in de nacompetitie.
Wat betreft de finale van de nacompetitie; als de finale uit één wedstrijd bestaat, dan moet deze volgens bijna 70 procent op neutraal terrein gespeeld worden.
Wijzigingen seizoen 2018/’19
Aan de hand van de resultaten hebben we besloten om al dit seizoen een aantal wijzigingen door te voeren:
- De winterstop wordt verkort voor de B-categorie in de districten West I en West II, waardoor er minder in de vakantietijd gespeeld hoeft te worden;
- De wedstrijden met Pasen en Pinksteren worden weer op Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag gespeeld, met de mogelijkheid om de wedstrijd te verplaatsen naar zondag;
- Het thuisvoordeel in de nacompetitie is voor de hoogst geplaatste periodekampioen;
- De finale van de nacompetitie worden op neutraal terrein gespeeld.
En nu verder
De start van het seizoen 2019/’20 vindt plaats in het weekend van 31 augustus en 1 september. Aan de hand van de resultaten gaan we verder om de speeldagenkalenders voor het seizoen 2019/’20 per district en voor de verschillende doelgroepen verder te optimaliseren.