Rentier begeleidt jeugdvoetballers ADO en golfers Grevelingenhout en maakt entree
NIEUWERKERK – Een zeer onfortuinlijke start. Dat kende Thijs Rentier bij Goes. Nog voor het begin van de competitie 2017/2018 brak de Nieuwerkerker zijn kuitbeen. Inmiddels is hij weer hersteld, maakte zijn entree bij de zondag-hoofdklasser en helpt Rentier collega-voetballers en andere sporters ‘vooruit’. Want, sport en psychologie boeien hem mateloos en dagelijks.
(Nog) een dag in de week zit de 23-jarige Rentier bij de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Als mentale begeleider. Via een stage, vanwege zijn inmiddels afgeronde Master sport- en prestatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, kwam hij vorig jaar bij de eredivisionist terecht. ,,Mentale begeleiding is in opmars. Het taboe erover is een beetje aan het verdwijnen. Het lijkt heel zweverig. Maar als je over een probleem praat, wil toch niet zeggen dat je gek bent?” Omdat één van de twee mentale begeleiders bij ADO stopte en de clubleiding tevreden was over het werk van Rentier tijdens zijn stage, is de voetballer van Goes er één dag per week aan de slag gegaan. ,,Ik begeleid spelers individueel, geef teamtrainingen, train de trainer en geef workshops.
Jongens hebben last van wedstrijdspanning en tijdens een gesprek ga je met ze na hoe zich dat uit. Dat kunnen lichamelijke klachten zoals zweethanden, buikpijn en hartkloppingen zijn. Buikpijn bij een profspeler zie je vaak voorkomen en bij hartkloppingen zit je ademhaling te hoog. Dan leer je spelers ademhalingsoefeningen en train ik ze naar een buikademhaling. Jongens stellen zich verkeerde of te uitdagende doelen. Ze willen alles winnen en dat zorgt dat ze een onrealistisch beeld hebben. Dan gaan we aan de slag met doelen stellen wat je in een wedstrijd wil bereiken. Onder meer met video-analyses kunnen we die controleren. Het zorgt voor motivatie, focus en zelfvertrouwen als je je doelstelling haalt.” Rentier weet zeker dat je met mentale begeleiding vooruitgang kan boeken. ,,Dat moet je wel zien over een langere termijn. Nu zijn het ‘losse flodders’. We willen naar een structurele basis. Dan kun je veranderingen zien. Over vijf jaar kun je zien wat het teweeg heeft gebracht.”
Op korte termijn, als je dat zo mag stellen, heeft de inbreng van Rentier onlangs succes gebracht. In aanloop naar een nieuw seizoen in de hoofdklasse, het hoogste competitieniveau van Nederland, bracht de voormalige speler van Duiveland en SKNWK een bezoek aan de golfers van Grevelingenhout. Eén van hen, Bas Post, is een jeugdvriend van Rentier. ,,Bas vroeg of ik hen mentale begeleiding kon geven. Het is niet zozeer dat ik het verschil maak, maar ze gaan anders een wedstrijd in. Ze worden bewuster van waar ze als team naar toe willen. Sporten gaat altijd over winnen en verliezen. Ik probeer minder de focus te leggen op het resultaat. Dat klinkt heel erg raar, maar over het resultaat heb je niet de volledige invloed. Een tegenstander kan beter zijn, je kan de scheidsrechter tegen hebben of een polletje. Ik leg de focus op hetgeen je zelf invloed hebt. Ik wist niets van golfen af, maar dat is uiteindelijk geen struikelblok geweest. Het is ook investeren in jezelf door de golfbaan op te gaan. Ik sta aan het begin, dus moet je eigen tijd investeren.” En dan weer over in dit geval de golfers van Grevelingenhout: ,,Als je je op het proces focust, komt het resultaat vanzelf wel. Als je je blind staart op resultaat, wordt het proces alleen maar slechter”. Z’n duim en wijsvinger heel dicht bij elkaar houdend, doelend op de huidige resultaten in tegenstelling tot het vorige seizoen in de hoofdklasse: ,,Dat ik dan een klein stukje succes heb bepaald is leuk. Ik geef handvatten en dan moet je kijken wat voor jou het beste is. De ene heeft last van wedstrijdspanning en de andere moet dat juist oproepen bij zichzelf”.
Naast de begeleiding van de golfers van Grevelingenhout en zijn werk bij ADO voetbalt Rentier nog gewoon. Nou ja gewoon, het had behoorlijk wat voeten in aarde voordat hij zijn entree in het eerste elftal van Goes gemaakt. De Nieuwerkerker had afgelopen zomer amper de overstap gemaakt van Duiveland naar de hoofdklasser toen het ‘noodlot’ toesloeg. In de bekerwedstrijd van Goes 2 brak hij begin september 2017 zijn kuitbeen. Weg uitzicht op een seizoen in de hoofdklasse. ,,Een sliding van een tegenstander. Ik draaide weg en hij was te laat. Mijn hele seizoen de prullenbak in. Zes weken in het gips. Zes weken gips is niet goed want ik kwam er met een klein pootje uit. Alle spierkracht was weg. Zeven weken voorbereiding vallen dan in een keer weg.”
Ruim een half jaar later dan gepland mocht Rentier zijn opwachting maken in het eerste elftal van Goes. Dit gebeurde vorige maand met een invalbeurt tegen Jong FC Den Bosch (2-4-zege). ,,In stadion de Vliert. Dat je je debuut maakt in een stadion, is wel heel leuk. Voor mij was het een bewijs dat ik goed heb gewerkt. De invalbeurt was een soort beloning.” Ook onlangs in de bekerwedstrijd tegen Sliedrecht (0-7-winst) en afgelopen zondag tegen Baronie viel Rentier even in. ,,Voor mij is het lastig aansluiting te krijgen. Goes heeft geen tweede elftal en ik loop een half jaar achter. Maar ik ben blij dat ik weer gewoon kan voetballen en dat ik lekker op het veld sta.