Het amateurseizoen in cijfers: kampioenen

Bron: www.knvb.nl

In een vierdelige reeks blikken we deze week op KNVB.nl terug op het amateurseizoen 2016/’17, in cijfers. In het vierde en laatste deel: de kampioenen.

Kampioenen per gemeente

In absolute aantallen was de gemeente Amsterdam, waar 283 kampioensfeestjes konden worden gevierd, het meest succesvol – gevolgd door Utrecht (161) en Rotterdam (153). Ook kwamen uit de hoofdstad de meeste bekerwinnaars; twaalf. Relatief gezien kwam de Gelderse gemeente Doesburg als beste uit de bus, waar zeven van de twintig teams (35%) kampioen werden.

De meeste kampioenen voetbalden bij asc Waterwijk; 25 teams werden daar kampioen. OJC Rosmalen (23) en Koninklijke HFC (22) waren goede tweede en derde op die ranglijst.

Top vijf aantal kampioenen per gemeente

Gemeente Aantal
1. Amsterdam 283
2. Utrecht 161
3. Rotterdam 153
4. Groningen 119
5. ‘s-Hertogenbosch 115

Top vijf percentage kampioenen per gemeente

Gemeente Aantal
1. Doesburg 35%
2. Hendrik-Ido-Ambacht 26,67%
3. Hardinxveld-Giessendam 25,53%
4. Dongeradeel 25,33%
5. Sluis 25,29%

Top vijf kampioenen per club

Gemeente Aantal
1. asc Waterwijk 25
2. OJC Rosmalen 23
3. Koninklijke HFC 22
4. VVIJ 20
5. Unitas’59 20

Top vijf bekerwinnaars per gemeente

Gemeente Aantal
1. Amsterdam 12
2. Apeldoorn 9
3. Rotterdam 9
4. Breda 8
5. Ede 6

CLUB MET RELATIEF DE MEESTE KAMPIOENEN

vv Bakkeveen

Het nieuws ging al snel rond in Friesland. vv Bakkeveen presteerde afgelopen seizoen net zo goed als de jeugdopleiding van profclub Ajax. Beiden haalden een kampioenspercentage van maar liefst 50 procent, het hoogste aantal in heel Nederland.

Van Ajax kun je dat wellicht verwachten, maar van vv Bakkeveen? Toch waren er in het Oost-Friese dorp, grenzend aan Drenthe én Groningen, in het voorbije seizoen kampioenschappen te noteren voor JO19, JO17, JO15, JO13, JO11 en twee JO9-teams. Succes in alle leeftijdscategorieën van de jeugdafdeling dus, een ongekend resultaat. vv Bakkeveen presteerde daarmee relatief gezien het beste van alle verenigingen in Nederland, die meer dan tien teams in de competitie hadden ingeschreven.

Bevestiging voor jeugdbeleid

Een heel kleine vereniging, dus we zijn hier met z’n allen heel trots op

vv Bakkeveen telt in totaal veertien teams. En precies de helft kon in het seizoen 2016/’17 de champagneflessen ontkurken. Niet letterlijk overigens, want de kampioensteams kwamen allemaal uit de jeugdafdeling, dus bleef het bij bloemen en fris. “Onze club telt 180 leden, van wie 140 actief. Een heel kleine vereniging, dus we zijn hier met z’n allen heel trots op”, reageert secretaris en jeugdbestuurslid Evert Fokkema. “Niet dat we de tel bijhouden of dat kampioen worden een doel op zich is. Maar het is wel een bevestiging dat we goed op weg zijn met onze jeugdopleiding.”

vv Bakkeveen presteerde net zo goed als Ajax, waar 50% van de jeugdopleiding kampioen werd.

Drie jaar geleden besloot de Friese plattelandsclub dat het roer om moest. Fokkema: “We waren op sterven na dood. Het was zaak dat we de ouders weer actief kregen, de kantine ging draaien en de club weer van ons allen werd.” Ook op voetbaltechnisch gebied kwam er verandering. Binnen het bestuur was men er al snel van overtuigd dat vooral de jeugd veel meer aandacht verdiende. “Want dat is toch de toekomst.”

Duidelijke lijn

Dus stelde vv Bakkefean in de persoon van Marcel Loer een jeugdtrainer aan die van onder tot boven een duidelijke lijn aanbracht, van de Onder 9 tot aan de Onder 19. “Trainingen werden hiervoor vrijwillig door ouders gegeven. Met de allerbeste bedoelingen natuurlijk. Maar nu zit er echt een dynamisch plan achter. De ene week concentreren we ons op de aanval, daarna op de verdediging en later staan de corners centraal. In alle lagen doen we hetzelfde, uiteraard op het niveau dat daarbij hoort.”

Het klinkt simpel. “En dat is in wezen ook zo”, beaamt Fokkema. “Alleen is het zaak dat je als club een trainer vindt met de juiste ideeën en oefenstof. Het grote voordeel is dat spelers nu veel beter inpasbaar zijn. Ons Onder 19-team had bijvoorbeeld dertien vaste spelers. Blessures konden we echter heel eenvoudig opvangen met spelers uit Onder 17. Zij waren makkelijk inpasbaar, omdat ze in hun eigen elftal precies op dezelfde manier spelen.”

Constante doorstroming

Ze merken dat we hier serieus bezig zijn

Het uiteindelijke doel van de ingezette koers bij de jeugd is een stabiel eerste en tweede elftal bij de senioren te creëren. Met een constante stroom van eigen jeugd die de club ook trouw blijft. Komend seizoen gaat het gehele Onder 19-elftal al over naar de hoogste seniorenteams. “Vaak ontbreekt de aanvulling, maar we zien nu al dat de oudere jeugd langer blijft”, zegt Fokkema. “Ook al gaan ze in Groningen studeren, dan komen ze in het weekend terug naar Bakkeveen om te voetballen, want ze merken dat we hier serieus bezig zijn.”

En wie was de opvallendste kampioen van alle blauwwitte formaties in Bakkeveen? “Dan moet ik toch JO17 noemen. Zij stonden heel het seizoen op de derde plaats, maar op de laatste speeldag pakten zij na een ware thriller tegen Udiros alsnog het kampioenschap. Onverwachte titels zijn de mooiste.”

SAS SOFTWAREDe KNVB gebruikt SAS Software voor de analyse van voetbaldata.