Bron: www.telegraaf.nl
Volgende revolutie in Zeist komt eraan
„We gaan de grootste verandering in het amateurvoetbal sinds de jaren ’70 realiseren”, zo deelt de KNVB de clubs mede. Vanavond al wordt de aftrap gedaan van informatiebijeenkomsten in het hele land. Daarbij moet in recordtijd de grote ommezwaai aan de basis van de voetbalpiramide – voor 300.000 pupillenvoetballers, tienduizenden trainers en alle clubs in het land, worden gesmeten.
De KNVB heeft bedacht dat komende zomer op kleinere velden competitie wordt gespeeld. Jeugdvoetbal gaat naar kleine partijtjes (’small sided games’), dus naar wedstrijdjes van twee tegen twee, vier tegen vier, vijf tegen vijf, enzovoort. Het betekent dat er gespeeld gaat worden op kwartveldjes, waar mogelijk ook geen scheidsrechters meer bij te pas komen.
Bij een miljoen leden van de voetbalbond is die cultuurschok nog nauwelijks doorgedrongen. KNVB-sponsor ING wil de clubs gaan helpen bij de aanschaf van nieuwe doeltjes op de velden, maar wat de gigantische verandering in organisatie verder betekent krijgen de clubs de komende periode te horen.
De opleiders van de KNVB melden dat de ’revolutie’ tot stand komt dankzij samenwerking met expertes uit binnen- en buitenland, coaches, scheidsrechters, ouders en de kinderen zelf. Daar worden nu al grote vraagtekens bij geplaatst. Binnen de opleidingen van Ajax, Feyenoord of PSV, de drie grootste voetbalacademies van Nederland, weten kinderen en ouders van niets. Bestuurders van amateurclubs spreken nu al van een totale ’overval’ omdat ze nergens in gekend zijn.
De KNVB schrijft in een brief aan alle clubs dat de bond in gesprek wil met de clubs, maar die hebben niets meer te vertellen. Het besluit is al gevallen. De vraag is ook wie de zogenaamde experts dan zijn. Het is bekend dat Feyenoord, dat vijf jaar lang werd gekozen tot beste opleiding van Nederland en bij het laatste WK het grootste aantal zelf opgeleide spelers ooit leverde aan het Nederlands elftal, geen enkele heil ziet in kleine partijtjes.
Pilots met mini-partijtjes in competitievorm hebben ook uitslagen als 38-2 opgeleverd. „Dat wil een kind niet, dan voelt het kind zich voor lul staan”, zegt een insider. Ook partijtjes zonder scheidsrechter zullen voor problemen zorgen, zo wordt gevreesd. Bij een deel van de jeugdwedstrijden is het mét scheidsrechter al moeilijk om de boel goed te laten verlopen en ouders in het gareel te houden.
Het project gaat miljoenen kosten en de vraag is of het Nederlandse voetbal erbij gebaat is. Niemand kan dat garanderen. De clubs willen bovendien een stem hebben in grote hervormingen. Nu lijken ze een dictaat opgelegd te krijgen.