Het is hier al een tijdje stil. Maar dat heeft een goede reden. Daarover later deze maand meer informatie. Nu de eerste clubs weer voorzichtig beginnen met de voorbereiding staan hieronder – ter lering ende vermaak – de rapportcijfers zoals ik die aan het einde van het vorige seizoen aan de Zeeuwse clubs heb gegeven. Gezamenlijk zijn ze uitgekomen op een 6+.
ZATERDAGVOETBAL
HOOFDKLASSE
Hoek: 4
Promotie naar de topklasse was het doel, strijden tegen degradatie was hun deel. Een aardig slotakkoord onder Jannes Tant kon de valse start onder Ruud Pennings niet overschaduwen.
EERSTE KLASSE
Kloetinge: 6
Een kleurloos seizoen. Met 22 punten in uitwedstrijden kun je om de titel meedoen. Op eigen veld deed Kloetinge zichzelf en het publiek echter pijn en tekort, ook al werd het doel (top 5) gehaald.
Bruse Boys: 5
Op de moments suprêmes tegen Zuidland en GRC’14 viel het kwartje de verkeerde kant op. De onrust rond het afscheid van Wim Nieuwland leidde de laatste maanden af van de mislukte hoofdtaak: handhaving.
TWEEDE KLASSE
FC Axel: 8
Het seizoen duurde voor FC Axel te lang. Na de indrukwekkende 2-0-zege in de topper tegen MZC’11 sloot de ploeg van Kees Westerweele het seizoen af met zeven duels zonder zege.
Dauwendaele: 8
De 4-0-nederlaag in nacompetitie tegen Bruse Boys kon het goede gevoel bij de na vier jaar afscheid nemende trainer Marcel Lourens niet wegnemen. Elk seizoen deed hij het net iets beter dan het jaar ervoor.
GPC Vlissingen: 4
Op een haar na winnaar van de eerste periode, uiteindelijk gedegradeerd. Je kunt in het seizoen groeien, maar GPC Vlissingen groeide eruit.
De Meeuwen: 7
Gepresteerd naar de mogelijkheden. Jonge ploeg die van toppers kon winnen (6-3 tegen MZC’11), maar even goed kon verliezen van de degradanten.
MZC’11: 9
Meest complete ploeg uit de tweede klasse, terechte kampioen. Enige minpuntje: toen de ploeg moest winnen om de beslissing te forceren (FC Axel, Hellevoetsluis en Dauwendaele), lukte dat niet. Eind goed, al goed.
Nieuwdorp: 8
Huib Meerman heeft – net als eerder bij Nieuwland – het maximale uit zijn groep gehaald. Nooit in de problemen geweest, de promovendus deed zelfs tot het einde mee voor een periodetitel.
Oostkapelle: 6
Lijfsbehoud was het doel, lijfsbehoud was de oogst. Deed in de nacompetitie tegen derdeklassers wat in de reguliere competitie vaak een probleem was: scoren.
SSV’65: 8
Geen speler kwam boven de acht doelpunten, maar door een allround teamprestatie leverde de club zijn beste prestatie in jaren. Marco Groeneveld nam na vier jaar afscheid met een derde plaats en een periodetitel.
Terneuzense Boys: 7
De boys deden niet mee voor de prijzen, maar met een stevige verjonging heeft Diederik Hiensch in zijn eerste jaar een fundament gelegd voor de toekomst.
Zaamslag: 7
Na het overlijden van doelman Gijs Dekker waren de prestaties van ondergeschikt belang. Zaamslag deed wat het moest en kon doen.
DERDE KLASSE A
’s-Heer Arendskerke: 6
De inzet was een plaats in de top vijf, maar dat is niet gelukt. Te sterk voor het rechterrijtje, te zwak voor het linkerrijtje. De jeugd heeft echter de toekomst.
Arnemuiden: 7
De derde klasse is te laag voor zo’n voetbalbolwerk. Deed bovenin mee, maar kon Serooskerke nauwelijks verontrusten. In de nacompetitie ging het traditiegetrouw mis.
Domburg: 5
Won van de enige twee ploegen onder zich (Nieuwland en MZVC) en een keer van Kapelle. C’est tout. Als je vervolgens van een vierdeklasser verliest in de nacompetitie degradeer je terecht.
Jong Ambon: 6
Solide prestatie in het eerste jaar in de derde klasse, maar er was meer verwacht met enkele spelers die hoofdklasse-ervaring hebben. Is dit het niveau van de club of zit er nog rek in?
Kapelle: 7
Het veldspel was doorgaans in orde, maar doelpunten maken bleek voor de winterstop een vak apart. Het seizoen duurde te kort, want pas in de laatste periode kreeg de ploeg de smaak te pakken.
Krabbendijke: 7
Met Elco Jansen (21 goals) en Ronald Zuidweg (17 goals) waren de doelpunten opnieuw goedkoop. Defensief maakte Krabbendijke een stap vooruit, maar onvoldoende om serieus in de top mee te doen.
Kruiningen: 6
De insteek was een middenmoter worden die hier en daar een stuntje verzorgt. De ploeg redde het vege lijf op de slotdag, maar joeg Yerseke, Arnemuiden en Krabbendijke wel de stuipen op het lijf.
MZVC: 5
Een oprisping na de winterstop, mede door de inbreng van oud-prof Arjan Human, kon niet worden doorgezet. Degradatie was het gevolg. Hoe lang gaat MZVC nog zelfstandig door?
Nieuwland: 4
Het was vechten tegen de bierkaai. Het vertrek van enkele sterkmakers kon niet worden opgevangen. Nu ook Corné van Belzen stopt, is de vierde klasse een prima niveau voor de club.
Serooskerke: 9
Een bijna vlekkeloos seizoen. Twee kanttekeningen: 1) met de finish in zicht ging de machine haperen, 2) er werd twee keer verloren van nummer twee Yerseke. Degelijkheid en regelmaat zorgden voor de titel.
VCK: 6
Meer scoren en minder doelpunten tegen krijgen. Dat was de inzet van het seizoen. Beide mislukten. Eén uitschieter: 7-1-zege op Yerseke.
Veere: 5
Het lot van Veere: te groot voor het servet (vierde klasse), te klein voor het tafellaken (derde klasse). Colijnsplaatse Boys gaf in de nacompetitie het laatste zetje van de tafel.
Walcheren: 7
Toen Steve Schalkwijk niet meer scoorde, bleef ook de teamprestatie achter. Of was het andersom? Het seizoen ging uit als een nachtkaars.
Yerseke: 8
De inhaalrace op kampioen Serooskerke strandde op één punt. Een formidabele Arjen de Koeijer (41 goals) stond symbool voor een formidabele tweede seizoenshelft. De kroon in de nacompetitie bleef uit.
DERDE KLASSE B
DFS: 3
Uit nood moest trainer Marcel de Nijs regelmatig een beroep doen op A- en B-junioren. Zeker toen bekend werd, dat DFS zou opgaan in FC De Westhoek was de drive eruit.
Duiveland: 7
Een prima start – die bijna de eerste-periodetitel opleverde – kreeg geen vervolg. De knieblessure van topscorer Masoud Osmanie was ook een streep door de rekening.
Noad’67: 7
Noad’67 heeft niks te klagen met de vierde plaats, zeker niet omdat de doelstelling lijfsbehoud was. Puntje van aandacht: Door enkele stevige nederlagen finishte de ploeg met een negatief doelsaldo.
Tholense Boys: 8
Gesterkt door een meer dan degelijke defensie en enkele levensgevaarlijke aanvallers was Tholense Boys the best of the rest. Alvast de kampioensfavoriet voor volgend seizoen.
WHS: 6
Een club van de statuur van WHS streed te lang tegen degradatie. De trainerswissel Edwin Kriens voor Romeo van Aerde was ook een vlek in het seizoen.
VIERDE KLASSE A
Apollo’69: 6
In zijn eerste jaar heeft Rohan de Geus de club nog niet uit de middenmoot kunnen tillen. Op dag 1 werd het 2-2 tegen Hoedekenskerke, sindsdien was het alles of niets, winst of verlies. Leuk voor de kijkers.
Bevelanders: 6
De minste tegengoals, maar toch slechts zesde. Elke ploeg – ook RCS – had het moeilijk tegen Bevelanders, maar Bevelanders had het zelf ook moeilijk tegen kleintjes als Kwadendamme en Hoedekenskerke.
Colijnsplaatse Boys: 8
Mede door blessures wilde het voor de winterstop niet zo lukken, maar eenmaal compleet haalde Colijn er het maximale uit en werd zelfs één van de vier promovendi uit deze klasse.
Heinkenszand: 5
Drie jaar geleden nog tweedeklasser, nu voor het tweede jaar op rij een staartploeg in de kelder van het zaterdagvoetbal. Hoe realistisch is het om twee clubs in één dorp in stand te houden?
Hoedekenskerke: 7
Keurig gedaan. Hoedekenskerke accepteert dat het een middenmoter in de vierde klasse is. Snoepte toch maar mooi twee punten af van RCS (3-3).
Kwadendamme: 4
Na een prima debuutjaar in het zaterdagvoetbal eindigde de dorpsclub nu op een plaats die het kent uit het zondagvoetbal: laatste in de kelder.
Lewedorpse Boys: 8
Jarenlang hikte Lebo tegen promotie aan, eindelijk is het een keer gelukt. Kunnen Olde Raas en Jasper Verdonk (dit seizoen samen goed voor meer dan 50 goals) het een klasse hoger ook?
De Noormannen: 6
In het negende jaar in het zaterdagvoetbal leverde De Noormannen met de vijfde plaats zijn slechtste prestatie. De pijn zit vooral in het aantal tegendoelpunten.
RCS: 10
Natuurlijk speelde RCS te laag, maar dat zijn nu eenmaal de regels. De ploeg heeft gedaan wat het moest doen: winnen, winnen, winnen en kampioen worden. De twee gelijke spelen zijn RCS vergeven.
Spui: 5
Als je met de beste vijf wilt meedoen en je wordt tiende, dan kun je niet tevreden zijn. Geen enkele ploeg uit het linkerrijtje werd verslagen.
DwO’16: 5
De club die het seizoen begon als SVD/Volharding en eindigde als DwO’16 kon geen potten breken. Sterker nog, de club wacht met de nieuwe naam nog altijd op de eerste zege.
Vlissingen: 9
Na vijf seizoenen gaat de zaterdagtak van Vlissingen eindelijk een trapje omhoog. De club wist al weken dat het in de nacompetitie moest gebeuren en piekte tegen Domburg.
Wemeldinge: 6
Van een degradant uit de derde klasse mag meer verwacht worden dan een zevende plaats. Aan doelpunten geen gebrek, aan tegendoelpunten ook niet.
Wolfaartsdijk: 5
De goede bedoelingen ten spijt, maar de club komt de laatste jaren maar niet weg uit de onderste regionen. Nu vertrekt topscorer Jelmer van der Baan ook nog ‘s. Hoe moet het verder?
VIERDE KLASSE B
Hansweertse Boys: 5
Voor de winterstop toonde Hansweertse Boys zijn potentie, maar de ploeg stuikte als een kaartenhuis in elkaar. Dertien duels op rij zonder zege, met een 10-1-nederlaag op de slotdag als uitsmijter. Niet goed.
Rillandia: 8
,,Een kampioenschap nastreven of een periode, dat moeten we even niet willen’’, aldus trainer Bram Kot voor het seizoen. Rillandia promoveerde via de nacompetitie. Een lastig jaar wacht.
SKNWK: 10
Alleen de titel telde voor trainer Walter de Jonge. Halverwege werd hem te verstaan gegeven dat de club niet met hem verder wilde. Hij maakte het karwei echter onverstoord af.
Smerdiek: 7
Na een jaar zonder één enkele zege in de derde klasse kon Smerdiek een klasse lager de wonden laten helen. Dat lukte. Nu dient de club de traditionele plaats in de top vijf te heroveren.
SPS: 5
Voor het achtste opeenvolgende seizoen doet de club het minder dan in het voorafgaande seizoen. Als die trend niet doorbroken wordt, ziet de toekomst er somber uit.
Stavenisse: 6
Middenmoot rechterrijtje. Zoals het hoort, zoals het al jaren is. Af en toe een uitschietertje; meer moet Stavenisse ook niet van zichzelf verwachten.
Vosmeer: 7
Het scenario van Lewedorpse Boys moet Vosmeer aanspreken. Eerst acclimatiseren op zaterdag, dan toeslaan. Vosmeer is nu aan het acclimatiseren.
Waarde: 5
Realisme voert altijd hoogtij bij Waarde. Maar de club had dit seizoen toch meer van zichzelf verwacht dan de laatste plaats. De Belgische connectie misschien wat verstevigen?
WIK’57: 6
In de laatste fase van de competitie toonde de club progressie. Was dit een gril of gevolg van beleid? Als kleine club in een dunbevolkt gebied staat de club voor grote uitdagingen.
ZSC’62: 8
Lang in de race voor het kampioenschap, maar op de moments suprêmes ging het mis. Alle toppers tegen SKNWK en Rillandia werden verloren, ook in de nacompetitie lukte het niet.
ZONDAGVOETBAL
HOOFDKLASSE
Vlissingen: 6
Een fantastische start en een fantastisch slot. Tussendoor de onrust rond de trainerswissel, de betalingen en de rel rond het duel met UDI’19. In de nacompetitie vijzelde Vlissingen het geschonden blazoen op.
EERSTE KLASSE
Goes: 6
Alle investeringen ten spijt, Goes moest al vroeg lossen in de titelrace en de plaats in de nacompetitie verdween ook aan de horizon. Teleurstellend seizoen.
Zeelandia Middelburg: 5
Zeelandia Middelburg ging uit van zijn eigen kracht, maar dat was onvoldoende voor de eerste klasse. Dat is niet erg als je inzet op eigen jeugd, als je dat ook maar blijft doen.
TWEEDE KLASSE
HVV’24: 5
Het lukt HVV’24 maar niet om structureel in de tweede klasse te blijven. Eén of twee seizoenen en dan is het schluss. Ook nu weer. Geen schande, maar een uitdaging.
DERDE KLASSE
Luctor’88: 5
Leuk hoor, zo’n feestje na promotie uit de vierde klasse. Maar ja, je moet vervolgens wel een jaar lang als kop van jut fungeren. Is het dat waard?
Patrijzen: 5
Leuk hoor, zo’n feestje na promotie uit de vierde klasse. Maar ja, je moet vervolgens wel een jaar lang als kop van jut fungeren. Is het dat waard?
RIA W: 4
In het begin ging het nog niet eens zo verkeerd. Maar toen de mutaties bij spelers en trainer kwamen, ging het mis. De 11-0-nederlaag bij Unitas’30 was het dieptepunt tussen dieptepunten.
Terneuzen: 6
Speelt onder zijn stand; het is de vraag wanneer de reus ontwaakt. Veel spelers komen nu terug op het oude nest. De kleur- en kansloze achtste plaats is er één om snel te vergeten.
VIERDE KLASSE A
Aardenburg: 4
Ook met gewezen toppers als Danny Magito en Benedikt van de Walle kon de vrije val van Aardenburg niet gestopt worden. De verhalen over fusies steken vanzelf de kop op. Misschien wel slim en noodzakelijk.
Biervliet: 5
Biervliet wilde het vorige seizoen herhalen (derde plaats en periode), maar daar kwam de ploeg bij lange na niet in de buurt. De tiende plaats was teleurstellend, de aansluitende leegloop zorgwekkend.
Breskens: 7
Niet leuk natuurlijk voor Arjan Human, maar na zijn vertrek schakelde Breskens onder Elmar Lauret een tandje hoger. Zelfs zo goed dat de ploeg in de nacompetitie belandde. Misschien maar goed dat dat het eindstation was.
Clinge: 7
Het slotstuk moet maar snel vergeten worden (8-2-verlies tegen RBC), maar verder speelde Clinge een prima seizoen. De goals van Thomas Leegwater en Sven d’Hooghe (samen 37 goals) deden menig club pijn.
Corn Boys: 6
Gehandhaafd via de nacompetitie, maar moet de club daar blij mee zijn? Een regelrechte leegloop voorspelt weinig goeds voor komend seizoen. Sebastiaan de Meijer speelde zich met 25 goals in de kijker bij Philippine.
Hontenisse: 7
Periodetitel gehaald en lang meegedaan voor de titel. Dat was het doel en dat werd gehaald. Zoals dat gaat in Kloosterzande, zullen de wensen komend seizoen onveranderd zijn.
Hoofdplaat: 5
Kon je meer verwachten? Hoofdplaat heeft het dapper geprobeerd in de vierde klasse, maar het was een kansloze missie.
IJzendijke: 6
De top vier en een periodetitel kwamen er niet uit. Dat was ook wel heel ambitieus, maar daar is niks mis mee. Leg de lat maar hoog.
Koewacht: 5
Natuurlijke selectie heet dit. Koewacht jojoot al jaren tussen de vierde en vijfde klasse. Volgend seizoen in de vijfde klasse weer lekker om de prijzen meedoen.
Oostburg: 5
De magerste prestatie in acht seizoenen. Redelijk anoniem marcheerde Oostburg door de vierde klasse, afgezien van het gestaakte duel met Corn Boys dat zelfs nog een strafpunt opleverde.
Philippine: 10
Geen centje pijn voor Philippine, dat aantoonde dat de degradatie uit de derde klasse op een misverstand berustte. Steen zorgde in september voor een graatje in de keel, maar dat werd achteloos uitgespuugd.
Schoondijke: 8
De beste prestatie ooit. Met de productiviteit van Andrew Wesbeek (31 goals) en Nourredine Zaha (18 goals) was een nog hogere plaats mogelijk geweest. Verdediging versterken en volgend seizoen weer een stap maken.
Sluiskil: 7
Niet afhankelijk van één man, want de ploeg had maar liefst zestien verschillende doelpuntenmakers. Een puntje van zorg: opnieuw groot verloop in de nieuwe selectie.
Steen: 6
Dapper om vooraf een titelwens uit te spreken, maar de club kwam er niet in de buurt. Als er zelfs geen periodetitel uit komt rollen, mag het seizoen mislukt genoemd worden.
VIERDE KLASSE B
Zeeland Sport: 3
Alles mislukte. Op kunstgras dacht de ploeg meer kans te hebben, maar dat bleek een misvatting. Op gewoon gras ging het niet beter. Begrijpelijke stap naar het zaterdagvoetbal.
VIJFDE KLASSE A
Graauw: 6
Hoogtepunt van het seizoen was de verrassende 2-0-zege op de uiteindelijke kampioen Lepelstraatse Boys. Dat niveau kon de ploeg echter niet bestendigen.
Groede: 9
Een droomseizoen, dat alleen nog beter had kunnen zijn met een kampioenschap. Nu promoveerde Groede via de nacompetitie en kreeg door het bekerduel met ASWH een voetbalvriend voor het leven.
Hulsterloo: 5
De slechtste prestatie in decennia. Een ongelukkig huwelijk met de trainer eindigde in de winterstop. Het kwaad was al geschied.
SDO’63: 6
Met zijn Whatsapp-peptalk zette trainer Sigi Leest zijn club in de etalage. Maar zo spraakmakend waren de prestaties niet op het veld. Een anoniem jaar.
Sluis: 6
De nacompetitie was in zicht, maar werd niet gehaald. Dat zou wel gepast hebben in de visie van de club, die de vierde klasse als doel heeft gesteld. Maar is dat wel zo verstandig?
Terhole: 5
De prestatie van vorig seizoen (tiende met 20 punten) lijkt een uitschieter te zijn geweest. Meer dan zorgen over de punten zijn er zorgen over het voortbestaan van het eerste team in de standaardklasse.
Vogelwaarde: 7
Moest even op gang komen. Maar hoe langer het seizoen duurde, hoe beter het ging. De laatste periodetitel kon niet verzilverd worden tegen Dioz.
Voor meer van deze leuke statistieken in het Zeeuwse Amateurvoetbal kunt u terecht op de volgende website: http://rudestats.wordpress.com/