De redactie heeft de 45e bijdrage in de rubriek Jan’s Column mogen ontvangen. Uiteraard willen we Jan de Jonge weer hartelijk danken voor zijn bijdrage.
Die vraag is deze winterperiode vaak gesteld. Veel afgelastingen en vaak niet kunnen trainen op gras riepen die vraag telkens op. Daarbij kwam nog dat het onderhoud van velden ook te wensen over laat. In drie maanden heeft SKNWK drie competitiewedstrijden kunnen spelen en 70 % van de trainingen kon niet doorgaan. En nu ik dit schrijf snakken de velden om regen. Het trainingveld van SKNWK wordt beregend. Zou kunstgras deze problemen oplossen?
Profclubs hebben kunstgras. Al is het maar om op te trainen. En steeds meer spelen ze hun competitiewedstrijden op kunstgras. Geldt dit ook voor de amateurs? Bij grotere verenigingen wel, want die hebben jeugd die op een kunstgrasveld traint. Die zijn van jongs af aan gewend en vertrouwd met kunstgras. Bij senioren ligt dat anders, die zijn vaak opgegroeid met echt gras. Zij vinden kunstgrasvelden dan ook maar niks.
Alhoewel de spelers van Hoek het begin maart maar wat aangenaam vonden dat SC Genemuiden kunstgras had. Meer winstkansen, inderdaad, Hoek won. Die dag speelde SKNWK tegen SPS op een veld waar goed voetbal geen optie was. Spelers mopperden. Toch zullen zij die kunstgras meer niks vinden het onderspit gaan delven in de toekomst, want er komen nu al jaarlijks 150 velden met kunstgras bij. In Nederland zijn er nu al ruim 1500. In Zeeland hebben: RCS, Zeelandia Middelburg, Zeeland Sport, FC Dauwendaele, GPC, VC Vlissingen, Walcheren, VCK, MZC’11( wordt aangelegd), MZVC,Krabbendijke,SSV’65, Bruse Boys,Tholense Boys en HVV’24 kunstgras.
Zijn de tegenstanders bang , dat ze door spelers met meer techniek overvleugeld worden? Want het is zo dat technisch goed onderlegde spelers in het voordeel zijn op kunstgras. Dribbelen gaat makkelijker, je bent wendbaarder, de snelheid van de bal is hoger, het spel is sneller. Tegenstanders kunnen aanvoeren dat je meer blessures hebt op kunstgras. Dat zou kunnen doordat je minder demping hebt op die onderlaag. Je voelt je botten en gewrichten meer dan op het zachtere gras. Echter de huidige generatie kunstgras heeft een hoge shockabsorptie en de hardheid de ‘grasvezel’ is bij aanschaf te bepalen ( CoolPlay). Ook zou je door hogere rotatiekrachten op je lijf meer kans op blessures hebben.
Goede kunstgrasvoetbalschoenen kunnen deze krachten neutraliseren. Schoenen die op droog en nat kunstgras voldoen en comfortabel zijn. De kunstgrasschoen heeft kortere open noppen, die meer comfort en stabiliteit geven. Ook zijn de noppen anders geplaatst. Ze worden o.a. cirkelvormig onder de hak geplaatst, zodat je sneller kan draaien. Het wegglijden van het standbeen bij vrije trappen wordt dan ook tegengegaan.
Op gras heb je door oneffenheden, losliggende graszoden, kuiltjes enz. vaak verstuikingen, verrekkingen en het uitglijden dat blessures geeft. En ook het beruchte polletje, dat je een doelpunt kost en een doodongelukkige doelman oplevert.
De kleine amateurvereningen kunnen een kunstgrasveld niet betalen. Zij moeten wachten tot ze in een groter verband opgaan. Fusieclubs hebben meer mogelijkheden om kunstgrasveld gefinancierd te krijgen. Het is dan helemaal mooi als ook anderen van dat veld gebruik kunnen maken. En een klein oefenveld maakt trainingen vrijwel altijd mogelijk.
Over zo’n 10 tot 15 jaar zie ik de onderhoudsvrijwilligers, de “Huibs, de Banussen, de Keesen, de Jans” van dan, op trekkertjes rijden om de velden te stofzuigen, de korreltjes (de infill )herverdelen na wedstrijden op de kunstgrasvelden. De fusievereniging in Duiveland heeft dan gekozen voor die velden. Het zijn nieuwe werkzaamheden voor de onderhoudsmannen. Borstelen, vegen, stofzuigen en ontklitten. De kunstgrassprieten klitten zich vast na verloop van tijd. Ontklitten is dan nodig en beluchten en af en toe strooisel toevoegen. Maar daarna staat het vertrouwde neutje weer klaar.
Laten we dan van begin september competitie gaan spelen tot december. Dan een winterstop tot maart en dan lekker in beter weer doorvoetballen tot half juni. Conditie bijhouden in de winterstop kan door door te trainen en in de zaal te ballen. Net of die conditie zo geweldig goed is en dan zo zal terugvallen door niet te spelen. Ik zet daar vraagtekens bij. Maak van de voetbal meer een zomersport. Die kans is er met kunstgras.
Aan de andere kant, jammer dat we de geur van netgemaaid gras niet meer ruiken, dat je broek niet meer groen wordt bij een sliding. Dat je de middenstip van de tegenstander niet meer uit kunt spitten. Alhoewel er worden af en toe wel meters kunstgras gestolen. Moeten we straks naar het geurmuseum in Winkel (Noord Holland) om de geur van gras uit een flesje te ruiken? Want van de geur van gras wordt je blij en wakkerder ondervond een Belgische kunstenaar, die met een mengsel van water en vermalen gras op z’n wangen gesmeerd in de trein zat. Hij werd belangstellend en met een lach aangekeken en gegroet.
Een minpuntje vind ik, dat het kunstgras nooit meer twee kontjes hoog zal zijn.
Jan de Jonge, juni 2015.
Beste Jan de Jonge.Je schrijft over snelheid en over kunstgras.Om dat eerste bij de hand te nemen;Het volgende.TOen ik destijds voetbalde in 1955- 1962 omstreeks was kunstgras uit den boze.Maar ik was toen de snelste van SINOTO.Dus het moet van de spelers komen.EN dat mis ik keer op keer.Ze moeten elke keer trainen op snelheid.DAn heb je kans dat in de derde klas belanden. C Stoutjesdijk