Van Cees Dalebout ontvingen we onderstaand interview. Dit is uit 2004 en was voor het clubblad van de scheidsrechtersvereniging Noord- en Zuid Beveland (zij zijn al een paar keer actief geweest op sportpark ‘Het Springer’ voor een spelregelquiz o.i.d.). Cees dank je wel voor je bijdrage !!
De drieénveertigste fluit is van:
Naam: Cees Dalebout
Geboren: Ja in Zierikzee
Woont in: Nieuwerkerk (Duiveland en niet Schouwen-Duiveland)
Burg. staat: Ongehuwd en niet samenwonend
Werkzaam: Ambtenaar bij de Belastingdienst/kantoor Middelburg te Goes op het team Herzieningen.
Scheidsrechter sinds: 8 november 1974
Hobby’s: Voetbal, gokken, fluiten, en wat verder leuk is.
Waarom scheidsrechter geworden: Ik werd eens gevraagd om voor de eigen vereniging een competitiewedstrijd te fluiten. Het was het derde elftal waarin mijn broer keeper was. Dus het was wel een klein beetje speciaal. Later vertelde hij mij dat ik beter kon blijven voetballen en maar geen scheidsrechterscarriere beginnen. Zulke dingen moet je niet tegen mij zeggen want dan wil ik mij bewijzen. Ik heb me toen aangemeld voor de cursus die werd gegeven door Wim Broekhoven in de Landbouw te Goes. Met veel enthousiasme heb ik de cursus gevolgd en nadat ik dinsdagavond geslaagd was mocht ik zondags mijn eerste officiele partij blazen. Dit was een wedstrijd tussen Zierikzee 3 tegen Dreischor 3. als begeleiding kreeg ik de wedstrijdsecretaris van Zierikzee aangewezen. Zodoende ben ik dus dit jaar (2004) 30 jaar officieel scheidsrechter en als ik van blessure leed bespaard blijf hoop ik nog vele jaren mee te draaien in het circuit.
De tot nu toe leukste ervaring: De uitnodiging in 1977 om een week intern te verblijven op het complex van Zeist om een cursus te volgen en je eventueel klaar te stomen voor het echte werk als scheidsrechter. Bijzonder leuk maar wel zwaar was deze week. Vele corifeen zijn er toen geweest en hebben hun belevenissen verteld. Tevens enkele (gedeelten) van wedstrijden gefloten en ’s avonds werd je fluitkunsten onder de loep genomen en kreeg je zowel kritische opmerkingen als positieve berichten. Het was dus heel leerzaam.
Tevens ook beslissende wedstrijden gefloten en beslissingswedstrijden.
Ook een leuk moment was in de wedstrijd tussen Wilhelmina 26 tegen Yerseke. De trainer van Yerse (Andre Nieuwenhuize) zal zich dat ook wel herinneren. Een speler van de thuisploeg speelde vanaf de middenlijn terug op zijn doelman. Niemand voor de rest in de buurt dus ik draaide mij weer om om de uittrap (mocht toen nog bij een terugspeelbal) af te wachten van de doelman. Ineens ging iedereen van Yerseke juigen dus ik draaide mij weer naar de doelman om en lag de bal in het “bakje”. Bleek de doelman over de bal getrapt te hebben. Doelpunt heb ik maar goedgekeurd.
Ook met Sjaak Vleugel heb ik een keer een nacompetitiewedstrijd gevlagd in Meerkerk tegen Nivo Sparta. Het was daar na afloop lang en zeer gezellig. Wat een mooie dochter had de voorzitter hè Sjaak.
Ook drie jaar geleden toen ik de competitie wedstrijd heb moeten fluiten tussen ZSC ‘62 en Bruse Boys. Dit werd een echte spektakelwedstrijd met een slechte assistent scheidsrechter van ZSC, veel strijd, uitdagingen, irritatie, acceptatie, doelpunten, domme gele kaarten. Het mooiste moment was dat ik op een gegeven moment een scheidsrechtersbal moest geven na een blessure behandeling. Hiervoor kwam een speler van ZSC Jan van Dongen en van Bru Jacob van den Berge die tegenwoordig scheidsrechter is. De wedstrijd liep tegen het einde. Nu ben ik op de dood voor een bal te laten vallen dus ik gooi de bal hard op de grond waardoor deze weer naar boven kwam tot op kophoogte van beide spelers. Die zetten de schouders tegen elkaar en lieten de bal rusten op hun hoofden. Dit duurde wel 20 seconden waarna men besloot en de bal maar een trap richting de zijlijn te geven. Iedereen kon deze ludieke actie wel waarderen en ik heb ook bijzonder genoten. Even daarna heb ik de wedstrijd beëindigd.
Er zijn nog wel veel meer leuke momenten geweest maar dat wordt teveel om hier te vermelden
De vervelendste ervaring als scheidsrechter: Na een wedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen tussen Yzendijke en Philippine moest ik beschermd worden doordat ik vlak voor tijd een doelpunt had goedgekeurd voor de thuisploeg waardoor de bezoekers geen kampioen werden. De (toen nog) grensrechter vond dat het buitenspel was, maar ik kon duidelijk zien dat hij mij bedonderde dus liet doorspelen, en als resultaat geen kampioenschap meer voor de bezoekers. En ja dat was dus mijn schuld. In de houten kleedkamer werd nog een mes in de deur gestoken maar meer dan een schrikreactie had ik daar niet van. De thuisploeg heeft mij toen heel goed opgevangen en na weinig tijd was het weer rustig op het voetbalcomplex.
Wat is je grootste wens c.q. ambitie op scheidsrechtersgebied: Mij te handhaven in groep 3 en veel toetjes (nacompetitie en beslisingswedstrijden) meemaken aan het eind van het seizoen. Tevens ook bijzonder genieten van de derde helft van de wedstrijd. Deze is in het algemeen wel leuk zeker bij bepaalde verenigingen.
Conditie: Wordt aangewerkt maar is niet mijn sterkste punt meer. Vroeger wel. Nu moet je weleens tactisch zaken aanpakken.
Bezoek je de ledenbijeenkomsten van de vereniging: Tot nog toe niet. De afstand is redelijk ver.
Voldoet de COVS aan je verwachtingen en heb je eventuele suggesties: Ik heb daar weinig mee te maken, maar ik denk wel dat ze nuttig werk verrichten. Ik loop niet met het embleem van de COVS op mijn mouw.
Hoe vind je de nieuwsbrief: Elke keer weer leuk. Het is altijd moeilijk om voldoende nieuws te vergaren en binnen te krijgen. NB± Ik hoop ook aan het eind van het seizoen kennis te kunnen maken met de collega´s van Tielt.
Tips voor collega’s: Laat je niet opfokken maar geniet van je wedstrijd en blijf jezelf. Fluit beslist niet om de rapporteur een goed rapport op te laten maken. Spelers merken het meteen als je op een andere manier aan hun wedstrijd bezig bent waardoor het averechts kan uitpakken. Blijf dus genieten van je hobby.
Nog anekdotes of uitspraken voor, tijdens of na de wedstrijd: Vele. Maar daar kan ik zo langzamerhand wel een boekje van uitgeven. Gelet op het geschrevene van hiervoor zal ik niet meer vertellen. Als je mij ziet dan kunnen we het er wel over hebben.
De volgende fluit geef ik door aan: Jacob van den Berge uit Bruinisse.