Sportpraet: SKNWK

Sportpraet: SKNWK

Sportpraet door Jan de Jonge – mei 2013
De eerste vereniging waar we in deze rubriek nader kennis mee maken is de voetbalvereniging SKNWK. SKNWK staat voor SportKombinatie NieuWerKerk.

Als ik op een avond voor het interview met voorzitter Dirk van der Sleen over het pad langs het Steenzwaenshof fiets, wordt de straat verlicht door de brandende schijnwerpers op het terrein van de voetbal en daarna die van de tennisvereniging. Men is deze dinsdagavond volop aan het trainen. Zijn de tennissers voor het eerste wintertoernooi Wintergrutt aan te trainen?

Mijn eerste vraag aan de SKNWK voorzitter Dirk van der Sleen is:

Hoe is het voetballen op Nieuwerkerk begonnen in het verleden?
Voor de Tweede Wereldoorlog speelde men voornamelijk korfbal in Nieuwerkerk. Het eilandelijke voetbal was toen zondagvoetbal. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog is SINOTO opgericht en speelde men vriendschappelijke wedstrijden.( SINOTO = Samenspelen is nodig om te overwinnen). Na de watersnoodramp werd, op 6 mei 1954, SINOTO heropgericht. En in 1960 nam korfbalvereniging D.S.S. het initiatief tot een fusie van de verenigingen: D.S.S., SINOTO en volleybalvereniging Nieuwerkerk. De definitief gekozen naam werd toen: SKNWK en men speelde toen daar waar nu het Steenzwaenshof staat.

Welke sporten vallen nu onder?
Dat is alleen nog voetbal. De volleybal- en korfbaltak zijn opgeheven door gebrek aan leden.

Heeft SKNWK ook last van de krimp op het platteland?
Van de krimp niet zozeer, eerder van de maatschappelijke veranderingen. Onze maatschappij is veel individualistischer geworden. Ook kan de jeugd kiezen uit een breder segment van vrijetijd activiteiten. Voetbal is niet meer de enige sport, die men kan kiezen. De jeugd deelt z’n vrije tijd ook anders in. Dat merken we ook in de vereniging. De opbouw van het ledenaantal in de diverse leeftijdsklassen is als een piramide. Aan de basis, de pupillen, breed en naarmate we in de oudere klassen komen neemt die breedte steeds meer af. Dat betekent dat we in de hoogste jeugdcategorie samen moeten werken met anderen om een elftal op de been te houden. Onze A- en B- junioren spelen bij buurtvereniging s.v. Duiveland. En ook de meisjes -eerst hadden we een eigen meisjesteam- spelen nu bij DZC (Dreischor/Zonnemaire Combinatie).

Wat organiseert de club zoal?
We hebben een jeugdcommissie en een evenementencommissie, die zaken binnen en buiten het voetbal organiseren. Zo bezoeken we met de middengroep jeugd een competitiewedstrijd in het betaalde voetbal. Daarnaast is er het jeugdkamp en jeugdtoernooien. Voor de allerkleinsten komt Sinterklaas en de paashaas. De oudere jeugdteams krijgen een bedrag waarvan ze zelf een door hen gekozen activiteit mogen organiseren.

Het voetbal is de laatste tijd vaak negatief in het nieuws? Heeft dat zijn weerslag op uw vereniging?
Daar merken we weinig van. Natuurlijk wordt de jeugd beïnvloed via de sociale media, maar in een kleinschalige club als de onze zie ik geen verandering in gedrag. Wel houden we dat in de gaten.

Hoe ziet u de toekomst van dorpsclubs als SKNWK?
Ik hoop dat we nog lang als SKNWK kunnen voetballen, maar of dat ons gegeven is de vraag. In een interview gaf Peter Goedegebure (voormalig voorzitter regiocommissie voetbal) z’n visie op de toekomst. Daar kan ik me wel in vinden.
Hij voorspelt dat er in de toekomst in de westhoek, in Haamstede een voetbalclub zal zijn, één in Zierikzee en één in Bruinisse.
Voor dorpsclubs wordt het moeilijk het vol te houden. Zeker nu voetballers gemakkelijk wisselen van club. Men staat nu anders dan vroeger tegenover voetbal. Het is één van de vrijetijdactiviteiten die men kan kiezen.

Denkt u dat de samenwerking tussen clubs intensiever zal worden?
Er zijn nu al vormen van samenwerking. Vaak omdat je elkaar nodig hebt om de jeugd te kunnen laten voetballen. We zullen veel meer ons eigen belang ondergeschikt moeten maken aan het gezamelijk belang. Continueren van samenwerkingsverbanden is nodig.

Kunt u tot slot een leuk voorval vertellen?
Het eerste team van SKNWK moest eens een uitwedstrijd tegen v.v.Vrederust in Bergen op Zoom spelen. De toenmalige elftalbegeleider had via routeplanner, Tom Tom bestond nog niet, de route daarheen uitgeprint. Na een hoop heen en weer gerij belanden we middenin een woonwijk van Bergen op Zoom. Geen voetbalveld te bekennen. Onze elftalbegeleider had de route naar het woonadres van de secretaris uitgeprint.
De velden van v.v.Vrederust liggen in de bossen buiten Bergen op Zoom.

Met dank aan Dirk van der Sleen, voorzitter van SKNWK.

Opgetekend door Jan de Jonge.