‘Kankerjong’, zei een tegenstander in het veld tegen Mitchel Ossel, aanvoerder van Veensche Boys B1. Mitchels moeder Annet Schuurman stond langs de lijn en kon het duidelijk horen. Op zich al erg genoeg, maar in haar geval deed het extra pijn omdat ze lijdt aan deze vreselijke ziekte.
Het was voor Schuurman een teken om in actie te komen, want de pijn die zij voelde, voelen zoveel anderen ook. Dit kon ze niet negeren. Het wordt tijd dat degenen die zonder nadenken de meest vreselijke ziekten uitkramen, beseffen hoeveel mensen ze daarmee kwetsen.
Inmiddels is de sneeuwbal gaan rollen en zal ook de KNVB in het laatste weekend van november landelijk aandacht besteden aan het bestrijden van de taalverloedering op en langs de velden. Maar daar wilden de spelers van SC Hoevelaken B1 niet op wachten. Zij speelden zaterdag 6 oktober tegen het elftal van Mitchel. Een derby op het scherpst van de snede. Voor de wedstrijd legde aanvoerder Rik van de Pol een verklaring af.
,,Wij, de voetballers van Hoevelaken B1, steunen de actie van de voetbalmoeder van een Veensche Boys-speler. Wanneer wij in ons taalgebruik dingen gaan roepen over ernstige ziektes, kunnen wij begrijpen, dat dit nare beelden kan oproepen bij mensen, die met een gevreesde ziekte naar het voetballen kijken. Bij voetbalinterlands leggen de aanvoerders voor de aftrap tegenwoordig ook al een verklaring af. Ieder in zijn eigen taal. Zij spreken over respect naar de tegenstander en gaan voor fair play. Wij willen dit vandaag ook doen, maar daaraan willen wij ook toevoegen, dat wij, vooruitlopend op de maatregelen die de KNVB gaat nemen, goed in onze oren zullen knopen, dat schelden naar de tegenstander of scheidsrechter eigenlijk zinloos is.
Ons motto is daarom: “Verziek je taal niet met kanker, maar gebruik je verstand”!
Ware woorden van een jonge jongen. Laat het een voorbeeld zijn, ook voor de ouderen.