Voetbalclubs doen mee met regeling alternatieve straffen
De eilandelijke voetbalclubs Brouwershaven, Bruse Boys, DFS, MZC’11 en SKNWK doen mee met het project alternatieve straffen. Voor het project alternatieve straffen komen alle verenigingen in aanmerking die beschikken over A-, B- en/of C -junioren, alsmede meisjes junioren (behalve divisies en landelijke klassen).
Een alternatieve straf (weliswaar met de nadruk op straf) heeft vaak opvoedkundig meer waarde dan een uitsluiting. Om die reden lijken alternatieve straffen zich in eerste instantie te moeten beperken tot het jeugdvoetbal.
Anders dan de traditionele straffen, zoals vastgelegd in het tuchtreglement van de KNVB, heeft een alternatieve straf onder andere tot doel een speler/speelster iets goeds voor de club te laten doen of een leermoment te laten ondergaan. Een combinatie van uitsluiting en alternatieve straf is enkel mogelijk/toegestaan bij een directe rode kaarten. Bij een directe rode kaart is een speler voor de eerstvolgende wedstrijd geschorst. Bij het accepteren van een tot en met 4 wedstrijden kan de vereniging en/of betrokken persoon een aanvraag voor een alternatieve straf doen. De alternatieve straf wordt in overleg met de sectorcontroleur van de KNVB vastgesteld.
Het District Zuid 1 van de KNVB (Zeeland, Brabant, Dordrecht) is overigens het enige van de zes KNVB districten in Nederland waar het mogelijk is in bepaalde gevallen aan junioren een alternatieve straf op te leggen. In totaal nemen in District Zuid 1 199 voetbalverenigingen deel aan dit project.