Het leven bij de voetbalclub

Onderstaand artikel komt van de website www.voetbalouder.nl.

Voetballen op een pleintje of een grasveld in de wijk is leuk. Maar nog leuker is het om een ‘echte’ wedstrijd te spelen, bij een echte voetbalvereniging. De vereniging is een veilige omgeving. Uw kind kan hier lekker voetballen en nieuwe vrienden en vriendinnen maken.

Ook kan uw kind op een leuke manier een betere voetballer of voetbalster worden, onder leiding van ervaren trainers en begeleiders. Samenwerken, samen spelen en samen plezier maken. Daarnaast organiseert de vereniging vaak leuke activiteiten: een bingo, een sinterklaasfeest of een toernooi. Zo is er bij de vereniging altijd iets te doen!

De vereniging kan niet bestaan zonder enthousiaste vrijwilligers en betrokken voetbalouders. Van de voorzitter tot de teambegeleider: allemaal zetten zij zich in hun vrije tijd in voor de vereniging. Zo kan ook uw kind doen wat hij of zij het liefste doet: voetballen!

Voorzitter
De voorzitter zorgt ervoor dat alles goed draait op de club: nu en in de toekomst. Hij maakt een plan voor de zaken die beter moeten en zorgt dat dat (met hulp van anderen) ook gebeurt. De voorzitter benadert, net als de andere bestuurleden, ook bedrijven en bedrijfjes die de club misschien willen sponsoren. De voorzitter heeft regelmatig contact met de KNVB over het wel en wee op de club.

Frans de voorzitter:
“Mijn zoons van 8 en 11 jaar vinden het leuk dat hun vader voorzitter is van hun ‘cluppie’. En ik vind het een uitdaging om samen met de andere vrijwilligers te zorgen dat alle leden lekker kunnen voetballen en dat alles goed geregeld is. Samen maken we de vereniging!”

De penningmeester
De penningmeester zorgt dat de club financieel goed draait. De belangrijkste inkomsten voor de club zijn de contributie van de leden, de inkomsten van de kantine en de bijdragen van sponsors. Aan het eind van het jaar stelt de penningmeester met de accountant het jaarverslag op.

Nigel de penningmeester:
“Ik regel in mijn vrije tijd alle geldzaken op de vereniging. Klinkt misschien saai, maar het is heel leuk om te doen. Wist u trouwens dat er een Jeugdsportfonds is, speciaal voor gezinnen die niet genoeg geld hebben voor de contributie en nieuwe voetbalschoenen? Want elk kind moet kunnen sporten.”

Ledenadministratie
Als u uw zoon of dochter aan wilt melden moet u meestal bij de ledenadministratie een aanmeldingsformulier aanvragen. Die zorgt dan dat uw zoon wordt ingeschreven in de juiste leeftijdscategorie.

Sharon de secretaris:
“Als secretaris ben ik de regelneef van de vereniging. Ik stel onder andere het jaarverslag op, beheer het archief en handel de post af. Ook zorg ik elk jaar dat de kampioensteams gehuldigd worden. Het is veel werk, maar ik doe het graag. De vereniging voelt echt mijn tweede thuis.”

Kantinecommissie
Dit zijn de mensen die bijna elke week achter de bar staan en alles regelen wat met de kantine te maken heeft. Ze zorgen van het inkopen van frisdrank, koffie, snacks en snoep. Ze zorgen dat er elke week een paar ouders komen helpen en ze zorgen dat de boel weer wordt schoongemaakt. Het zijn meestal gezellige mensen die ook de bingoavond en het sinterklaasfeest organiseren.

Marina van de kantinecommissie:
“Ik regel het rooster van de kantine. Daarvoor vraag ik de ouders één of twee keer per jaar of ze een paar uur willen helpen. Meestal zorg ik dat moeders van kinderen uit hetzelfde team tegelijk kantinedienst hebben. Dat is wel zo gezellig.”

De jeugdcommissie
De jeugdcommissie zorgt dat de teams goed worden samengesteld en dat er voor elk team een goede trainer is. Aan het begin van het seizoen organiseren zij vaak wat oefenwedstrijdjes om te kijken wie bij wie in het team komt en of er talentjes bijzetten die in een selectieteam kunnen spelen. Maar ze houden meestal ook rekening met vriendjes of vriendinnen die graag bij elkaar willen spelen.

Youssef van de jeugdcommissie:
“Ik heb jarenlang in het eerste elftal gevoetbald. Toen mijn zoon vorig jaar lid werd, ben ik gevraagd voor de jeugdcommissie. Wij delen onder andere de teams in en zorgen dat alle teams een trainer hebben en een leider of coach. Ook kunt u als ouder altijd bij ons terecht met vragen.”

De materiaalman
De materiaalman is meestal te vinden in de buurt van de kleedkamers. Hij deelt de ballen uit en zorgt dat in de rust de limonade klaar staat. Het is vaak een ondankbare rol, want als de kleedkamers modderig worden achtergelaten is hij ook degene die de kleedkamer aanveegt.

Joop de materiaalman:
“Ik zorg op zaterdag dat alle materialen klaarstaan en de ballen goed opgepompt zijn. In de rust zet ik de limonade of thee klaar voor de teams. Gelukkig zijn er altijd ouders die de lege kannen terugbrengen en de plastic bekertjes weggooien. Want in mijn eentje kan ik het niet.”

Jeugdtrainer
Dit zijn de mannen (en soms vrouwen) die op woensdag-middag de training verzorgen. Ze weten hoe ze uw zoon of dochter beter kunnen maken met voetballen. Ze leren samenspelen en afspraken nakomen. Af en toe overleggen ze met de jeugdcommissie over de verschillende teams. Jeugdtrainers krijgen soms iets betaald van de club.

Kenneth de jeugdtrainer:
“Op mijn werk zit ik de hele dag achter mijn bureau. Ik vind het heerlijk om op woensdagmiddag met negen jeugdspelertjes buiten op het veld bezig te zijn. En als ik ‘mijn mannen’ steeds beter zie samenspelen en plezier zie maken, ben ik enorm trots.”

Teamleider of Jeugdleider
Dit is meestal een ouder van één van de kinderen uit het team. Hij (of zij) maakt de opstelling en geeft tijdens de wedstrijd aanwijzingen. Bij hem moet u zich afmelden als uw kind een keer niet naar de wedstrijd kan komen en hij regelt ook dat er bij uitwedstrijden genoeg ouders zijn die de kinderen kunnen rijden. Misschien wordt u ook zo’n super-voetbalouder.

Karin de teamleider:
“Mijn dochter is helemaal gek van voetbal. Haar hobby is inmiddels ook mijn hobby geworden. Ik heb de KNVB-cursus Jeugdvoetballeider gevolgd en ben nu leider van Meisjes E3. Heel bijzonder dat ik alle mooie momenten op het voetbalveld met mijn dochter en haar team kan delen.”