door Ilja Hilhorst en Maurice Steketee
Maar er is ook kritiek op de identiteitskaart voor amateurvoetballers. Het systeem is niet waterdicht, het zorgt voor een hoop administratieve rompslop, bij de jeugd worden passen niet of nauwelijks gecontroleerd en er wordt nog steeds gefraudeerd. Clubs en coaches hopen dat voetbalbond KNVB de pas zo snel mogelijk gaat digitaliseren, want dat zou het werk van de ledenadministraties een stuk verlichten.
Vijf jaar geleden werd de spelerspas in het Zeeuwse amateurvoetbal ingevoerd. Aanvankelijk was er nogal wat scepsis. In 2001 meldde deze krant nog dat het district Zuid 1, waartoe Zeeland behoort, de spelerspas niet ziet zitten. Inmiddels zijn we tien jaar verder en is de identiteitskaart volledig geaccepteerd. Bijna alle clubs en trainers hopen dat de pas blijft bestaan, maar ze zien ook verbeterpunten. Vooral de controle laat nog wel eens te wensen over. Het recentste voorbeeld daarvan, waarbij een Zeeuwse club werd gedupeerd, is RKJVV. Deze club uit Den Bosch stelde in de wedstrijd tegen RCS spelers op waarvan de passen waren verlopen. De scheidsrechter had niks opgemerkt. Pas toen de club uit Oost-Souburg aan de bel trok bij de KNVB werd er opgetreden en kreeg RKJVV een punt in mindering.
Uit onderzoek van deze krant onder clubbestuurders en voetbaltrainers blijkt dat de controle inderdaad nog wel eens te wensen overlaat. Marco Groeneveld, coach van Arnemuiden: “Als je zo’n pas invoert, moet je ook controleren. Dat gebeurt niet. Ik heb in vijf jaar tijd slechts één keer een scheidsrechter in de kleedkamer gehad die de koppies ging controleren. Dat was toen ik nog bij Zierikzee zat. Zoals het nu gaat is het geldverspilling. Het kost de clubs veel geld en tijd. Zonder controle is het een nutteloos systeem. Het is net als bij de trainersdiploma’s, als je die niet controleert heeft het ook geen zin om ze coaches te laten halen.”
SSV’65-trainer Alexander van Keulen beaamt dat. “De spelerspassen werden volgens mij ingevoerd met de bedoeling dat de aanvoerders samen met de scheidsrechters ze zou controleren. Maar dat is in de vijf jaar dat de pas nu bestaat bij mijn teams nog nooit gebeurd. Vooral bij de jeugd is het soms z’n doel voorbijgeschoten. Laatst zag ik een pas van een speler van achttien jaar. Maar op die pas was ie nog dertien. Die jongen herkende ik dus helemaal niet.” Toch is Van Keulen wel blij dat er passen zijn. “Het is toch een vorm van identificatie. Maar een digitaal pasjessysteem zou wel een uitkomst zijn. ”
Voorzitter Jacob Muller van eersteklasser Bruse Boys heeft niet het idee dat scheidsrechters naar de foto’s kijken. “Clubscheidsrechters controleren vaak helemaal niet. Bij de eerste elftallen zijn de spelers bekend, daar wordt niet gefraudeerd. Maar bij lagere elftallen gebeurt dat nog wel. Maar over het algemeen ben ik er niet ontevreden mee. ” Volgens Rinus Platschorre, voorzitter van zaterdag- vierdeklasser Hoedekenskerke, wordt er af en toe wel eens gesjoemeld met de pas. “Vooral in de kleine dorpjes vindt nog wel eens fraude plaats. Bij de standaardelftallen wordt er wel goed gecontroleerd, maar bij de jeugd niet.”
Voorzitter Hans van den Broeke van voetbalvereniging Serooskerke is tevreden over de pas, al vraagt hij zich wel af wat het nut er bij de jongste spelers van is. “Bij de jeugd wordt er bijna niet naar gekeken. Dan denk ik: heeft dat dan zijn meerwaarde? Bij de senioren is het anders, daar wordt goed gecontroleerd. Ik zou de pas niet afschaffen. Ik vind de spelerspas wel lastig als op het laatste moment een speler van het tweede van het eerste mee moet. Dat zorgt voor extra rompslomp.”
Hans Canters van Rennese is geen voorstander van de identiteitskaart voor voetballers. De voorzitter van de Schouwse zondag-vijfdeklasser vindt het systeem niet waterdicht. “Alleen jonge scheidsrechters die net begonnen zijn controleren, de ouderen een stuk minder. Als het consequent zou gebeuren, heb ik er geen problemen mee. Laatst mocht een speler van ons niet meedoen, omdat zijn pas was verlopen. We hadden al lang van tevoren een aanvraag ingediend bij de KNVB voor een nieuwe, maar dat duurde te lang. Dus mocht hij niet spelen.”
VC Vlissingen-trainer Roy Hendriksen vindt het een goede zaak dat er met passen wordt gewerkt. “Maar ik vind wel dat alles strakker gecontroleerd moet worden, liefst digitaal. Zo kun je snel reageren. De scheidsrechters hebben hierin een belangrijke rol.”
Voetbalvereniging Aardenburg laat weten dat alles op rolletjes loopt. Van slechte controles is volgens de Zeeuws-Vlaamse club geen sprake.
Morgen in deel 2 de KNVB en scheidsrechters over de spelerspas