Sportiviteit & Respect boeit sportbestuurders

Sportbestuurders van de elf bonden en drie bij hun aangesloten verenigingen die meedoen aan ‘Samen voor Sportiviteit en Respect’ zijn donderdag voor de tweede keer bijeen gekomen om ervaringen uit te wisselen over hun acties om gewenst gedrag in de sport te bevorderen.

In de stijl van ‘De Wereld Draait Door’ namen Albert Spijkman en Kees Jansma ruim negentig bestuurders mee in de wereld van Sportiviteit & Respect. Middels drie sessies stonden achtereenvolgens bestuurders, spelregels en communicatie in de spotlights.

Bij het onderwerp bestuurders werd benadrukt dat teamwork essentieel is om een goed beleid te kunnen neerzetten, dat het aangaan van de dialoog met de leden een must is en dat het goed werkt om de bestuurders het manifest te laten ondertekenen, zodat zij het gevoel hebben dat zij op hun inzet kunnen worden aangesproken. De bestuurdersmodule die bijna klaar is zal een welkome handreiking zijn voor de bestuurders om hun complexe taken goed uit te kunnen oefenen.

Spelregels

In de tweede sessie lichtte Johan Steenbergen van Kennispraktijk de analyse van de spelregels van de verschillende sporten toe. Sommige regels blijken bevorderend, andere belemmerend te werken voor sportiviteit. Spelregels die de snelheid van het spel bevorderen hebben een positief effect op sportiviteit en respect .

Eén van de belangrijkste conclusies uit het rapport is, dat wedstrijden minder snel uit de hand lopen als een scheidsrechter eerder ingrijpt met een lichte straf. Nog beter is het wanneer de scheidsrechter een pre-matchbriefing houdt met beide partijen. Bij rugby is dat al de gewoonte, bij honkbal gaat deze regel worden geïntroduceerd . De interchange-regel bij hockey kan voor coaches een goed hulpmiddel zijn om oververhitte spelers er even uit te halen.

KNVB heeft taskforce

Te strenge regels werken averechts, maar wanneer een speler een zware overtreding op een andere speler maakt, moet die zwaar worden bestraft. De KNVB gaf aan, dat zij een taskforce hebben ingesteld om excessen tegen te gaan. Regels die tot interpretatieverschillen kunnen leiden werken belemmerend. Dit speelt bij alle sporten, maar expliciet bij handbal en volleybal en waterpolo. De ijshockeybond zet in op kennis van spelregels bij 14-jarigen.

Goede campagnes en aansprekende rolmodellen helpen de boodschap goed over de bühne te brengen. Het STAR-concept van basketball is daar een goed voorbeeld. Bij het wielrennen worden talentcoaches opgeleid om jonge renners te begeleiden in het worden van een rolmodel voor de jeugd.

Nieuwe website

De uitsmijter van de middag waren de vertoning van een speciaal voor de elf bonden gemaakte film, waarin de respectvolle rituelen van rugby worden weergegeven en de officiële lancering van de nieuwe website: www.sportiviteitenrespect.nl.