Clubliefde

door Maurice Steketee.

Nog tien dagen en dan sluit de overschrijvingstermijn voor amateurvoetballers.

Ook dit jaar verkassen weer honderden spelers naar een andere club. Bij de meeste verenigingen vinden de transfers geruisloos plaats, maar er zijn ook clubs waar elke spelerswisseling behoorlijk wat stof doet opwaaien. De grote vraag is natuurlijk waarom voetballers ieder jaar weer zo massaal van club veranderen. Gaat het om de ambitie om op een hoger niveau te spelen of speelt misschien geld ook een rol? Dat laatste zullen maar heel weinig voetballers toegeven. Opvallend is dat bij andere sporten er nauwelijks wordt gewisseld van club, terwijl ook daar vast ambitieuze sporters rondlopen die wel eens op een hoger niveau willen acteren. Vaak proberen ze dat met hun eigen club te bereiken. Clubliefde in het korfbal bestaat bijvoorbeeld nog wel, in het amateurvoetbal zie je dat elk jaar minder worden.

De sportstelling op de website van de PZC ging daar deze week ook over: clubliefde in het amateurvoetbal bestaat niet meer. Tientallen mensen reageerden en het merendeel was het met de stelling eens. Uit de reacties op internet blijkt dat de transferperikelen in het Zeeuwse amateurvoetbal behoorlijk wat teweegbrengen. Bij bijna elke transfer worden vraagtekens gezet. Voetballers kiezen alleen nog maar voor het geld, is de teneur. Ze strijken wat poen op en bij de eerste de beste tegenslag zijn ze weer vertrokken. Zelfs bij derde- en vierdeklassers wordt steeds vaker met de geldbuidel gerammeld.

De meeste transfers voltrekken zich in dikke mist. Het is geheimzinnigheid troef. Daardoor wordt er volop gespeculeerd over bedragen en dat leidt tot onrust en scheefgroei binnen de clubs. Leden weten vaak niet wat er aan spelers wordt overgemaakt, vaak doordat een stichting voor de betalingen zorgt. Verenigingen zouden daar wel wat transparanter over mogen zijn. Bovendien gaat het betalen van nieuwe aanwinsten vaak ten koste van de eigen jeugd. En wat te denken van alle vrijwilligers die belangeloos veel tijd en energie in de club steken? Door spelers ruim te belonen wordt naar hen een verkeerd signaal afgegeven, terwijl zij er voor zorgen dat de clubs blijven draaien. Zij zijn de kurk waar het amateurvoetbal op drijft.