Zowel spelers uit het betaald voetbal als het amateurvoetbal hebben geregeld met blessures te maken. Deze voetbalkwetsuren zijn verantwoordelijk voor veel persoonlijk leed, voetbal- en arbeidsverzuim plus medische kosten. Daarom besteedt zowel de FIFA als de KNVB extra aandacht aan het terugdringen van het aantal en de ernst van voetbalblessures.
Om dit te onderstrepen is het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), in nauwe samenwerking met de KNVB, een grootschalig onderzoek gestart naar mogelijkheden om voetbalblessures zoveel mogelijk te voorkomen.
Het onderzoek heeft twee hoofddoelen, namelijk inzicht krijgen in het optreden en de ontstaanswijze van blessures (1) en preventie van blessures (2). De resultaten zullen dan ook bijdragen aan een verbeterd inzicht in blessures en blessurepreventie en daarmee aan een vermindering van het aantal blessures in de gehele voetbalsport.
Registreren en analyseren
Het eerste doel zal worden gerealiseerd door de opgelopen blessures in het topamateurvoetbal te registreren en analyseren. Kenmerken als ernst, aard en oorzaken van de blessures worden daarvoor in kaart gebracht. Om inzicht te krijgen in blessurepreventie wordt de effectiviteit onderzocht van reguliere trainingen, vergeleken met een gestandaardiseerd preventief oefenprogramma, op het ontstaan van voetbalblessures.
Clubs in dezelfde klasse (1e) uit twee verschillende KNVB-districten nemen deel aan dit onderzoek, te weten Noord en Zuid I. Tijdens seizoen 2009-2010 worden (de kenmerken van) alle voetbalblessures van de deelnemende spelers uit de 1e klasse teams van het zaterdagvoetbal geregistreerd.
Vergelijking
Daarnaast wordt bij de clubs uit één district de reguliere training (niet-gestandaardiseerd) uitgevoerd, terwijl bij de clubs uit het andere district een gestandaardiseerd oefenprogramma tijdens de training uitgevoerd wordt. Vervolgens worden de verzamelde gegevens van beide districten met elkaar vergeleken.
In de twee districten zijn eind augustus en begin september kick-off meetings gehouden. In Noord was Foppe de Haan aanwezig als gastspreker, in Zuid I Rini Coolen. In beide districten was de opkomst goed en wordt enthousiast meegewerkt.
De KNVB Academie en het Sportmedisch Centrum zijn intensief bij dit wetenschappelijk onderzoek betrokken. Het onderzoek is tevens formeel aangemeld bij de FIFA en met hun goedkeuring gestart.
De deelnemende clubs zijn:
1e klasse C, district Zuid I
Achilles Veen, Dinteloord GPC Vlissingen, Heerjansdam, Kloetinge, Nieuw Lekkerland, Nivo Sparta, Roda Boys / Bommelerwaard, Rijsoord, Schelluinen, Terneuzense Boys, VVGZ
1e klasse E, district Noord
CVVB, Drachtster Boys, FC Meppel, Grijpskerk, HZVV, the Knickerbockers, Noordscheschut, d’Olde Veste ‘54, ONS Sneek, Oranje Nassau, Viboa