Het officieuze voetbalkampioenschap van Schouwen-Duiveland, dat zaterdag 7 juni voor het eerst onder de naam WereldRegio Cup werd gehouden, moet op de schop. Elk jaar weer doet Jan en Alleman zijn beklag over de sfeer, de te korte speeltijd, clubs die hun sterkste elftal niet afvaardigen en het soms veel te harde spel. Nooit werden er stappen ondernomen om het evenement écht te veranderen. Een voorstel van Brouwershaven lijkt de bal dan toch aan het rollen te brengen.
ANALYSE Peter Godrie
De bespeler van sportpark Onder de Molen diende onlangs een voorstel in bij de Regiocommissie Schouwen-Duiveland, het eilandelijke, overkoepelende voetbalorgaan en organisator van de WereldRegio Cup, om het jaarlijkse evenement in een nieuw jasje te steken. Bij monde van voorzitter Peter Goedegebuure laat de regiocommissie weten het Brouwse plan serieus te gaan bestuderen. ,,Het is allemaal mooi en aardig in Zierikzee”, zegt Goedegebuure, ,,maar bij andere verenigingen leeft de wens om het toernooi ook te organiseren.” Daar is natuurlijk wat voor te zeggen. Het is immers een toernooi voor alle clubs van het eiland. Waarom zouden dan alleen Zierikzee en Mevo het evenement, zoals de afgelopen seizoenen steeds het geval is geweest, mogen hebben?
Het voorstel van Brouwerhaven behelst net als nu een toernooi op één dag met een sterke en zwakke poule op twee velden naast elkaar. Na de poulefase spelen alleen de beste twee teams kruisfinales tegen elkaar. De plaatsen vijf tot en met twaalf, uitgaande van twaalf teams, worden beslist via shoot-outs. Zodoende zijn de ‘afvallers’ sneller klaar en hoeven ze niet nog eens wedstrijd te spelen die helemaal nergens om gaat. Uitgaande van twaalf ploegen zit er in de speeltijd bijzonder weinig rek. Bij beschikbaarheid van twee velden zijn er vijf extra speelronden nodig. Begin je om tien uur ‘ochtends, kun je net als nu pas na vier uur met de kruisfinales starten. Dus waar zit ‘m dan de winst?
Voor een toernooi in een mogelijk nieuwe opzet komen Bruse Boys, Duiveland, Brouwershaven, WIK’57, ZSC’62, DFS en SKNWK. Deze clubs hebben allen twee velden. Echter, alleen Brouwershaven en ZSC’62 hebben twee velden naast elkaar liggen zonder bebossing ertussen. Dat geldt overigens ook voor veld twee en drie op sportpark Den Hogen Blok, de huidige locatie. Het voordeel dat de andere clubs ten opzichte van Mevo en Zierikzee hebben, is dat je vanuit de kantine naar de velden kunt kijken. Met de kantine, of liever gezegd de omzet die de kantine tijdens een voetbaltoernooi genereert, is voor de club ook een belangrijk aspect genoemd om de WereldRegio Cup naar zich toe trekken. Dus waar zit ‘m dan de winst?
Twee velden naast elkaar en een kantine erbij betekent een gezellige drukte. Dat bindt natuurlijk de vele spelers, supporters en bestuursleden van alle Schouwse voetbalclubs. Kortom, met de gezelligheid onder elkaar is niets mis. En dat lijkt niet samen te gaan met prestaties omdat je in twintig minuten tijd niet van een echte wedstrijd kunt spreken. Wanneer de regiocommissie het Brouwse voorstel aanneemt, kiest ze voor sfeer en gezelligheid.
Er is nog een keuzemogelijkheid waarbij het voetbal voorop staat. Aangezien er komend seizoen toch precies twaalf standaardelftallen zijn, kun je ze indelen in vier poules van drie teams. Laat ze tussen september en april een halve competitie tegen elkaar spelen op bijvoorbeeld een trainingsavond of een vrij weekeinde. De vier winnaars plaatsen zich voor de slotdag van de WereldRegio Cup en spelen vervolgens een halve competitie tegen elkaar. Zo is het op Goeree-Overflakkee al jaren een succes. De wedstrijden op de finaledag kunnen dan veel langer duren dan de twintig minuten van nu. Zodoende ontstaat er een eerlijke (voetbal)strijd tussen vier goede elftallen en krijg je in negen van de tien gevallen een terechte winnaar. En dan mag Brouwershaven best de eerste gastheer spelen. Dat is pas winst.