Hoe word ik een topvoetballer?

Vraag alle internationals van Oranje naar hun verhaal, en ze zullen je allemaal hun eigen unieke ervaring vertellen. Er is namelijk niet één weg naar het profbestaan. Er zijn vele verschillende manieren om aan de top te komen. Toch kunnen we er twee uitpikken.

Dirk Kuyt, Edwin van der Sar, Jaap Stam, Danny Koevermans

Bekende namen, beroemde voetballers. Zij zaten echter nooit in de jeugdopleiding van een profclub, speelden ook geen interlands met de nationale jeugdteams, maar schopten het wél tot het Nederlands elftal.

Hoe dan? Natuurlijk konden zij al goed voetballen in de jeugd, alleen vielen ze nog niet op. Pas op latere leeftijd werden ze op de amateurvelden ontdekt door scouts van profclubs. Spelers als Kuyt en Stam zijn de grootste voorbeelden van het idee dat je het toch ver kunt schoppen, ook al ben je niet het grootste talent. Zij hebben het gered doordat ze altijd hard zijn blijven werken en zichzelf hebben ontwikkeld, én altijd geloof in eigen kunnen hebben gehad.

Wesley Sneijder, Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Clarence Seedorf

Al op hele jonge leeftijd zagen de scouts van Ajax en Feyenoord in dat dit hele goede voetballertjes waren. Zij mochten dan ook naar de jeugdopleiding van deze topclubs. Dat kan een voordeel zijn. Je kan daar namelijk veel trainen, je krijgt goede trainers, speelt wedstrijden tegen de sterkste teams en je leert al op jonge leeftijd hoe het is om bij een topclub te spelen.

Internationals als Sneijder en Van Persie zijn echter voorbeelden van talenten die het gered hebben en de stap naar het betaald voetbal hebben kunnen maken. Veel van hun voormalige teamgenoten zijn nooit beroemd geworden, omdat ze nét niet goed genoeg waren. Dus ook al zit je in de jeugdopleiding van een profclub, dat wil nog niet zeggen dat je straks ook wekelijks in De Kuip, de ArenA of Nou Camp speelt.

Kortom: er is geen duidelijk recept te geven om profvoetballer te worden. De één is al een groot talent als hij 10 jaar is, terwijl de ander pas op 22-jarige leeftijd wordt ontdekt. Wel is er een aantal punten waar een talent aan moet voldoen en daar kun je zelf mee aan de slag.

Wat heb je nodig?

Talent

Daar word je mee geboren en heb je van je vader en moeder meegekregen. Kun je verder weinig aan doen. Maar denk niet dat je geen topvoetballer kunt worden als je nu even niet de beste van je elftal bent. Dat kan later allemaal veranderen.

Techniek

Dat wordt in Nederland heel belangrijk gevonden. Als je de bal niet goed kunt aannemen, passen of schieten, dan is voetbal een lastig spelletje. Het leuke van techniek is dat je dat kunt leren. Door veel te trainen en te herhalen. Ook al moet je steeds dezelfde oefening doen, je krijgt dingen pas goed onder de knie als je het vaak oefent. Niet voor niets zeggen mensen: oefening baart kunst.

Spelplezier

Net zo belangrijk als techniek. Je kunt pas de top bereiken als je het écht leuk vindt om te trainen, wedstrijden te spelen en met je teamgenoten om te gaan. Pas dan zien de mensen ook dat je lol hebt in de sport. En vergis je niet, dat zijn punten die scouts enorm belangrijk vinden, zeker bij jonge voetballers. Wil hij de bal hebben, speelt hij goed samen met zijn teamgenoten? Daar letten ze scherp op.

Werklust

Ben jij zo’n type dat alleen wil aanvallen en scoren? Of die de bal maar laat lopen als je denkt dat die toch wel uit zal gaan? Dan is de kans groot dat je niet de top zal bereiken. Voetbal is namelijk een teamsport en daar hoort verdedigen en hard werken ook bij.

Spelinzicht/tactiek

Sommige mensen beweren dat dit element ook aangeboren is. En dus moeilijk te leren. Dat is niet helemaal waar. Als je goed naar de aanwijzingen van je trainer luistert en die ook probeert uit te voeren in de wedstrijd, komt je al een heel eind. Eigenlijk gaat het erom dat je moet willen leren over voetbal. Dus goed luisteren, veel lezen en wedstrijden kijken, helpt je daarbij een flink eind op weg. En heb je een vraag, stel hem gerust aan je trainer.

Hoe word je ontdekt?

Dat kan op verschillende manieren. Je kan zelf actief op zoek gaan door jezelf aan te melden op talentendagen, maar vaker gebeurt het dat een scout van een club tijdens een wedstrijd langs de lijn staat. Dat weet je niet, want zoiets vertelt hij nooit van tevoren. Anders zou je maar zenuwachtig worden.

De scouts speuren altijd naar talent. Als die vindt dat je een goede speler bent, zal hij jouw naam in een boekje opschrijven en wellicht uitnodigen voor een testtraining of testwedstrijd. Op die manier kun je in de jeugdopleiding van een profclub komen. Ook de KNVB heeft zulke scouts. Zij bekijken wie er in aanmerking komt voor de regioteams en districtselftallen.

Het beste is om hier niet te veel mee bezig te zijn. Het belangrijkste is dat je lekker voetbalt met je teamgenoten en plezier hebt. Ben je echt goed genoeg, dan vind je vanzelf wel je weg naar het betaald voetbal.