Kaartensysteem mogelijk op de helling

door Jan Dagevos

GOES – Het systeem van de gele kaarten in het amateurvoetbal gaat mogelijk veranderen. Het bestuur amateurvoetbal buigt zich op 17 maart over een voorstel om de regeling aan te passen. Er wordt gepleit voor afschaffing van het fenomeen halve gele kaart en een andere aanpak rond de schorsingen.

Op dit moment krijgen amateurvoetballers een halve gele kaart voor onder meer commentaar op de leiding en spelbederf, zoals het wegtrappen van de bal als het spel stil ligt. Wie uiteindelijk zes ‘halfjes’ achter zijn naam heeft, wordt automatisch voor één duel geschorst.

De bond wil nu ook deze vormen van wangedrag aanpakken. ,,Daarnaast wil de KNVB op deze manier ook meer eenvoud en eenheid kweken”, stelt manager Wim Jagt van de KNVB district Zuid I. ,,Nu is er op dit punt nog een onderscheid tussen het profvoetbal en het amateurvoetbal, maar dat valt dan straks weg. En in de ons omringende landen kennen ze de halve gele kaarten ook niet.”

Het afschaffen van de halve gele kaart betekent dus wel dat een speler sneller geschorst wordt. Het is niet de enige verandering, die de KNVB voorstaat. De bond wil op het gebied van schorsingen sowieso een andere norm gaan hanteren.

Nu is een speler na drie gele kaarten automatisch voor één wedstrijd geschorst, na vier gele prenten wordt hij of zij voor twee duels uitgesloten en na vijf of meer gele kaarten voor drie ontmoetingen. Als een speler dan vervolgens in één wedstrijd zijn zesde en zevende kaart krijgt, wordt hij voor in totaal zes duels geschorst. Jagt: ,,Velen vinden dat oneerlijk en roepen dan dat het in zo’n geval beter is om rood te krijgen, want dan word je maar voor twee duels geschorst.”

Het is dus tijd voor een bijstelling. Het voorstel is nu om de vierde, vijfde en zesde gele kaart steeds met één wedstrijd schorsing te beboeten.

Voorzitter Hans Spierings van het district West II verkondigde afgelopen week dat de veranderingen er al door zijn. Dat is enigszins voorbarig, omdat het bestuur amateurvoetbal zich er over twee weken in een vergadering nog over moet buigen. Wel tekent zich na peilingen in de verschillende districten een meerderheid af, die de voorstellen ondersteunt.

De halve gele kaarten in het amateurvoetbal worden mogelijk afgeschaft. Verder buigt de bond zich over een andere opzet rond de schorsingen.