Voetbalclubs bezien de toekomst

Regiocommissie wil namens alle verenigingen met gemeente aan beleid werken

Voetbalclubs bezien de toekomst

door Esme Soesman

ZIERIKZEE – Geen opgelegde fusie, duidelijkheid over onzekere zaken als harmonisatie en privatisering, meer kennis over subsidiemogelijkheden en – onder voorwaarden – de bereidheid om zelf klein onderhoud ter hand te nemen. De Regiocommissie Schouwen-Duiveland, belangenbehartiger van alle dertien voetbalclubs in de regio, wil via structureel overleg meebouwen aan goed gemeentelijk sportbeleid. Daarbij zal over al deze belangrijke punten moeten worden gesproken.

„En dat is hard nodig“, benadrukt woordvoerder Th. Grefkens, voorzitter van sportvereniging DFS en betrokken bij het samenbrengen van de clubbesturen via de Regiocommissie.

„Sportverenigingen kosten geld“, erkent hij grif. „Maar ze zijn ook hard nodig om tot een goede sociale samenleving te komen.“ Door het gemeentebestuur opgelegde fusies zijn gedoemd te mislukken, zo is de algemene opinie. Alleen fusies via natuurlijk verloop maken kans.

De clubs kijken voorzichtig optimistisch naar de toekomst. „Gezien de ambities die de gemeente Schouwen-Duiveland heeft wat betreft woningbouw en migratie is het dan nog maar de vraag of het over een jaar of tien nodig zal zijn clubs op te heffen“, verwijst Grefkens naar de Schouwen-Duivelandse woonmilieuvisie.

Onduidelijkheid

Wel is het op alle terreinen nodig om tot een goede communicatie met het gemeentebestuur te komen, geven de clubs aan. Zo bestaat er grote onduidelijkheid over de vraag in hoeverre de harmonisatie (gelijktrekking tussen clubs na de gemeentelijke herindeling) is afgerond. De Regiocommissie pleit in dat licht voor gelijke behandeling.

Alle verenigingen zijn – zo heeft een inventarisatie uitgewezen – bereid over privatisering te praten, maar ook op dat vlak is niet duidelijk wat de gemeente nu eigenlijk wil.

Velden

De ontwikkeling van de huur van de velden in de toekomst is een ander punt waarover meer duidelijkheid moet komen. Angst voor stijgende huurtarieven wordt als één van de grootste bedreigingen (met de centralisatie van accommodaties en stijging van de energiekosten) gezien.

Op financieel vlak is de Regiocommissie van mening dat de gemeente subsidiemogelijkheden beter moet benutten. Als de gemeente zelf geen personeel heeft dat daar zorg voor kan dragen, moet het desnoods maar met gebruikmaking van externe arbeidskracht, onderstreept Grefkens de waarde van het binnen te halen geld. Maar ook de verenigingen zelf blijven niet aan de zijlijn toekijken. De meeste voetbalclubs zijn bereid klein onderhoud in eigen hand te nemen, in ruil voor compensatie. Op die wijze kan de klus beter en goedkoper worden geklaard.

De Regiocommissie werpt zich nadrukkelijk op als spreekbuis van de dertien voetbalverenigingen richting gemeente en wil op die manier ook constructief bijdragen aan het gemeentelijk beleid. Op basis van een inventarisatie onder alle dertien clubs is een lijst van aandachtspunten opgesteld. De aanbevelingen zijn inmiddels voorgelegd aan de gemeente. Afgesproken is via structureel overleg tussen gemeente en Regiocommissie verder te werken aan stevig beleid.