Bron: www.knvb.nl
Er is veel anekdotisch bewijs dat futsal helpt om voetbalkwaliteiten te ontwikkelen. Grootheden als Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Andres Iniesta en Tijjani Reijnders zeggen dat futsal hen heeft geholpen een betere voetballer te worden. Wie zouden wij dan zijn om aan hun woorden te twijfelen. Toch merkte de Engelse wetenschapper en coach Christopher Yiannaki dat veel collega-coaches dat nog wel deden. Hen overtuigen werd zijn missie. Na een wetenschappelijk onderzoek vond hij duidelijke aanwijzingen dat futsal zowel op fysiek als technisch gebied een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van voetbaltalent.
“Toen ik opgroeide in Portugal was futsal het enige wat ik speelde. Het kleine veld hielp me bij de ontwikkeling van het snelle voetenwerk. Het karakter van het spel gaf me een gevoel van vrijheid om alles te proberen. Zonder futsal was ik niet de voetballer geworden die ik nu ben.” – Cristiano Ronaldo
“Als jongetje speelde ik futsal op de pleintjes en voor mijn club in Argentinië. Het was super leuk en heeft me echt geholpen bij mijn ontwikkeling als profvoetballer.” – Lionel Messi
Zie hier de positieve gevoelens over futsal bij de twee voetballers die het voetbal de afgelopen decennia gedomineerd hebben. De woorden plezier en vrijheid springen eruit. Zowel Messi (zes keer Gouden Bal – winnaar) als Ronaldo (vijf keer gekozen tot beste voetballer van de wereld) zeggen dat futsal hen geholpen heeft de voetballer te worden die ze nu zijn.
Dichter bij huis is ook Oranje-international Tijjani Reijnders ervan overtuigd dat zijn vele uren in de zaal hem een betere voetballer hebben gemaakt.
Nieuwsgierigheid
Dit zogenoemde anekdotische bewijs komt voor Christopher Yiannaki niet als een verrassing. Yiannaki promoveerde op de Universiteit van Lancashire (Engeland) met een onderzoek naar de impact van futsal op voetbaltalentontwikkeling en heeft ervaring als voetbalcoach en futsalcoach.
Die nieuwsgierigheid ontstond bij de Engelse voetbalbond (FA) waar hij docent was op de coach-opleiding. Daar kwam Yiannaki een aantal jaren geleden in contact met de bondscoach van het Engelse nationale futsalteam. “We spraken veel over de impact van wedstrijden met kleine teams op de ontwikkeling van jeugdspelers en hij maakte me nieuwsgierig welke specifieke rol futsal daar in kon hebben.”

Bewijs
Niet lang daarna loodste Yiannaki een Onder-18-team naar twee nationale futsaltitels in Engeland. “De jongens genoten van het spel; de energie, het tempo en de vele balcontacten. Ik zag hun handelingssnelheid verbeteren en ze waren ook in staat sneller beslissingen te nemen gedwongen door de specifieke omstandigheden met het kleine veld en de constante druk op de bal.”
Als coach voelde het soms ook alsof hij in een tactische snelkookpan was beland. “Het ene moment kies je voor een laag blok om vervolgens vier nieuwe spelers te brengen die de boel hoog vast zetten. Ik heb ook enorme stappen in mijn ontwikkeling gemaakt.” Het verbaasde Yiannaki dat hij die positieve ervaring niet altijd kon delen met collega-coaches. “Iedereen zag het voordeel van wedstrijden in kleine teams, maar op futsal werd altijd een beetje cynisch gereageerd.” ‘Kom maar met bewijs’, zeiden de coaches en dat hoef je tegen een wetenschapper als Yiannaki geen twee keer te zeggen. “Het werd haast een obsessie.”
Academische onderzoeksreis
Zijn rol als cursusleider voor het Football Coaching diploma bij de FA bood Yiannaki een uitstekend platform om zijn eigen academische onderzoeksreis te beginnen. Een reis die nog steeds voortduurt, maar inmiddels wel heeft geleid tot een proefschrift en een boek (Futsal, the perfect game to develop soccer skills), met steun van de Universiteit van Lancashire en de hulp van futsalspelers, coaches en sportbonden.
Yiannaki deed zowel onderzoek naar de fysieke impact als naar technische componenten om te kunnen beoordelen of futsal kon helpen om een betere voetballer te worden.
PresentatieKijk hier naar de presentatie van Chritopher Yiannaki in het FIFA Training Centre.
Fysiek
Een top-futsalwedstrijd kent een zuivere speeltijd van twee keer twintig minuten, maar duurt in totaal gemiddeld een uur en twintig minuten.
Hartslag
De gemiddelde hartslag tijdens de wedstrijd was 164,8 slagen per minuut. Dat is 87,7 procent van de maximale hartslag. Tijdens omschakelmomenten of druk zetten reikte de gemiddelde hartslag van de spelers tot 98 procent van hun maximale hartslag.
Deze data laten zien dat de spelers ongelooflijk hard werken als ze in het veld staan. Vergeleken met elf tegen elf voetbal, is de gemiddelde hartslag bij futsal op zijn minst gelijk en waarschijnlijk zelfs iets hoger. Hetzelfde geldt voor het bereiken van de maximale hartslag.
Onderzoek naar andere wedstrijden in kleine teams toont dat de gemiddelde hartslag 82-87 procent van de maximale hartslag aantikt. Futsal behoort dus tot de meeste intensieve sporten.

Acceleratie en deceleratie
Het maken van sprints is van steeds groter belang in voetbal. Denk aan spelers die met hun diepteloopacties proberen het verdedigingsblok van een tegenstander uit elkaar te trekken. Lange sprints zijn in futsal beperkter omdat de speelruimte in futsal nu eenmaal kleiner is. Zogenaamde ‘agile-acties’ waarbij spelers van richting veranderen, komen in futsal juist meer voor.
De frequentie waarmee spelers versnellen en vervolgens weer afremmen is hoog. Spelers remmen vaker af omdat de verdedigers dichtbij staan en ze op die manier ruimte voor zichzelf kunnen creëren. Dat blijkt niet alleen uit het onderzoek van Yiannaki. Ander onderzoek toont zelfs nog betere waarden op dit gebied.

De belangrijkste conclusies die Yiannaki trekt op basis van de fysieke analyse zijn:
De belasting in een futsalwedstrijd is minstens even hoog en soms zelfs hoger als in een gemiddelde voetbalwedstrijd. Met futsal kun je spelers op fysiek vlak uitstekend voorbereiden op veldvoetbal.
Het aantal versnellingen en vertragingen in futsal vereist een hoge mate van wendbaarheid. Dat wordt ook steeds meer gevraagd op het veld. Futsal biedt een uitstekende trainingstool voor veldvoetballers op dit gebied.

Techniek
Ook op technisch gebied leverden de bevindingen van Yiannaki voldoende ‘bewijs’ op. Het onderzoek richtte zich in dit gebied op aannames; passes en de frequentie waarmee technische acties plaatsvinden.
Aannames
Futsalspelers nemen de bal in meer dan driekwart van de gevallen aan met de voetzool. De plofbal en de harde gelijkmatige vloer helpen bij een soepele aanname, waardoor een speler meer tijd heeft om de situatie in zich op te nemen en zo leert om zijn ‘scannings’-kwaliteiten te ontwikkelen.

Passes
Futsal kent een hoge passfrequentie per speler van gemiddeld 54 passes per wedstrijd. Rond de 84% van die passes is succesvol zowel met de dominante als de zwakke voet. Dat is veel hoger dan in veldvoetbal waarin het percentage succesvolle passes gemiddeld blijft steken op 76%. Een verklaring daarvoor is dat in futsal zelden lange passes worden gegeven door de afmetingen van het veld.
Ook ander onderzoek laat zien dat futsal als wedstrijd tussen kleine teams uitermate geschikt is om de passvaardigheid van voetbaltalent te verbeteren. En niet alleen dat. Het Mulier Instituut constateerde in ‘Sportplezier voorop’ dat succeservaringen bijdragen aan het competentiegevoel: een van de basisbehoeften die nodig zijn voor ontwikkelen en behouden van de intrensieke motivatie bij kinderen.

Dribbelen
Een aantal randvoorwaarden van futsal – kleine teams en minder ruimte (80 m2 per speler versus 291 m2 op het veld) – draagt er toe bij dat futsalspelers meer technische acties moeten ondernemen zowel in offensief als in defensief opzicht. Spelers schieten meer op doel, scoren meer en dribbelen meer.
Een verbeterde handelingssnelheid en dribbelvaardigheid zal zich ook op het veld uitbetalen. Spelers worden creatiever in het vinden van oplossingen om de aanval een andere wending te geven of een verdediger uit te spelen en een kans te creëren.

Conclusie onderzoek
Hoewel nader onderzoek zeker nodig is, rechtvaardigen de bovengenoemde resultaten volgens Yiannaki de conclusie dat futsal uitermate geschikt is om talenten op alle aspecten van het voetbal te ontwikkelen: fysiek, technisch en mentaal, denk in het laatste geval aan het verbeterde vermogen om te scannen. “Futsal een wedstrijdvorm waarin de meeste technische acties met een hoge frequentie plaatsvinden, in een hoge intensiteit. Het resultaat zijn zeer vaardige spelers die onder hoge druk met de bal kunnen omgaan in de kleine ruimte. Fysiek is futsal veeleisend en spelers werken ongelooflijk hard om behendigheid en anaerobe conditie te ontwikkelen. Mijn ervaring is dat spelers heel graag futsal spelen, vooral in de wintermaanden wanneer de omstandigheden buiten op het veld niet ideaal zijn.”
Sparta en AZ
In Nederland hebben de betaald voetbalorganisaties Sparta Rotterdam en AZ futsal inmiddels omarmd als een interessante manier om te werken aan specifieke vaardigheden van jonge talenten. Een ontwikkeling die Yiannaki toejuicht en hopelijk ook andere Hoofden Jeugd Opleiding inspireert. “Het lijkt me erg leuk om met deze mensen te praten over futsal, mijn onderzoeksresultaten en hoe het in hun clubs zou kunnen passen. Ik zou ze eerst vragen om na te denken over de onderzoeksresultaten om daarna met ze in discussie te gaan over hoe ze futsal kundig en vaardig kunnen toepassen op een manier die past bij de visie van de club.”

Kruisbestuiving
Futsal zal ook als zelfstandige sport blijven groeien, is de overtuiging van Yiannaki. “Omdat het in de meest pure vorm mensen vermaakt. Wat we het leukst vinden aan voetbal, zie je in een futsalwedstrijd in extreme mate terug; veel technisch acties, spannende momenten voor de goals, veel doelpunten.”
Tegelijkertijd merkt hij dat er nu dus barrières worden geslecht en dat steeds meer voetbalclubs het potentieel van futsal willen benutten. “De kruisbestuiving werkt in beide richtingen, ook in Nederland. Als ik kijk hoe voetbal historisch gezien wordt gespeeld in Nederland, dan past futsal uitstekend in die cultuur.”
“Voetbal evolueert en wordt technischer, met hogere frequenties op technisch en fysiek vlak. Ik denk dat futsal een onderdeel zal zijn van de opleiding om aan veel van die eisen voor het voetbal van de toekomst te voldoen.”
Futsal Ontwikkeling
Voor meer informatie over het opzetten van futsalinitiatieven kun je via het onderstaande mailadres contact opnemen met de afdeling Futsalontwikkeling bij de KNVB.

Geef als eerste een reactie op "Onderzoek toont aan: wie futsal speelt, wordt een betere voetballer"