Bron: www.knvb.nl
Uit onderzoek blijkt dat meiden vanaf de MO13 het liefst 11 tegen 11 spelen. In de categorie A meiden spelen alle teams altijd 11 tegen 11. In de categorie B meiden is er een flexibele wedstrijdvorm. In principe spelen de teams ook 11 tegen 11, maar is er ook een mogelijkheid om 9 tegen 9 te voetballen.
Om zoveel mogelijk meiden de kans te geven 11 tegen 11 te spelen, is het belangrijk om actief meiden te blijven werven en/of samen te werken met andere verenigingen. Juist meiden zien we ook op latere leeftijd nog instromen, dus hier liggen zeker nog kansen! Onder de verenigingen die momenteel met een 9-tal aan de competitie deelnemen loopt een onderzoek op welke wijze de KNVB hen kan helpen door te groeien naar een 11-tal.
Als vereniging is het belangrijk dat meiden en vrouwen de weg weten te vinden naar de vereniging en dat zij zich snel thuis voelen. Maar hoe kun je dit als vereniging realiseren? En hoe zorg je er vervolgens voor dat je jouw leden bindt aan de vereniging? De praktijk leert dat een actieve strategie hierbij kan helpen. Verenigingen waar meiden met plezier en succes voetballen zien het werven van meiden en vrouwen niet als iets aparts of eenmaligs. Werving van leden vloeit voort uit een visie. Waar sta je als vereniging voor? Heb je een plan waar werven een belangrijk onderdeel in is? En specifiek voor meiden, krijgen meiden en vrouwen daadwerkelijk dezelfde kansen en mogelijkheden als jongens en mannen? Om meiden- en vrouwenvoetbal de plek te geven die het verdient, is het belangrijk aandacht te geven aan de positionering van meiden en vrouwen binnen de vereniging.
De KNVB ziet graag inclusieve verenigingen, waar jongens en meiden, mannen en vrouwen samen verantwoordelijkheid nemen voor het voetballen. Een vereniging is een afspiegeling van de maatschappij waarin we ook samen optrekken, op school, tijdens de gymles of tijdens het uitgaan. De vraag is hoe we ervoor zorgen dat meiden en vrouwen zich bij hun voetbalvereniging net zo thuis en gewaardeerd voelen als mannen en jongens?
Meiden- en vrouwenvoetbalLees meer over de visie & positionering van meiden- en vrouwenvoetbal binnen de vereniging.
Werk als vereniging niet alleen aan het werven van nieuwe leden, maar heb ook nadrukkelijk aandacht voor je huidige leden, zowel om hen te behouden als om inzicht te krijgen in de redenen waarom ze uitstromen. Uiteindelijk zijn je huidige leden de grootste ambassadeur voor jouw vereniging. Probeer niet stereotype te denken, ga niet in gesprek over de speelsters maar juist mét de speelsters. Laat je speelsters dus meepraten en meedenken. Betrek jongeren écht bij je vereniging!
Het Nationale Voetbalweekend
Dit jaar organiseren we weer Het Nationale Voetbalweekend, tijdens het pinksterweekend van 6 tot en met 9 juni. Een weekend waarin we met heel Nederland het amateurvoetbal vieren en voetbalverenigingen vragen hun poorten open te zetten. Het NVW is ook een uitgelezen kans om de meiden en vrouwen die bij jouw vereniging actief zijn, een podium te geven. Laat zien dat de meiden en vrouwen een (belangrijk) onderdeel van je vereniging zijn. Bijv. door de meiden zelf te betrekken bij een wervingsactiviteit, door de meiden te enthousiasmeren voor een vrijwilligersrol of om een gezamenlijke seizoensafsluiting te organiseren. Denk hierbij ook aan de mogelijkheden van de Final League; de toernooidag voor alle MO13 t/m MO20 teams op 14 juni 2025 die plaats kan vinden bij jou op de club. Er is een handige handleiding gemaakt voor verenigingen die Final League toernooilocatie zijn en er een echte Meidenvoetbaldag van willen maken.
Het Nationale VoetbalweekendLees meer over Het Nationale Voetbalweekend!
Geef als eerste een reactie op "Blijf actief meiden & vrouwen werven voor jouw vereniging"