Bron: www.knvb.nl
Sinds 2024 doet de KNVB onderzoek naar waarom trainers stoppen. Met de resultaten kunnen we ons aanbod voor hen verder ontwikkelen en – dat is natuurlijk het belangrijkste – proberen om de uitstroom te minimaliseren. Inmiddels zijn alle trainers die dit jaar stopten aangeschreven met de uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek. Dat heeft al geleid tot inzicht in de uitstroommotieven van inmiddels 2300 gestopte trainers. Hoog tijd om die kennis breder te delen en er als vereniging je voordeel mee te doen!
Eerder publiceerden we al een algemeen artikel over de uitstroommotieven van voetballers. Nu gaan we inzoomen op de trainers. Tot nu toe hebben 2123 mannen en 178 vrouwen aan dit onderzoek meegedaan, dus in totaal zo’n 2300 trainers. Hieronder vallen ook de assistent-trainers en keeperstrainers, die samen goed zijn voor bijna 20% van de gehele trainersgroep.
Motieven om te starten als trainer
Om de stopmotieven goed te kunnen beoordelen, doen we eerst een stapje terug in de tijd. We gaan kijken naar waarom de trainers ooit zijn begonnen. Was dat bijvoorbeeld omdat ze grote ambities in het trainersvak hadden, of ‘gewoon’ omdat hun kind op voetbal ging en het team een trainer nodig had?
De meeste trainers begonnen vanwege het plezier dat ze uit het trainersvak zouden halen (57,6%). Ook startten veel van hen vanwege voetballende (klein)kinderen bij de vereniging (53,6%). Op plek drie staat, met 33,1%, ‘zodat ik er (mede) voor kan zorgen dat anderen de sport kunnen blijven beoefenen’. Zowel bij de mannelijke als de vrouwelijke train(st)ers is dit de top drie.
Waar mannen en vrouwen dus dezelfde startmotieven kennen, zien we wél verschillen tussen de diverse leeftijdsgroepen. De ambitie om op het hoogste niveau actief te zijn wordt bijvoorbeeld een stuk vaker als startmotief gekozen door trainers tussen de 21 en 40 jaar (23,3%) dan door de trainers van 41 jaar of ouder (9,3%). Het zal misschien meespelen dat (klein)kinderen bij de 21-40-jarigen minder vaak aan de orde zijn; 23,5% van hen noemde dit als reden om te starten als trainer, versus 67% bij de groep van 41 jaar en ouder.
Redenen om te stoppen
Tot zover de startmotieven. We weten van deze 2300 trainers dus ook waarom ze later weer zijn gestopt. De meest gekozen redenen op een rijtje: vanwege een gebrek aan tijd (27,4%), vanwege overige redenen als werk, gezin, studie, of verhuizing (25,6%) en vanwege een gebrek aan waardering vanuit de club (17,6%). Zowel bij de mannen als vrouwen zijn dit de meest genoemde redenen. De meeste train(st)ers die een gebrek aan waardering ervaarden, hadden graag zo nu en dan wat van de bestuurs- of commissieleden gehoord (82%). Ook zegt 44,7% dat de Hoofd Opleiding of Voetbalkadercoach meer waardering had mogen tonen en 18,5% miste de waardering vanuit de ouders en supporters.
Uitstroomleeftijd
We zien een opvallend verschil tussen de leeftijd waarop enerzijds de mannen uitstroomden en anderzijds de vrouwen. Van de mannelijke trainers stopte liefst één derde (31,1%) in de leeftijdscategorie van 50+. Bij de vrouwen is dat heel anders. Slechts 8,4% van hen was ouder dan 50 op het moment van stoppen.
Ook een interessant verschil tussen de gestopte mannelijke en vrouwelijke trainers: het aantal jaren dat mannen actief waren als trainer, is enorm verspreid. De meesten waren 5 tot 10 jaar (23,7%) en 1 tot 3 jaar lang (22,3%) actief, maar ook 3 tot 5 jaar (17,3%), 11 tot 15 jaar (13,8%) en langer dan 20 jaar (12,2%) worden regelmatig aangevinkt. Slechts 4,9% was korter dan een jaar trainer.
Tegenover de grote spreiding bij de mannen, staat dat bijna de helft van de vrouwen (48,3%) maar 1 tot 3 jaar actief geweest als trainer. Ruim 20 procent (21,3%) was 3 tot 5 jaar lang trainer en 14% bekleedde de rol voor 5 tot 10 jaar. Bijna één op de tien (9,6%) had korter dan een jaar een team onder haar hoede.
Ambitie
Van alle trainers zegt 25,5% hun ambitie – of dat nou op laag amateurniveau of bij een BVO is – niet waargemaakt te hebben tijdens hun trainerscarrière. Dat zijn er bijna 600. Van hen geeft 28,1% aan dat een gebrek aan waardering hen heeft gedemotiveerd. Ook zegt 27% niet voldoende begeleiding te hebben gekregen bij het realiseren van hun ambities.
Terugkeerintentie
Bijna een kwart (24%) van de gestopte trainers acht de kans (zeer) waarschijnlijk dat zij nog eens terugkeren langs de lijn. Het merendeel van hen (58,2%) verwacht dit ook wel binnen één tot twee seizoenen te doen. Bij de vrouwen ligt het percentage dat (zeer) waarschijnlijk terugkeert iets onder het gemiddelde (16,3%), maar ook voor hen geldt dat 58,6% – áls ze terugkeren – dit waarschijnlijk binnen één tot twee seizoenen doet. Het grootste obstakel voor een eventuele terugkeer zou zijn dat de train(st)er niet de mogelijkheid krijgt om op het gewenste niveau te trainen of te coachen (20%). Dit is bij zowel de mannen als de vrouwen het geval.
Trainersdiploma’s
Trainen of coachen op het gewenste niveau is niet los te zien van de trainersdiploma’s die er soms voor nodig zijn. Van alle gestopte trainers had 59,2% geen KNVB-diploma in bezit. Logischerwijs ligt dit percentage in de jongste leeftijdsgroep (jonger dan 15 jaar) nog wel hoger (77,8%). Van alle gestopte trainers zonder diploma, gaf 41% aan dat ze geen tijd hadden om een opleiding te volgen. Nét iets minder (40,5%) vond het niet nodig om een opleiding te volgen. Dit was bij de oudste leeftijdsgroep (50+) veruit de meest gekozen reden (48,8%).
De (beginnende) jeugdtrainers die aangeven geen tijd te hebben voor een opleiding, zouden baat kunnen hebben bij een Aftrapmodule. Hiermee leer je in slechts één praktijkbijeenkomst de basisbeginselen van het begeleiden van kinderen tijdens trainingen en wedstrijden. Onlangs mochten we al de 10.000e deelnemer aan een Aftrapmodule feliciteren.
Trainers werven & behouden
De resultaten uit dit onderzoek kunnen helpen bij het verder ontwikkelen van ons aanbod voor trainers, om zo de uitstroom te minimaliseren. Dit begint allemaal met het in contact staan met de trainers van jouw vereniging. Zorg dat je weet waar hun behoeftes liggen en speel daarop in als je hen zo lang mogelijk actief wil houden. Ter ondersteuning hebben we het stappenplan Kaderbeleid uitgewerkt en lees je hier over trainersbegeleiding door bijvoorbeeld de Hoofd Opleiding of Voetbalkadercoach.
Heb je een vraag over werven of behouden van trainers? Neem dan contact op met marketing@knvb.nl.
Geef als eerste een reactie op "Onderzoek naar de stopmotieven van trainers"