Bron: www.knvb.nl
Dit is de maandelijkse politieke update van de afdeling Corporate Affairs van de KNVB. In deze editie informeren we je over de laatste politieke ontwikkelingen die het amateurvoetbal raken. We gaan in op het manifest ‘Ruimte voor Sport’ en de nieuwe aanpak van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.
Manifest ‘Ruimte voor sport’
Op maandag 6 januari, tijdens een bijeenkomst in sportcomplex Younity, hebben jongeren namens 44 (jongeren)organisaties, waaronder de KNVB, een manifest overhandigd aan minister Mona Keijzer (VRO) en staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport). Het manifest roept op tot meer ruimte voor sport en spelen in de publieke ruimte en benadrukt het belang van veilige, toegankelijke en duurzame sportvoorzieningen.
De oproep komt in reactie op het groeiende ruimtegebrek bij sportverenigingen en in woonwijken. Volgens gegevens van de KNVB kampen één op de acht voetbalverenigingen met veldentekorten, terwijl ruim 3000 clubs wachtlijsten hanteren vanwege capaciteitsproblemen. Een voorbeeld is voetbalvereniging RPC in Eindhoven, waar kinderen soms tot twee jaar op een wachtlijst staan. Om jongeren te laten blijven voetballen, is voldoende speelruimte nodig, vooral nu ledenaantallen stijgen.
Met de ambitie om meer woningen te bouwen, vraagt het manifest om aandacht voor het behoud en de uitbreiding van sportvoorzieningen om de leefbaarheid in wijken te waarborgen. Als KNVB vinden wij ook dat de ruimte efficiënt benut moet worden, maar dan moet deze er in de eerste plaats ook zijn. De sportnorm van Amsterdam1 en barcode van Utrecht zijn goede voorbeelden om voldoende sportruimte te creëren. Een goede sportclub in de buurt hebben is belangrijk in zowel de krimp- als de groeiregio’s.
Verder wordt met dit manifest het belang van inclusiviteit verder benadrukt, zodat sportplekken toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht afkomst, gender, beperking of financiële situatie.
Terugdringen sociaaleconomische gezondheidsverschillen
Als reactie op het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen, presenteert het kabinet op hoofdlijnen domeinoverstijgende aanpak. Sport en bewegen worden hierin gezien als cruciale middelen om deze verschillen te verkleinen. Het kabinet streeft ernaar gezondheid beter te integreren in verschillende beleidsgebieden, zoals werk, leefomgeving en zorg. Een gezonde fysieke leefomgeving is daarbij een speerpunt. Het kabinet onderzoekt de beschikbaarheid van sport- en speelruimte, met speciale aandacht voor gebieden waar de druk het hoogst is. Dit onderzoek richt zich op het aanpakken van knelpunten en het waarborgen van voldoende ruimte voor sport en beweging.
Gemeenten worden betrokken bij de uitwerking van beleid, met aandacht voor uitvoerbaarheid en samenwerking. Het ministerie van VWS verkent hoe de adviesrol van GGD’en kan worden versterkt, onder andere via vergunningverlening en ruimtelijke plannen. Daarnaast ontwikkelt het RIVM instrumenten om gezondheid expliciet mee te wegen in ruimtelijke besluitvorming. Deze instrumenten worden beschikbaar gesteld voor lokaal gebruik en worden vindbaar en bruikbaar gemaakt.
Het kabinet erkent dat het terugdringen van gezondheidsverschillen een complexe en langdurige opgave is. Daarom wordt gewerkt aan een beleidsagenda ‘Gezondheid in alle beleidsdomeinen’ als levend document, met structurele samenwerking tussen alle betrokken partijen.
Geef als eerste een reactie op "Politieke update amateurvoetbal – december 2024"