Bron: www.knvb.nl
Nooit eerder had de KNVB zoveel leden als in seizoen 2023/’24. Dit blijkt uit het jaarverslag dat vandaag (vrijdag 22 november) is gepubliceerd. In totaal 1.240.437 Nederlanders waren aangesloten bij een voetbalvereniging: 1.064.154 mannen en 176.283 vrouwen, dit is een absoluut record.
Ook in het seizoen 2023/’24 blijft de KNVB veruit de grootste sportbond van Nederland. Het groeiende ledenaantal is een trend van de laatste jaren, want voor het derde jaar op rij is het aantal leden gegroeid. Ditmaal met 27.740 leden, waardoor er een plus van 2,3% was op het totale ledenbestand ten opzichte van het vorige seizoen.
KNVB Jaarverslag 2023/’24Bekijk hier het hele jaarverslag.De vorige piekhoogte werd in het seizoen 2015/’16 bereikt; destijds telde het ledenbestand 1.231.561. Daarna volgde er een aantal seizoenen met licht dalende cijfers, waarna de uitzonderlijke coronajaren ook grote impact hadden. De stijging is in vrijwel alle categorieën zichtbaar. Mannen, vrouwen, senioren, junioren en pupillen. De enige uitzondering is de categorie meisjespupillen. Hierin is een licht dalende trend van 2% (-946 leden) te bespeuren. Daarentegen zijn de cijfers bij de junioren zeer bemoedigend. Bij de jongens junioren stijgt het ledenaantal met 1,4%, terwijl de meiden junioren een plus van 2,9% laten zien.
Het aantrekken van meer voetballers is één van de zes pijlers in het strategisch plan 2022-2026 van de KNVB. Ook in de overige vijf pijlers werden in het seizoen 2023/’24 mooie resultaten geboekt.
Gastvrij en veilig voetbal
Gastvrijheid en veiligheid in het betaald voetbal en amateurvoetbal vormde een belangrijk speerpunt in deze strategische periode. Samen met de clubs en partners bij de overheid, politie, OM en natuurlijk met de supporters werden er stappen in de goede richting gezet. Zo laten de cijfers per seizoen een daling van het aantal incidenten in de stadions zien. Het gooien van voorwerpen op het veld is dankzij strenge regels zelfs fors afgenomen. Tegelijkertijd zijn er nog genoeg zaken waar de KNVB ontevreden over is. Zo is het aantal zware tuchtzaken en risicoverenigingen in het amateurvoetbal gestegen. In het betaald voetbal zijn er nog steeds meer wanordelijkheden dan voor de coronatijd en te veel bezoekers voelen zich onveilig doordat er vuurwerk illegaal wordt afgestoken. Deze problemen worden volle bak te lijf gegaan.
Betaald voetbal naar hoger niveau
In samenwerking met de betaald voetbalclubs, de Eredivisie CV, de CED en andere betrokkenen werden de schouders onder het versterken van het betaald voetbal gezet. Met de installatie van het competitiebestuur betaald voetbal in het seizoen 2022/’23, is de samenwerking tussen KNVB en de divisies (ECV, CED) verder verstevigd. Het ‘Europees faciliteren’ is een bekende term geworden, waarmee wordt bedoeld dat alle partijen proberen de Nederlandse teams een optimale voorbereiding te geven rondom wedstrijden in de UEFA clubcompetities. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen wordt hier veel energie in gestoken. Dat heeft in het seizoen 2023/’24 op het veld tot resultaten geleid, waarbij we ons als Nederland bij de mannen handhaven in de top 6 van de UEFA coëfficientenlijst en bij de vrouwen de weg naar boven inzetten, onder meer door de kwartfinaleplaats van Ajax in de UEFA Women’s Champions League.
Een groot toernooi winnen
Op sportief vlak kijkt de KNVB terug op een succesvol jaar met de Oranjeteams. Oranje (m) bereikte de halve finale van EURO 2024. Oranje (v) speelde de Final Four van de eerste editie van de UEFA Women’s Nations League en verzekerde zich daarna in een ultrakorte kwalificatiereeks van deelname aan WEURO 2025. Voor Oranje Futsal stond de wereld op zijn kop. Het harde werk in de WK-kwalificatiereeks werd beloond met een sensationeel WK-ticket; voor het eerst in 24 jaar plaatste de futsallers zich voor de mondiale eindronde. Uiteindelijk bleek de 1/8 finale tegen Oekraïne het eindstation. Bij de jeugdteams speelde Vrouwen onder 19 een (verloren) EK-finale tegen Spanje, bleef Jong Oranje (v) een seizoen ongeslagen en zette Jong Oranje (m) grote stappen richting het EK 2025 (waarvoor ze zich inmiddels met 10 overwinningen uit 10 EK-kwalificatiewedstrijden geplaatst hebben). Voor velen zullen de oranje gekleurde straten in Duitsland het meest in de gedachte zijn blijven hangen als er wordt teruggekeken op seizoen 2023/’24. Tijdens het EK 2024 ziet de hele wereld de positieve impact die de Oranjefans op eindtoernooien hebben. De ambitie om wereldkampioen fanbeleving te worden werd flink kracht bijgezet: straten, pleinen en stadions kleurden oranje, met als hoogtepunt 110.000 Oranjefans in Dortmund voor de halve finale tegen Engeland.
Amateurclubs toekomstbestendig
Om amateurverenigingen klaar te maken voor de toekomst, wordt er voornamelijk ingezet op het versterken van het kader rondom verenigingen. Vrijwilligers, (club)scheidsrechters en voetbalcoaches zijn onmisbaar voor amateurclubs en het voetbal. De positieve resultaten zijn te vinden in de groei van het aantal voetbalcoaches die zijn opgeleid en het aantal geregistreerde coaches per team. Vooral het Welkomstprogramma Jeugdtrainers is een enorm succes gebleken en werpt zijn vruchten af: in seizoen 2023/’24 nemen 4.000 startende jeugdtrainers deel aan het programma; dit is een recordaantal. Op arbitragevlak is het dekkingspercentage van KNVB-scheidsrechters in de A-categorie toegenomen. Het lukt steeds beter om wedstrijden van eerste teams te bezetten met officiële KNVB-scheidsrechters. Onderliggend is te zien dat de uitstroom steeds meer in balans komt met de instroom. De goede weg is dit seizoen ingeslagen en de hoop is dat de komende jaren alsnog een flinke toename qua scheidsrechters te zien zal zijn.
Zichtbare maatschappelijke impact
De impact van voetbal op de Nederlandse samenleving is enorm. Als volkssport nummer één is voetbal het grootste sociale netwerk van ons land waarin miljoenen mensen uit alle geledingen elkaar ontmoeten en inspireren. Via verenigingen die diepgeworteld zijn in het maatschappelijke en sociale leven van alledag. Dat doet de KNVB met aansprekende projecten in binnen- en buitenland. Een greep uit deze projecten laat zien hoe divers de maatschappelijk impact van de KNVB en het voetbal is in binnen- en buitenland:
- KNVB WorldCoaches leidde meer dan 1500 coaches op.
- We verlengde het programma Ons Voetbal Is Voor Iedereen, waarmee racisme en discriminatie in het voetbal wordt bestreden.
- Met het programma Niemand Buitenspel worden ouders geholpen om kinderen te laten voetballen, ook als daar (even) geen financiële ruimte voor is. Eén op de 11 kinderen groeit namelijk op in armoede, waardoor zij soms niet kunnen sporten. Met Niemand Buitenspel worden alle (lokale) regelingen op een duidelijke manier inzichtelijk gemaakt, zodat ook deze kinderen toegang tot de voetbalvereniging krijgen.
- De Groene Club helpt nog meer clubs te verduurzamen en KNVB Go stimuleert leden om bij te dragen aan de beperking van CO2- uitstoot in het voetbalverkeer.
Jaarrekening 2023/’24
In het boekjaar 2023/’24 heeft de vereniging KNVB een negatief resultaat behaald van circa € 1,6 miljoen ten opzichte van een positief resultaat van circa € 6,3 miljoen in het boekjaar 2022/’23. In de begroting was er al rekening gehouden met een verlies omdat er in het tweede jaar van de strategische periode 2022-2026 vol zou worden ingezet op het realiseren van de strategische doelen.
Geef als eerste een reactie op "1.240.437, een recordaantal leden voor de KNVB"