Bron: www.knvb.nl
Vandaag reiken vertegenwoordigers van een breed bondgenootschap van organisaties uit de cultuur, sport, evenementen, media, boeken en logies een pijnlijke kassabon uit aan Tweede Kamerleden. Deze confronterende financiële cijfers tonen wat élke Nederlander straks extra gaat betalen als de BTW-verhoging doorgaat.
“Deze rekening hangt straks letterlijk boven het hoofd van iedere Nederlander,” waarschuwt het bondgenootschap. Het is een noodkreet van een sector die vreest voor het welzijn en de leefbaarheid in Nederland. “Sport, cultuur, ontspanning en lezen zijn geen overbodige luxe, maar essentieel voor ons allemaal,” benadrukt het bondgenootschap. “Nu dreigt een groot deel van de bevolking noodgedwongen af te haken, met alle gevolgen van dien.”
Sport, cultuur, ontspanning en lezen zijn geen overbodige luxe, maar essentieel voor ons allemaal
Vandaag worden de Tweede Kamerleden persoonlijk geconfronteerd met deze pijnlijke rekening. Het bondgenootschap roept politici op om nú in actie te komen en deze lastenverzwaring nu tegen te houden. Er gloort nog wel hoop: een brede coalitie van partijen heeft een motie ingediend om deze lastenverzwaring tegen te houden. Uiteindelijk willen wij de maatregel uiteraard helemaal van tafel. Vanmiddag wordt hierover in de Tweede Kamer gestemd.
Nederlanders betalen de prijs voor ondoordachte BTW-verhoging
De btw-verhoging raakt in het bijzonder vooral de middenklasse en mensen met een kleine portemonnee. Uit een economische analyse blijkt dat de btw-verhoging zal leiden tot 1,5 miljoen minder bezoeken aan festivals en 900.000 minder bezoeken aan podiumkunsten en 800.00 minder bezoeken aan musea. Er zullen ieder jaar 4 miljoen boeken minder verkocht worden en 150.000 mensen zullen hun abonnement op de bibliotheek opzeggen. 500.000 mensen dreigen te stoppen met sport. En het voetbal raakt een jaarlijkse investering van 7 miljoen euro kwijt.
In plaats van sport duurder te maken, zouden we moeten investeren in een gezonde en actieve leefstijl
In plaats van sport duurder te maken, zouden we moeten investeren in een gezonde en actieve leefstijl. Daarnaast verwacht 82% van de zzp’ers in de cultuur- en mediasector dat de btw-maatregel hen gaat raken in hun inkomen. Nieuwsorganisaties verwachten dat honderdduizenden Nederlanders hun abonnement vaarwel zeggen. De overheid zelf gaat ervan uit dat de btw-verhoging van logies gaat leiden tot een afname van logies met 6,75%, dit betreft dan 4,2 miljoen minder overnachtingen in Nederland.
De prijsverhoging zal ertoe leiden dat grote groepen noodgedwongen afhaken met alle maatschappelijke gevolgen van dien, zoals afnemende gezondheid en afname van leesvaardigheid. Daarnaast zullen er minder mogelijkheden zijn voor broodnodige ontspanning, zoals een weekendje weg of voetbalwedstrijd, het bezoeken van een festival of een theater/concertgebouw. Uiteindelijk gaat dit ten koste van ons welzijn, gezondheid en de leefbaarheid in Nederland.