Al meer dan 1000 aanmeldingen voor onderzoek naar voorste kruisbandblessures bij meiden en jonge vrouwen

Bron: www.knvb.nl

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is onlangs gestart met een grootschalig onderzoek naar een mogelijk verband tussen stressfactoren uit het dagelijks leven en het ontstaan van voorste kruisbandblessures (VKB) bij meisjes en vrouwen. Afgelopen juli werd via de KNVB een oproep geplaatst aan voetballende meiden tussen de 12 en 21 jaar om als vrijwilliger deel te nemen aan het onderzoek. Dit heeft al meer dan 1000 aanmeldingen opgeleverd.

Het aantal voorste kruisbandblessures (VKB) bij voetballers in Nederland en Europa springt in het oog. Vrouwelijke jeugdvoetballers vormen daarbij de groep waar deze VKB-blessures het vaakst voorkomen. De medische wetenschap wil daarom meer te weten komen over het ontstaan van deze blessures. Het UMCG is hiervoor nog steeds op zoek naar voetballende meisjes en jonge vrouwen die mee willen doen aan het onderzoek.

Oproep voor onderzoek kruisbandblessures Daniëlle van de Donk en Vivianne Miedema.

In het komende jaar wil het onderzoeksteam in totaal namelijk zo’n 6.000 voetballende meisjes en vrouwen tussen de 12 en 21 jaar monitoren op de invloed van zogenoemde psychosociale factoren bij het ontstaan van VKB blessures. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de invloed van weinig slaap/vermoeidheid, dagelijkse rompslomp (zoals bijvoorbeeld te druk zijn, ruzie met vriendje/vriendinnetje, niet lekker voelen bij ongesteldheid, slecht cijfer op proefwerk, omgang met vrienden, weinig plezier hebben of gestrest zijn). Maar ook juist positieve gevoelens zoals blij zijn en plezier hebben, goed contact met vrienden en liefde krijgen en geven.

Meisjes en jonge vrouwen die als vrijwilliger mee willen doen aan het onderzoek en hiermee een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, kunnen zich aanmelden bij het UMCG. Bij het aanmelden wordt er gevraagd naar leeftijd, club, team en klasse waarin gespeeld wordt.

Vlak voor de start van het onderzoek volgt er dan een intake vragenlijst, waarbij de deelnemers éénmalig vragen krijgen over hun leeftijd, lengte, gewicht, de positie die ze spelen, het voorkeursbeen, anticonceptie gebruik en blessures uit het verleden. Het onderzoek zelf zal vervolgens bestaan uit een wekelijkse vragenlijst over zowel de beleving van de voetbaltrainingen en wedstrijden als ook de dingen die de deelnemers in het dagelijks leven bezighoudt. Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de impact van deze factoren om dit vervolgens te kunnen verwerken in de trainingsprogramma’s van bonden en clubs in Europa.

Geef als eerste een reactie op "Al meer dan 1000 aanmeldingen voor onderzoek naar voorste kruisbandblessures bij meiden en jonge vrouwen"

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.