Prinsjesdag 2024: Van Oranjegevoel naar financiële zorgen

Bron: www.knvb.nl

De sportzomer heeft ons laten zien waartoe we als land in staat zijn. Toch lijkt het erop dat het kabinet niet dezelfde energie in de sport wil steken. In de plannen van het kabinet komt er een forse btw-verhoging voor de sportsector, die ook het voetbal gaat raken.

De koning benadrukte in zijn troonrede het belang van samenwerken en het beste uit onszelf halen, net als onze Nederlandse voetballers. Toch lijkt deze boodschap niet helemaal door te dringen in de plannen van het kabinet. Terwijl de koning langsreed, werd op 500 meter afstand een meterslange ‘kassabon’ onthuld, symbool voor de enorme rekening die de samenleving gepresenteerd krijgt door de beoogde btw-verhoging op cultuur, sport, media, logies en evenementen.

Door de verhoging van de btw op sport en cultuur worden ook toegangskaartjes duurder, waardoor minder mensen van het voetbal kunnen genieten. Ook kunnen we minder investeren in jeugdopleidingen, vrouwenvoetbal en amateurclubs. Een verlies van 3,5 miljoen euro staat op het spel. En dat terwijl voetbal juist een belangrijke rol speelt in onze samenleving. Het brengt mensen samen en draagt bij aan een gezonde leefstijl.

Deur open

Niet alle plannen van het kabinet zijn even negatief voor het voetbal. Zo staat de deur open bij het ministerie van Justitie en Veiligheid als het gaat om de gedragsinterventie die de KNVB en Halt samen doen bij jongeren die dat nodig hebben. Ook het programma Gastvrij en veilig voetbal komt terug in de begroting van het ministerie van J&V. Hoewel dit nog niet gebeurt in termen van specifieke bedragen is het een positief signaal dat het wel de beleidsambities heeft gehaald.

Ook bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zien we mooie punten. De continuering van de BOSA voor een bedrag van 74 miljoen euro is een eerste stap. Zo kunnen voetbalverenigingen in ieder geval nog aanvragen indienen voor het vernieuwen en verduurzamen van de sportaccommodaties. Maar ook hier moeten we constateren dat het nog niet genoeg is. Via het Sportakkoord II wordt gestimuleerd dat het merendeel van alle sportaanbieders gaat werken met de basiseisen sociale veiligheid en wordt de aanpak tegen racisme en discriminatie in het voetbal (OVIVI) uitgebreid naar meerdere sportbonden. Dat is goed voor de rest van de sporten in Nederland en tegelijkertijd een compliment voor de aanpak die het voetbal, samen met de overheid en partners heeft geïmplementeerd.

De steun van de overheid maakt het mogelijk om samen met de KNVB preventie en educatie te versterken, wat leidt tot een positieve verandering, niet alleen op het voetbalveld, maar in de bredere samenleving. Het behoud van deze programma’s benadrukt het belang van voetbal als middel voor sociale cohesie en opvoeding

Ook wordt de versobering van de 30%-regeling voor expats gedeeltelijk teruggedraaid, waardoor uniek buitenlands talent door clubs kan worden aangetrokken. Ook krijgen MKB-bedrijven meer ruimte om te investeren.

De vraag is nu: hoe nu verder?

Gelukkig houdt de politiek de deur open voor goede voorstellen om de btw-verhoging en bezuinigingen op sport terug te draaien. D66 en CDA dienden gisteren al een voorstel in om de btw op sport terug te draaien. Het is nu aan ons om de politiek te laten weten dat we het niet eens zijn met deze plannen. Voetbal is meer dan alleen een spel, het is een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Laten we samen opkomen voor een toekomst waarin voetbal voor iedereen toegankelijk blijft.

Geef als eerste een reactie op "Prinsjesdag 2024: Van Oranjegevoel naar financiële zorgen"

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.