Lolly’s houden ouders langs Bredase lijnen zoet

Bron: www.knvb.nl

Ouders van Bredase voetballertjes werden tijdens het openingsweekend van de competitie letterlijk zoet gehouden. Ze kregen tijdens de wedstrijden van hun kroost een lolly. Het idee: met een volle mond kun je niet schreeuwen. “We wilden op een ludieke en positieve manier het gedrag van sommige ouders langs de lijn onder de aandacht brengen’’, zegt Saskia Jongma, secretaris van BSV Boeimeer.

Boeimeer is een van de veertien Bredase verenigingen waar de lollyactie tegelijktijdig werd gehouden. “De reacties waren erg goed’’, zegt Saskia. “Als er iets werd geroepen langs de lijn, zeiden andere ouders iets als: doe die lolly in je mond! Dat ging allemaal met een knipoog en een lach. We denken dat humor de beste manier is om bewustwording te creëren bij een grote groep ouders die, bewust of onbewust, staan te schreeuwen langs de lijn.”

De lollyactie was onderdeel van een grotere campagne op het gebied van sportiviteit en respect van de Bredase verenigingen. Zo wordt sinds vorig seizoen bij elke jeugdwedstrijd een groene kaart uitgereikt aan de speler die zich die wedstrijd het sportiefst gedragen heeft. Jongma: “Die kaart laten we uitdelen door ouders, om ook bij hen weer het bewustzijn rondom het belang van sportiviteit te vergroten. De kinderen kunnen de groene kaart in de kantine inleveren voor een consumptie.”

Daarnaast worden voorafgaand en na afloop van elke wedstrijd handen geschud met de tegenstanders en de scheidsrechters. Tijdens trainersbijeenkomsten wordt hier aandacht voor gevraagd en de trainers zorgen ervoor dat hun spelers dit ook elke wedstrijd doen. Ook heeft Boeimeer een ‘basiself’ poster gemaakt, met daarop elf gedragsregels waar iedereen op de club zich aan dient te houden. Er zijn ook flyers met de basiself erop uitgedeeld en er staat een grote banner bij de ingang. “We willen dat iedereen kan zien hoe we hier met elkaar omgaan’’, aldus Jongma.

De basiself van BSV Boeimeer:

  • Plezier is nummer 1.
  • Iedereen is welkom.
  • Wij laten kinderen hun spel spelen.
  • Wij tonen respect voor elkaar.
  • Wij respecteren de scheidsrechter en assistenten.
  • Vloeken en schelden doen we hier niet.
  • Iedereen mag fouten maken.
  • We spreken elkaar aan op onsportief gedrag.
  • Wij moedigen positief aan.
  • Ouders moedigen aan, coaches coachen.
  • Voor en na de wedstrijd geven wij elkaar de hand.

 

De acties, zowel de ludieke als de serieuze, zorgen ervoor dat het thema sportiviteit en respect onderwerp van gesprekken wordt binnen de verenigingen. “Dit is iets waar we met zijn allen blijvend aandacht aan moeten besteden’’, zegt Jongma. “Zo’n lollyactie werkt heel goed. We zien dat mensen elkaar nauwelijks meer durven aan te spreken op hun gedrag. Maar met een knipoog van zo’n lolly lukt dat opeens wel en mensen accepteren het dan ook makkelijker. Het maakt het luchtig, maar zet mensen wel aan het denken.”

Geef als eerste een reactie op "Lolly’s houden ouders langs Bredase lijnen zoet"

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.