De voeten van Kloetinges creatieve geest, Zenya Deurloo, doen weer wat het hoofd wil: ‘Last van mijn schouders’

Bron: www.omroepzeeland.nl

Wie Zenya Deurloo vorig seizoen voor het eerst zag voetballen bij Kloetinge had niet lang nodig om te zien dat de Bevelandse derdedivisionist een voetballer pur sang had binnengehaald. Niet voor niks dat de 21-jarige linkspoot uit Nieuwerkerk bijna zijn hele voetballende leven doorbracht bij betaald voetbalclubs. Het profvoetbal haalde hij nét niet, dat was een bittere pil, maar de voeten doen inmiddels weer wat het hoofd wil. “Vorig seizoen was ik vooral bezig met het vinden van een nieuwe richting in mijn leven.”
Zenya Deurloo in actie namens Kloetinge

© Ron Quinten

Zenya, het is je tweede seizoen bij Kloetinge, nadat je overkwam van betaald voetbalclub sc Heerenveen. Wat heb je geleerd vorig jaar?

“De overstap van een betaald voetbalorganisatie naar het amateurvoetbal was voor mij een grote verandering. Bij een BVO is je hele dag gevuld met voetbal, dat was vanaf mijn achtste (Deurloo ging toen naar de jeugdopleiding van Feyenoord, red.) mijn leven. Vorig seizoen was het grootste verschil dat ik opeens veel meer vrije tijd had, omdat voetbal niet meer de hele dag in beslag nam. Dat was wennen en eerlijk gezegd had ik het daar wel moeilijk mee. Het was een uitdaging om die tijd op een zinvolle manier in te vullen. Ik zocht naar richting in mijn maatschappelijke carrière. Dat heeft me wel veel geleerd over mezelf.”

Had je moeite met die verandering en hoe heeft dat je spel beïnvloed?

“Ja, absoluut. Het was niet alleen de extra vrije tijd, maar ook de mentale switch die ik moest maken. Voetbal was altijd het belangrijkste in mijn leven en nu moest ik het zien als een bijzaak. Dat was lastig, omdat ik altijd de drang had om te presteren en te winnen. Op het veld merkte ik dat ik niet vrijuit kon spelen. Wanneer je buiten het veld niet lekker in je vel zit, is het moeilijk om op het veld te presteren. Ik voelde de druk om te bewijzen dat ik nog steeds op hoog niveau kon spelen. Eigenlijk zat dat zat me in de weg.”

Hoe gaat het nu, een seizoen later? Voel je je nu beter?

“Dit seizoen voelt anders. Ik heb nu een duidelijker perspectief voor de toekomst en dat geeft me rust. Vorig seizoen was ik vooral bezig met het vinden van een nieuwe richting in mijn leven, omdat het profvoetbal naar de achtergrond verdween. Dit jaar heb ik een studie gevonden die echt mijn passie is en dat geeft me meer houvast. Voetbal is nu een bijzaak geworden, iets wat ik nog steeds graag doe, maar zonder de enorme druk die ik eerder voelde. Daardoor kan ik ook vrijer spelen en dat merk ik op het veld. Het voelt alsof er een last van mijn schouders is gevallen.”
Zenya Deurloo (links) in het shirt van Kloetinge

© Ron Quinten

Je studeert nu toegepaste psychologie. Hoe ben je daar zo bij gekomen en wat wil je ermee doen?

“Door mijn topsportverleden ben ik altijd bezig geweest met het uiterste uit mezelf te halen, zowel fysiek als mentaal. Er gebeuren zoveel dingen in de sportwereld die je mentaal uitdagen en ik raakte steeds meer geïnteresseerd in waar gedrag vandaan komt en hoe je je mentale weerbaarheid kunt verbeteren. Dat was voor mij de drijfveer om toegepaste psychologie te gaan studeren. Ik wil begrijpen waarom mensen doen wat ze doen, vooral in stressvolle situaties. Uiteindelijk zou ik graag topsportpsycholoog willen worden en zo anderen helpen om hun mentale kracht te ontwikkelen, net zoals ik dat zelf heb moeten doen.”

Anderen helpen is een mooi streven, maar ik kan me voorstellen dat het jezelf ook helpt tijdens het voetballen.

“Zeker weten. Wat ik nu leer, kan ik direct toepassen op mijn eigen spel. Ik begrijp nu beter hoe belangrijk het is om mentaal in balans te zijn, niet alleen voor je prestaties, maar ook voor je algemene welzijn. Het helpt me om minder stress te ervaren en om meer te genieten van het spel. Voetbal voelt nu weer als iets leuks, iets waar ik plezier in heb, in plaats van een verplichting waar ik moet presteren.”

Programma derdedivisionisten

Kloetinge speelt morgen om 14.30 uur tegen SteDoCo in de Derde Divisie. De Bevelandse club boekte vorige week een knappe 2-0 zege op OJC Rosmalen waardoor de ploeg van trainer Rogier Veenstra nu achtste staat na vier wedstrijden.
Ook de andere twee Zeeuwse derdedivisionisten, Hoek en GOES, komen morgen in actie. Voorbeschouwingen op de drie duels lees je hier.

Geef als eerste een reactie op "De voeten van Kloetinges creatieve geest, Zenya Deurloo, doen weer wat het hoofd wil: ‘Last van mijn schouders’"

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.