Bron: www.knvb.nl
De KNVB heeft met trots de eerste prijs gewonnen bij de prestigieuze FIFA Forward Awards. Deze erkenning werd toegekend voor de nieuwe competitievormen die de KNVB heeft geïntroduceerd voor jeugdspelers van 6 tot 12 jaar. Deze prijs benadrukt de inzet en innovatie van de KNVB in het ontwikkelen van jeugdvoetbal in Nederland.
Bondsvoorzitter Frank Paauw was aanwezig in Parijs om de prijs in ontvangst te nemen: ‘We zijn ontzettend vereerd met deze erkenning van de FIFA. Het bevestigt wat we al weten: Nederland mag dan klein zijn in oppervlakte, maar we zijn toonaangevend in het voetbal. We strijden mee om de hoogste prijzen, leveren buitengewone talenten af en genieten wereldwijd respect. Onze kracht zit in onze gezamenlijke inzet – van professionals tot vrijwilligers, van topclubs tot amateurverenigingen. Samen blijven we dag in, dag uit werken aan de toekomst van het Nederlandse voetbal. Deze FIFA-erkenning is een prachtige bekroning van ieders toewijding en passie die aan het project heeft gewerkt.’
Blijven Bouwen
Deze erkenning sluit perfect aan bij de wereldwijde inspanningen van FIFA om voetbal te ontwikkelen via het Forward Programma. Ons project belichaamt het kernprincipe van de KNVB: de ontwikkeling van voetbal en voetbalplezier vooropstellen.
Door de introductie van kindvriendelijke competitievormen hebben we ons gericht op het verbeteren van de voetbalervaring voor onze jongste spelers, waarbij we onze aanpak zorgvuldig hebben afgestemd op basis van uitgebreid onderzoek en feedback van spelers.
Deze prijs motiveert ons om te blijven innoveren in het jeugdvoetbal
Deze prijs motiveert ons om te blijven innoveren in het jeugdvoetba en een omgeving te creëren waarin spelers op een natuurlijke manier beter worden en langer betrokken blijven bij de sport. Door kinderen meer voetbalplezier te bieden en hun betrokkenheid bij het spel te vergroten, dragen we bij aan de missie van FIFA om voetbal wereldwijd te ontwikkelen.
We zijn dankbaar voor deze erkenning en zien het als een aanmoediging om te blijven bouwen aan de toekomst van het voetbal, zowel in Nederland als wereldwijd.
Uniek en Innovatief
De nieuwe competitievormen van de KNVB zijn speciaal ontworpen om de ontwikkeling van jonge voetballers te bevorderen. In plaats van traditionele wedstrijden, spelen kinderen in kleinere teams op kleinere velden. Dit zorgt ervoor dat elke speler meer aan de bal komt, meer betrokken is bij het spel en daardoor sneller en beter ontwikkelt.
De voetbalclubs waren de sleutel tot het succes van dit initiatief voor de kinderen.
Deze nieuwe vormen zijn volgens de KNVB cruciaal voor de ontwikkeling van jonge spelers. Door deze spelvormen aan te passen aan de snel veranderende belevingswereld en vaardigheden van kinderen, creëren we een kindvriendelijkere leeromgeving. Door de wedstrijdvormen af te stemmen op de groeifasen van kinderen, maken we voetbal leuker en effectiever voor jonge spelers en stimuleren we een betere ontwikkeling van vaardigheden en langdurige betrokkenheid bij de sport.
Impact op Jeugdvoetballers in Nederland
De nieuwe competitievormen hebben al een aanzienlijke positieve impact gehad op de jeugdvoetballers in Nederland. Onderzoek heeft aangetoond dat het verminderen van het aantal spelers en de veldgrootte in het jeugdvoetbal de acties van spelers, de betrokkenheid en het plezier voor zowel deelnemers als toeschouwers aanzienlijk verbetert. Op basis van deze bevindingen introduceerde de KNVB nieuwe wedstrijdvormen voor de leeftijdscategorieën Onder 6 tot en met Onder 12 om de voetbalbeleving en -ontwikkeling te optimaliseren.
Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen en verbeteren hun techniek
Dit past prima in de strategie van de KNVB, onder andere bij de strategische pijlers ‘Meer voetballers’ en ‘Voetbal naar een hoger niveau brengen.’ Belangrijk hierbij is ook de sociale impact. Ouders en coaches hebben anekdotisch gerapporteerd dat kinderen meer zelfvertrouwen hebben gekregen en dat hun technische vaardigheden merkbaar zijn verbeterd. De verbeterde spelbeleving zorgt ervoor dat kinderen langer bij de sport betrokken blijven, wat cruciaal is voor hun fysieke en mentale ontwikkeling.
Door de implementatie over twee seizoenen te spreiden, namen we de tijd om ervoor te zorgen dat de implementatie goed verliep en beheersbaar was voor onze clubs (2500). We werkten daarbij nauw samen met onze voetbalclubs. Zij waren de sleutel tot het succes van dit initiatief voor de kinderen.
Deze transformatie heeft een grote impact gehad op het voetballandschap in Nederland, wat heeft geleid tot een focus op dit innovatieve project in de FIFA Forward Awards 2024. Het initiatief benadrukt het belang van jonge spelers, het betrekken van vrijwilligers en clubs om te zorgen voor een duurzame en toekomstbestendige aanpak van het jeugdvoetbal.
Toekomstplannen
Dit innovatieve project kwam tot stand door de gezamenlijke inspanningen van een toegewijd team binnen de KNVB, ondersteund door een groep van jeugdtrainers, pedagogen en sportwetenschappers. De drijvende kracht achter het project was de overtuiging dat jeugdvoetbal leuk, leerzaam en toegankelijk moet zijn voor elk kind. Onze motivatie was om een omgeving te creëren waarin elke speler, ongeacht zijn of haar vaardigheidsniveau, kan genieten van voetbal en zich optimaal kan ontwikkelen.
Onze kracht zit in onze gezamenlijke inzet – van professionals tot vrijwilligers, van topclubs tot amateurverenigingen.
Belangrijke initiatieven zijn onder andere het optimaliseren van wedstrijdvormen voor junioren onder 13 en 14 jaar door alternatieven te onderzoeken voor het huidige 11-tegen-11-formaat, het uitvoeren van pilotstudies naar ’toekomstige regels’ om het spel eerlijker en aantrekkelijker te maken en het integreren van futsal in de wedstrijdkalender voor de jeugd. Deze inspanningen zijn erop gericht om een optimale omgeving te creëren voor huidige en potentiële spelers en dragen bij aan ons strategische doel om de voetbalparticipatie te verhogen.
Om het succes van deze initiatieven te garanderen, leggen we de nadruk op samenwerking met de voetbalgemeenschap, met focusgroepen, kwalitatief onderzoek en gefaseerde implementatie. Door deze aanpak blijven we inspelen op de veranderende behoeften van voetballers en maken we de sport leuker en toegankelijker voor iedereen.