Politieke update amateurvoetbal – juni

Bron: www.knvb.nl

Welkom bij de maandelijkse politieke update van de afdeling Corporate Affairs van de KNVB. In deze update informeren we je over de laatste politieke ontwikkelingen die het amateurvoetbal raken. Deze editie gaat het over de BOSA-regeling, Ons Voetbal Is Van Iedereen. Deze onderwerpen zijn onlangs besproken in de Tweede Kamer en hebben directe invloed op het amateurvoetbal in Nederland.

Formatie

De formatie is in het laatste stadium. In de afgelopen maand werd het duidelijk wie de nieuwe bewindspersonen worden en kreeg het nieuwe kabinet vorm. Voor de positie van Staatssecretaris van Jeugd en Sport is Vincent Karremans naar voren geschoven. Hij is voetballiefhebber en in zijn vrije tijd een tweebenige linkermiddenvelder. Verder is hij 37 jaar, een ondernemer en was  hij wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit van de gemeente Rotterdam. Hij is sinds 2018 actief als VVD-politicus.

Op dinsdag 2 juli vindt de beëdiging van het nieuwe kabinet plaats op Paleis Huis ten Bosch. Tijdens Prinsjesdag zal het uitgewerkte regeerprogramma worden behandeld.

BOSA-regeling

De afgelopen maand stond weer in het teken van de BOSA-regeling. Kamerleden Van Dijk (CDA), Mohandis (GL-PvdA) en Van Nispen (SP) hebben een voorstel gedaan om voor het jaar 2024 extra middelen vrij te maken voor de BOSA subsidie. NOC*NSF en de KNVB riepen Kamerleden op dit voorstel te steunen. Helaas kreeg het voorstel geen Kamermeerderheid. Het voorstel is dus niet aangenomen.

Doordat het subsidiepotje leeg is, wordt het aanvraagportaal per augustus 2024 gesloten. De minister gaat op zoek naar een structurele oplossing.

Lees hier meer.

BTW-verhoging

Sinds de bekendmaking van het Hoofdlijnenakkoord zijn er grote zorgen rond de verhoging van het BTW-tarief op sportactiviteiten. Uit een peiling van het RTL Nieuwspanel blijkt dat ruim 73% van de deelnemers het een slechte maatregel vindt. Er zijn onder de deelnemers o.a. zorgen rond de mogelijkheid om te kunnen sporten.

Door het verlaagde belastingtarief werd er jaarlijks 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in het jeugd- en amateurvoetbal, door de verhoging van het tarief dreigt dit nu verloren te gaan.

Ook bij diverse Kamerleden spelen deze zorgen. Kamerlid Ergin van DENK diende een voorstel in richting het komende kabinet om te zoeken naar alternatieven waarmee het verlaagd btw-tarief voor sportdiensten op 9% kan blijven. Hoewel een grote meerderheid van de oppositiepartijen dit voorstel steunde, is het voorstel verworpen.

Op een paginagrote advertentie in alle landelijke en regionale dagbladen heeft een brede coalitie van organisaties een oproep gedaan tegen de verhoging van de BTW:  ‘Geen hogere BTW, je belast er heel Nederland mee’.

Lees hier en hier meer.

Spreek jij je ook uit? Lees hier wat je kunt doen.

Meerjarige strategie sportverenigingen

Onlangs heeft de Minister de vragen van Kamerleden, die zijn ingediend tijdens het schriftelijk overleg over een meerjarige strategie voor sportverenigingen, beantwoord.

De fracties van CDA, NSC, BBB en de SP willen weten wat de minister doet om de regeldruk bij vrijwilligers te verminderen en hoe de minister deze vrijwilligers verder ondersteunt. De minister geeft aan dat zij een plan van aanpak aan het maken is om te onderzoeken hoe de regeldruk bij vrijwilligers vermindert. Zij doet dit door onderzoek en gesprekken met betrokken partijen.

GL-PvdA, VVD, PVV en NSC hebben de minister gevraagd naar het strategisch gehalte van het sportbeleid en of de minister onderzoek doet naar een overkoepelende strategie in plaats van een versnipperd beleid. Minister Helder is van mening dat er met het Sportakkoord II een meerjarige samenhangende strategie is ontwikkeld. Samen met alle betrokken partijen uit de sportsector zijn er namelijk afspraken gemaakt tot en met 2026. Wel kijkt de minister in de komende periode of, en zo ja welke, aanscherpingen nodig zijn. Ze streeft ernaar om deze analyse naar de Kamer te sturen voor het wetgevingsoverleg over het begrotingsonderdeel Sport en bewegen voor het jaar 2025.

Lees hier meer.

Tegemoetkoming Energiekosten

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat geeft aan dat verenigingen vanaf de start van de Tegemoetkoming Energiekosten konden weten dat er een risico was op het terugbetalen van de regeling. Om het risico zo klein mogelijk te houden werd het verschotpercentage dan ook verlaagd van 60% naar 35%. De RVO heeft de aanvragers ook laten weten dat het subsidiebedrag lager kon uitvallen. De minister acht het niet nodig om tot aanvullende maatregelen te komen. Ze is wel bereid om over het onderwerp in gesprek te gaan.

Lees hier meer.

Sporthulpmiddelen

Op dit moment ontwikkelt een werkgroep, onder regie van VWS, een duurzame financieringsvorm voor sporthulpmiddelen waarbij het duidelijk is voor mensen met een handicap waar ze ondersteuning kunnen krijgen.

Omdat de duurzame financieringsvorm op dit moment nog ontbreekt en Fonds Gehandicaptensport het enige vangnet voor sporters met een handicap is, zegt de minister toe om een tekort van €900.000,- in 2024 aan te vullen. Met het Fonds worden afspraken gemaakt over de inzet van deze middelen.

Lees hier meer.

OVIVI

Sinds de start van Ons Voetbal Is Van Iedereen wordt OVIVI jaarlijks gemonitord. Vanaf september 2023 startte OVIVI 2. In deze campagne worden de lijnen ‘voorkomen’, ‘signaleren’, ‘sanctioneren’ en ‘samen aan de slag’ doorgezet. Deze eerder ontwikkelde en ingevoerde maatregelen vanuit OVIVI 1 worden blijvend benut. Met de doorstart naar OVIVI 2 worden er vooral belangrijke stappen gezet op norm- en gedragsverandering. Er is dan ook een groei zichtbaar in het aanbod en de inzet van trainingsprogramma’s.

Lees hier meer.