Deelnemers VKC-opleiding: “Een opgeleide VKC is voor iedere club enorm waardevol”

Bron: www.knvb.nl

Als Voetbalkadercoach (VKC) help je de trainers van jouw vereniging verder op weg. Je begeleidt ze in het geven van leuke, leerzame trainingen en bij het coachen tijdens wedstrijden. Om te leren hoe je die begeleiding het beste kunt bieden, is de VKC-opleiding in het leven geroepen. Erik-Jan Luchies en Ronald Lokerse namen er afgelopen seizoen aan deel.

Erik-Jan Luchies kwam via zijn voetballende zoons in aanraking met het trainerschap. Hij heeft de diploma’s Voetbalcoach 1 Pupillen en Voetbalcoach 1 Junioren (voorheen ‘Pupillentrainer’ en ‘Juniorentrainer’) al even op zak en mag zichzelf sinds kort ook gediplomeerd VKC van Blauw-Geel ‘55 noemen. “Onze Hoofd Opleiding (HO) vroeg of ik interesse had in de VKC-opleiding. Dat wilde ik wel, want ik vind het mooi om mijn eigen trainerservaring over te kunnen dragen. De kennis die je opbouwt over bijvoorbeeld de structuur van voetballen, de gouden trainingsprincipes en de vier kwaliteiten van een trainer, is enorm waardevol. Dan is het mooi om die kennis te kunnen verspreiden binnen de club.”

Gedwongen

— Erik-Jan Luchies

Luchies werd niet teleurgesteld. De opleiding is hem heel goed bevallen. “Het verraste me zelfs, in positieve zin. Eén van je taken als VKC is het maken van een seizoensplanning, gericht op het aanbieden van scholing en begeleiding. Dat was dus ook een opdracht in de opleiding. In eerste instantie dacht ik: joh, een hele planning maken, dat doe ik ook dagelijks voor mijn werk. Al snel kwam ik erachter dat ik juist door die opdracht de goede gesprekken ging voeren binnen de club. Door de VKC-opleiding word je daar dus eigenlijk toe gedwongen, ga je je breder in het speelveld bewegen. In lijn daarmee ben ik nu ook lid geworden van de Technische Commissie Jeugd. En het werken met een seizoensplanning hebben we verbreed van de VKC-activiteiten naar een integrale seizoensplanning voor de jeugd.”

Hij vervolgt: “In eerste instantie dacht ik dat je je vooral zou verbeteren in het begeleiden van trainers. Dat kost ook wel verreweg de meeste tijd, maar zo’n planning is niet minder relevant. Het neerzetten van scholingsaanbod en het bijdragen aan de organisatie van het jeugdvoetbal is namelijk een belangrijke voorwaarde om trainers te kunnen faciliteren en goed te kunnen begeleiden. Dat inzicht heeft mij wel veel gebracht.”

Kennis en expertise overbrengen

Op de vraag in hoeverre Luchies de VKC-opleiding aan zou raden, is het antwoord helder. “Je mag heel groot neerzetten: ‘doen!’. Jaarlijks stoppen ervaren en opgeleide trainers omdat hun kinderen ouder zijn geworden en ze ‘hun elftal’ los moeten laten. Er gaat veel voetbalknowhow verloren als deze trainers niet meer actief blijven op het veld. Als VKC kun je die kennis en expertise nog een aantal jaren op een gestructureerde manier overbrengen op nieuwe trainers. Daarom is een opgeleide VKC is voor iedere club enorm waardevol.”

Ook Ronald Lokerse volgde afgelopen seizoen de VKC-opleiding. Hij is al bijna veertig jaar actief bij JVC Julianadorp, groeide naar eigen zeggen haast bij de vereniging op. Hij begon (uiteraard) als speler, volgde later de cursus Jeugdvoetbalspelleider, kreeg kinderen en werd jeugdtrainer, volgde de cursus Voetbalcoach 1 Pupillen (voorheen ‘Pupillentrainer’) en groeide nog door naar Technisch Jeugdcoördinator Onderbouw. Vanuit die rol – en vanuit de ambitie om misschien nog eens de HO B-opleiding te volgen – stroomde Lokerse door naar de VKC-opleiding.

— Ronald Lokerse, als trainer van de JO9, vorig seizoen

“Die beviel hartstikke goed”, trapt Lokerse af. “Je krijgt een hoop praktijkgerichte informatie mee. Neem bijvoorbeeld de gesprekstechnieken die je kunt gebruiken bij het begeleiden van een trainer, of het feit dat je als VKC niet te snel alles moet gaan overnemen om te laten zien hoe een trainer iets zou kunnen aanpakken. Je leert dat je meer moet observeren, dat je de trainer met wat steekwoorden op weg kunt helpen en hem of haar zelf de oplossing moet laten vinden. Op zulke momenten zie je ook de kracht van de stilte in trainersbegeleiding. Dat is heel zinvol.”

Eigen werkwijze

In principe start Lokerse volgend seizoen écht als VKC, maar de afgelopen twee, drie maanden vervulde hij de rol eigenlijk ook al vanwege de teamindelingen die in orde gemaakt moesten worden. “En in de praktijk merk je dat je toch een beetje je eigen draai geeft aan de VKC-functie. In de opleiding volg je natuurlijk een bepaald programma en daarom begeleidde ik elke twee weken een bepaalde trainer, bijvoorbeeld. Nu zit er soms drie weken tussen, soms vier, en soms ben ik met meerdere trainers tegelijkertijd op één avond bezig. Het is hartstikke leuk om daar, met de handvatten zoals je die bij de opleiding aangereikt kreeg, je eigen werkwijze in te vinden.”

Ook de VKC-opleiding volgen?

Wil jij volgend seizoen ook de opleiding tot VKC volgen? Dat kan! De inschrijving zal halverwege augustus 2024 opengaan en loopt tot en met uiterlijk eind september. Vervolgens zal de opleiding in oktober van start gaan.

Voetbalkadercoach-opleiding

VOETBALKADERCOACH-OPLEIDING 

Geef als eerste een reactie op "Deelnemers VKC-opleiding: “Een opgeleide VKC is voor iedere club enorm waardevol”"

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.