Indeling Zeeuwse teams 2024/2025: Welke vragen spelen?

Logo RudeStats

Bron: https://rudestats.wordpress.com/

Hoe gaan de competities er komend seizoen uitzien voor de Zeeuwse clubs? Door de versterkte promotie en degradatie van afgelopen seizoenen zou de voetbalpiramide nu in de juiste vorm moeten zijn. Daar kun je je vraagtekens bij zetten, maar het gaat nu even over hoe de nieuwe indeling gaat zijn. Hieronder de bouwstenen en vraagstukken voor het Zeeuwse voetbal.

Landelijk

Derde divisie (3): Goes, Hoek, Kloetinge

Vraagstuk: Komt het Zeeuwse trio in dezelfde divisie te spelen (hopelijk wel). En in welke van de twee derde divisies dan? Dat zijn de vragen. De derde divisie bestaat steeds meer uit zaterdagclubs. Uit de divisie van Kloetinge en Hoek degradeerden bijvoorbeeld vier zondagclubs (AWC, Unitas, Baronie en Groene Ster). Daarvoor komen de promovendi uit de vierde divisie terug (zaterdagclubs Ajax, ASWH, Excelsior’31, Smitshoek) en de degradanten uit de tweede divisie (zaterdagclubs Excelsior Maassluis en FC Lisse). Dat lijken qua afstand logische tegenstanders voor het Zeeuwse toptrio.

Zaterdagvoetbal

Tweede klasse (8 Zeeuwse teams): Arnemuiden, Luctor Heinkenszand, MZC’11, SVOD’22, Terneuzen, Terneuzense Boys, Walcheren, Yerseke.

Vraagstuk: Afgelopen seizoen speelden de Zeeuwse tweedeklassers in een competitie met 12 teams. De afgelopen twee seizoenen stonden in het teken van optimaliseren van de voetbalpiramide. De competitie met 14 teams zou daarin nu passen. De dichtstbijzijnde tegenstanders zijn MOC’17 en Halsteren, maar voor aanvulling is er veel keus onder/rond Rotterdam.

Derde klasse (16 Zeeuwse teams): ‘s-Heer Arendskerke, FC Axel, Bruse Boys, FC Dauwendaele, GPC Vlissingen, IJzendijke, Kapelle, De Meeuwen, RCS, Serooskerke, SKNWK, SSV’65, Tholense Boys, VCK, WHS, Zeelandia Middelburg.

Vraagstuk: Met een Zeeuwse competitie van 14 teams blijven er twee teams over. Afgelopen seizoen was dat ook het gevoel en belandden Bruse Boys en Krabbendijke in de Brabants-Zuid-Hollandse klasse. Die lijn doortrekkend zullen van het trio Bruse Boys, SKNWK en Tholense Boys er logischerwijs twee in de niet-Zeeuwse klasse komen.

Vierde klasse (23 Zeeuwse teams): Bevelanders, Duiveland, DwO’15, Goes zaterdag, Krabbendijke, Kruiningen, Lewedorpse Boys, Nieuwdorp, Nieuwland, Noad’67, De Noormannen, Oostburg, Patrijzen, Philippine, RIA Westdorpe, Sluis, Spui, Veere, Vlissingen, WIK’57, Wolfaartsdijk, Zaamslag, ZSC’62.

Vraagstuk: Twee opties op dit niveau. Met 23 teams kan gekozen worden voor twee volledig Zeeuwse klassen (11 en 12 teams), maar deze twee klassen kunnen ook aangevuld worden met Brabantse/Zuid-Hollandse teams. In de buurt zijn daarvoor genoeg gegadigden (bijvoorbeeld Alliance, De Fendert, Herkingen, Kogelvangers en Seolto).

Vijfde klasse (17 Zeeuwse teams): Aardenburg, Apollo’69, Brouwershaven, Cadzand, Corn Boys, HBC’22, HKW’21, Jong Ambon, MZVC, Rillandia, Schoondijke, Smerdiek, SPS, Stavenisse, Waarde, Wemeldinge, FC De Westhoek.

Vraagstuk: Er zal sowieso een Zeeuwse volledig Zeeuwse klasse komen. De vraag is met hoeveel teams. Het aantal vijfdeklassers in ons district Zuid 1 is redelijk beperkt. Als niet over de districtsgrenzen heen gekeken wordt, komen er klassen van 11 of 12 teams. Die klassen kunnen groter worden als de districtsgrenzen overschreden worden, maar dan kunnen de reisafstanden in de gemixte vijfde klasse ook groter worden.

Zondagvoetbal

Derde klasse (4 Zeeuwse teams): Clinge, Hontenisse, HVV’24, Steen.

Vierde klasse (1 Zeeuwse teams): Breskens.

Vijfde klasse (6 Zeeuwse teams): Graauw, Groede, Hulsterloo, Koewacht, SDO’63, Vogelwaarde.

Vraagstuk: Door de leegloop de laatste jaren van het zondagvoetbal (in Zeeland en het westen van Brabant) worden de reisafstanden voor de Zeeuwse teams steeds groter. In de vijfde klasse zal dat nu wel meevallen, maar de teams op hoger niveau dienen daar wel rekening mee te houden. Afgelopen seizoen werd dat beperkt doordat geen van de Zeeuwse teams in een 14 teamscompetitie uitkwam, dus minder wedstrijden speelde.

Geef als eerste een reactie op "Indeling Zeeuwse teams 2024/2025: Welke vragen spelen?"

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.