Ledenraad amateurvoetbal | uitkomsten voorjaarsvergadering 2024

Bron: www.knvb.nl

Vandaag (zaterdag 25 mei) is de ledenraad amateurvoetbal bijeengekomen voor de voorjaarsvergadering. In Zeist werd er teruggekeken op het afgelopen voetbalseizoen en vooral ook vooruitgeblikt op de aankomende jaargang. Zo heeft de ledenraad het seizoensplan 2024/’25 vastgesteld en zijn er onder andere beslissingen genomen over het effectiever maken van het tuchtrechtsysteem. Daarnaast is de sluitende begroting voor het aankomende voetbalseizoen vastgesteld door de ledenraad.

Benoeming nieuw technisch voorzitter ledenraad amateurvoetbal

Een voordrachtscommissie bestaande uit drie leden van de ledenraad, een lid van de raad van toezicht en de directeur-bestuurder is de laatste tijd opzoek geweest naar een nieuw technisch voorzitter van de ledenraad amateurvoetbal. Uiteindelijk is Ber Damen voorgedragen aan de ledenraad voor benoeming. De ledenraad heeft ter vergadering ingestemd met de benoeming van Ber Damen als technisch voorzitter.

 

Blijvende aandacht sportiviteit en respect

In de voorjaarsvergadering van 2022 is het KNVB Strategisch Plan 2022 – 2026 vastgesteld. In de najaarsvergadering van 2023 heeft de ledenraad ingestemd met een wijziging waardoor er meer accent is komen te liggen op sportiviteit en respect in het amateurvoetbal.Ook tijdens deze vergadering kwam dit punt weer aan bod en heeft de vergadering nogmaals aandacht gevraagd om blijvend in te zetten op sportiviteit en respect op de voetbalvelden.

Sportiviteit en respect is een voorwaarde om de strategische doelen te kunnen realiseren. Iedereen wil op een veilige en onbezorgde manier van voetbal kunnen genieten. Daarom wordt er al jarenlang gewerkt aan sportiviteit en respect, onder andere in de competitieorganisatie, verenigingsondersteuning en binnen de KNVB-opleidingen. Ondanks alle inspanningen, zien we het afgelopen seizoen een toename van ongewenst gedrag op en rond de voetbalvelden. Begin 2023/’24 is dan ook besloten om de inspanningen verder op te schroeven middels de ‘Impuls sportiviteit en respect’. Deze aanpak richt zich allereerst op het verenigen van de positieve voetbalgemeenschap. Daarnaast vragen een aantal specifieke onderwerpen de aandacht: sneller en effectiever optreden tegen risicoverenigingen, verbeteren van de veiligheid van scheidsrechters, en amateurvoetbal vuurwerkvrij. De resultaten van afgelopen seizoen en de acties voor volgend seizoen staan vermeld in de agenda en zijn ter vergadering toegelicht aan de ledenraad.

Aanpak sportiviteit en respectAANPAK SPORTIVITEIT EN RESPECT 

Effectiever maken tuchtprocessen

Het tuchtrechtproces kan voor verenigingen lastig zijn omdat het anders is dan de alledaagse clubzaken en hierdoor neemt het vaak ook relatief veel tijd in beslag. Om dit te verbeteren zijn hier enkele wijzigingen in aangebracht. Deze wijzigingen hebben in hoofdzaak betrekking op het verduidelijken van de regels, het verlichten van de regeldruk voor verenigingen, het praktischer maken van de regels en/of het vereenvoudigen van het tuchtrechtelijk werkproces.

Alle voorgestelde reglementswijzigingen zijn via deze link na te lezen.

Plan Futsal

Ook ‘Plan Futsal’ werd besproken tijdens de ledenraad. Het EK Futsal 2022 in Nederland was een groot succes en liet zien hoe groot de potentie van futsal in Nederland is. Met het Plan Futsal wil de KNVB hierop doorpakken, omdat er veel kansen liggen om het futsal te laten groeien in Nederland. Recent was er groot futsalsucces te vieren nadat Oranje Futsal zich, voor het eerst in 24 jaar, weer plaatste voor een WK. In Plan Futsal is het idee dat door te investeren in alternatieve voetbalvormen zoals futsal het voetbalaanbod nog beter kan aansluiten bij de verschillende doelgroepen in Nederland.

Samenwerking tussen amateurclubs en voetbalscholen

In de najaarsvergadering van de ledenraad amateurvoetbal op 17 december 2022 is er reglementair vastgelegd dat er eisen gesteld kunnen worden door het bestuur amateurvoetbal aan de samenwerking van verenigingen met derden, daar vallen ook commerciële voetbalscholen onder. Achterliggende gedachte is dat hiermee een bijdrage kan worden geleverd aan een veilig klimaat voor leden. Voor het functioneren van voetbalscholen is de laatste tijd meer aandacht, ook vanuit gemeenten. De afgelopen periode zijn ontwikkelingen gemonitord. Er is gekeken naar eventuele aanpassingen van de bestaande eisen en er is in verband met regelgeving vanuit de FIFA op het gebied van ‘private academies’ contact geweest met de wereldvoetbalbond. Door het bestuur is aangekondigd dat komend seizoen meer aandacht zal worden besteed aan de regels die gelden en vooral ook voor de wijze waarop op een verantwoorde en veilige manier invulling kan worden gegeven aan samenwerking met een voetbalschool.

Uitbreiden van VOG’s in het amateurvoetbal

De afgelopen tijd is er veel aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in alle geledingen van demaatschappij. Vanuit de KNVB is de afgelopen jaren actief beleid gevoerd op het tegengaan vanongewenst gedrag in de sport. Onderdeel hiervan vormt het beleid omtrent het vragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor verschillende functies binnen de KNVB. Het bondsbestuur is voornemens in dit kader met ingang van het seizoen 2024/’25 een VOG te vragen als voorwaarde voor toelating tot opleidingen bij de KNVB Academie en dit ook te koppelen aan de (verlening van) een licentie. Dit sluit ook aan bij de toezegging die is gedaan op vragen tijdens de najaarsvergadering van de ledenraad. Ook worden clubs opgeroepen om trainers, vrijwilligers een VOG te laten overleggen, meer informatie hierover is via deze links te lezen:

Een veiligere vereniging? Vraag een gratis VOG aan voor vrijwilligers 
De 4 V’s oor sociale veiligheid op de vereniging 

Maandelijkse Politieke update amateurvoetbal

Op verzoek van de ledenraad informeert de KNVB bestuurders van clubs over relevante politieke ontwikkelingen. Elke eerste werkdag van de maand worden de belangrijkste zaken vanuit Den Haag die betrekking hebben op het voetbal en de sport gepubliceerd op KNVB Assist. Ook wordt een link naar deze update rechtstreeks naar clubs gestuurd via de bestuurdersnieuwsbrief.

Futsal

Ook Futsal werd besproken tijdens de ledenraad. Het EK Futsal 2022 in Nederland was een groot succes en liet zien hoe groot de potentie van futsal in Nederland is. Recent was er groot futsalsucces te vieren nadat Oranje Futsal zich, voor het eerst in 24 jaar, weer plaatste voor een WK.

Begroting seizoen 2024/’25 vastgesteld
De begroting voor het aankomende voetbalseizoen is vastgesteld door de ledenraad. Ook is er ingestemd met de herbestemming van een deel van een bestemmingsreserve. Komend seizoen zullen van deze middelen drie Congressen voor Clubbestuurders worden georganiseerd gericht op kennismaken, kennis delen en inspireren.

De najaarsvergadering van de ledenraad staat gepland op 14 december 2024.