Bron: www.knvb.nl
Wat kunnen we doen om de grote verschillen in onze samenleving terug te dringen? En wat is de rol van sport en bewegen hierin? Deze vragen stonden woensdag centraal op een bijeenkomst van NOC*NSF. Op Nationaal Sportcentrum Papendal sprak directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee over de kansen die het amateurvoetbal hierin biedt.
Er zijn binnen Nederland grote verschillen in gezondheid en welzijn. De urgentie om dit aan te pakken is groot. Sport en bewegen kunnen helpen deze kloof te overbruggen en Nederlanders gezonder en gelukkiger te maken. Maar dit kan alleen als medewerkers van alle beleidsterreinen de handen ineenslaan om een gezonde leefstijl te stimuleren, te zorgen voor gelijke kansen en een leefomgeving te creëren die fysiek en sociaal beweegvriendelijk is.
Actief beleid
Diverse Haagse adviesraden (Raad Volksgezondheid Samenleving, Gezondheidsraad, Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur en de Nederlandse Sportraad) bogen zich op Papendal gezamenlijk over dit complexe maatschappelijke vraagstuk. De KNVB, met ruim 1,2 miljoen leden, is hier al langer mee bezig. Met name in het amateurvoetbal wordt er actief beleid gevoerd om de kansengelijkheid voor iedereen zo groot mogelijk te houden.
“Voetbal brengt allerlei achtergronden, klassen en karakters bij elkaar”, aldus Jan Dirk van der Zee. “Op het veld, langs de lijn, in de kantine. Er zijn weinig plekken in de samenleving waar zoveel verschillende soorten mensen zich verbinden als rondom een voetbalveld. Dit maakt het voetbal bij uitstek een plek waar kansen voor iedereen gecreëerd worden. Voor ons betekent dat ook dat iedereen mee moet kunnen doen en dat iedereen zich ook thuis kan voelen in de voetbalwereld. Naast de waarde die het voetbal zelf al toevoegt ten aanzien van kansengelijkheid, besteden we hier extra aandacht aan.”
De KNVB doet dit onder meer via de projecten ‘Niemand Buitenspel’ en ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’.