Bron: www.knvb.nl
Dit voorjaar starten weer ruim veertig opleidingen tot verenigingsscheidsrechter, in alle regio’s van het land. Een mooie kans voor beginnende scheidsrechters om de opleiding te volgen en voor verenigingen om het aantal gediplomeerde scheidsrechters op de club uit te breiden. “De opleiding zorgt voor een flinke bagage om als scheidsrechter een goede start te kunnen maken. Wat veel verenigingen zich bovendien niet realiseren is dat zo’n opleiding ervoor zorgt dat scheidsrechters langer blijven fluiten. Als het goed gaat, wordt het fluiten immers veel leuker’’, zegt Klaas Hofstede, verenigingsadviseur arbitrage in Noord.
Tijdens de opleiding leren cursisten onder andere het lezen van de wedstrijd, het omgaan met weerstand, hoe je 22 spelers managet, looplijnen en uiteraard de spelregels en hoe je die toepast. “Een deel van de cursisten heeft in het verleden ook de opleiding tot pupillenscheidsrechter gevolgd. Maar dat hoeft niet. De opleiding verenigingsscheidsrechter begint echt bij de basis’’, zegt Klaas.
Momenteel wordt 47 procent van de wedstrijden gefloten door een gediplomeerde scheidsrechter. De KNVB wil dat percentage graag omhoog brengen. “Zonder scheidsrechter geen voetbal en een goede scheidsrechter draagt bij aan het spelplezier van de voetballers.” De afgelopen twee seizoenen slaagden rond de 1200 verenigingsscheidsrechters per seizoen. Dit seizoen zijn tot nu toe 1466 cursisten aan de opleiding begonnen. Daarmee is het totaal van vorig seizoen (1533) al bijna gehaald, terwijl de opleidingen van de tweede seizoenshelft nog moeten starten. Klaas merkt ook dat het aantal cursisten het afgelopen jaar is toegenomen. Dat is nodig ook. Klaas: “We zijn nog steeds de achterstanden die zijn ontstaan in de coronatijd aan het inlopen. Niet alleen hebben toen minder mensen de opleiding gedaan, maar er zijn ook veel, met name oudere, scheidsrechters gestopt in de coronatijd.”
Werven van cursisten
Hoe meer opgeleide verenigingsscheidsrechters een vereniging tot de beschikking heeft, hoe beter. Maar hoe werf je potentiële cursisten? Klaas adviseert verenigingen om specifiek twee vaak vergeten doelgroepen te benaderen: meisjes/vrouwen en ouders. “Ouders staan vaak elke week langs de lijn. Ik ken een aantal scheidsrechterscoördinatoren bij clubs die regelmatig op zaterdag een rondje langs de velden lopen. Ze spreken ouders rechtstreeks aan. Zeker ouders die regelmatig wat roepen naar de scheidsrechter. ‘Je weet het zo goed? Wat dacht je van een cursus om zelf te gaan fluiten?’ Dat werkt heel goed. Bovendien ervaren die ouders dan ook wat het is om scheidsrechter te zíjn en hebben ze langs de lijn minder kritiek.”
Ook vrouwen en meisjes worden nog wel eens vergeten bij de werving van scheidsrechters. Er wordt vaak gedacht dat ze niet willen of durven. Onzin, zegt Hofstede. “Wat wel helpt, is ze anders benaderen. Je moet ervoor zorgen dat ze niet alleen naar de opleiding gaan. Dan zijn ze vaak de enige vrouw. Dat is niet leuk en je ziet ook vaak dat ze dan halverwege afhaken. Maar doen vrouwen met een groepje teamgenoten mee, dan slagen ze vaak en heb je meteen een aantal verenigingsscheidsrechters erbij. Scheidsrechters die bovendien weer een rolmodel kunnen zijn voor andere meiden en vrouwen op de club.”
Behouden van scheidsrechters
Naast werven is behouden van scheidsrechters minstens net zo belangrijk. “Anders ben je aan het dweilen met de kraan open’’, zegt Klaas. Zoals gezegd blijven scheidsrechters die de opleiding hebben gedaan langer actief. Daarnaast is het belangrijk om beginnende scheidsrechters goed te begeleiden. “Een goede begeleiding van een ervaren scheidsrechter vergroot de kans op succes en dat zorgt voor meer plezier.”
Het kan een behoorlijke klus zijn om die begeleiding te regelen, zeker bij kleinere verenigingen. Klaas werkt daarom momenteel met een aantal clubs om die begeleiding samen te organiseren. “Ook de lokale COVS-vereniging kan daarbij helpen. Die zijn vaak graag bereid om een aantal verenigingsscheidsrechters te begeleiden. Er is meer mogelijk als je samenwerkt’’, zegt Klaas.