Bron: www.knvb.nl
Eén op de elf kinderen groeit op in armoede. Veel ouders hebben niet de middelen om de contributie te betalen of hun kind(eren) te voorzien van sportbenodigdheden. Tijdens een bezoek aan de Giovanni van Bronckhorst Foundation werden met Kamerlid Mohandis (PvdA/GroenLinks) de initiatieven besproken die de sportsector onderneemt om iedereen mee te kunnen laten doen. Sport en bewegen zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ongeacht de grootte van je portemonnee.
De politiek ziet en erkent de belangrijke rol van sport, maar helaas blijft het nog te vaak alleen bij woorden. Het hadden de woorden kunnen zijn van de aanwezige Giovanni van Bronckhorst: geen woorden, maar daden. Zijn foundation laat Rotterdamse kinderen weer dromen. Dit is niet vanzelfsprekend, aangezien één op de vier kinderen in Rotterdam opgroeit in armoede.
Directeur van de foundation Jacqueline Jonkhart: “In het huidige subsidiesysteem word je van het kastje naar de muur gestuurd. Overheid en politiek moeten beter kijken naar het doel in plaats van focussen op de regels.” Mohandis erkent dit: “Mensen die aankloppen met een hulpvraag moet je niet wegsturen, dan raken ze snel buiten beeld.”
Decentraal
Ik geloof dat we toe moeten naar een verbondenheid tussen gemeenten
Armoedebeleid is grotendeels decentraal geregeld. Dit resulteert erin dat er grote verschillen ontstaan in de mate waarin gemeenten inwoners faciliteren bij het sporten en bewegen.
Volgens Mohandis is hier nog een slag te slaan: “Ik geloof dat we toe moeten naar een verbondenheid tussen gemeenten. De ene gemeente gaat veel verder dan de ander; er ontstaat rechtsongelijkheid.” Gelijke regelingen en het beschikbaar stellen van sportbudgetten voor jongeren dragen bij aan de toegankelijkheid van het sport- en beweegaanbod.
Toename aanvragen
Het Jeugdfonds Sport en Cultuur ziet ondertussen de aanvragen toenemen. Het fonds betaalt de contributie of het lesgeld van kinderen en jongeren die vanwege sociaaleconomische omstandigheden langs de zijlijn moeten staan.
Toch is het nog niet altijd vanzelfsprekend dat iedereen die het nodig heeft de bestaande regelingen ook weet te vinden. Corné Maas helpt hen hierbij als financieel contactpersoon op zijn club VV de Valk. Via het ING initiatief Niemand Buitenspel zorgt hij ervoor dat het geld dat beschikbaar is ook terecht komt bij de mensen die het nodig hebben. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan ouders of verenigingen kennen om toch te kunnen voetballen.
Op donderdag 1 februari debatteert de Tweede Kamer over het armoede- en schuldenbeleid.
NIEMAND BUITENSPELIeder kind moet kunnen dromen van Oranje. Ook als er even geen geld is.