Voetbalvelden steeds vaker té nat of té droog; alle clubs op Schouwen-Duiveland aan het kunstgras

Bron: www.pzc.nl

De voetbalclubs WIK in Kerkwerve en MZC in Zierikzee kunnen zich gaan warmlopen voor een (nieuw) kunstgrasveld. De gemeenteraad zette vorig jaar de deur op een kier voor een investering van in totaal bijna 1,8 miljoen euro, maar daar bleef het bij. VVD, Leefbaar en SP roepen het college nu ter verantwoording.

Marcel Modde 07-11-23, 12:07

,,Als je het hebt over betrouwbaar bestuur, dan kun je dit gewoon niet maken”, vindt initiatiefnemer Margo Lemsom (VVD). ,,De voetbalverenigingen zijn blij gemaakt met een dode mus.” Lemsom wist in 2022 alle fracties achter een motie te krijgen die het college aanzette tot beleid voor clubs die kunstgras willen. Die voorziening moet afgelastingen van wedstrijden en trainingen door slecht weer minimaliseren. ,,Maar we zijn nu een jaar verder en er is nog niks gebeurd.”

We zijn nu een jaar verder en er is nog niks gebeurd.

Margo Lemsom, VVD Schouwen-Duiveland

De VVD riep het college in de algemene beschouwingen op dit punt ter verantwoording en diende opnieuw een voorstel in. Dat moet er voor zorgen dat WIK en MZC volgend seizoen op kunstgras kunnen spelen en trainen. Voor Zierikzee wordt dat dan het tweede veld. Of dat amendement het haalt, is nog afhankelijk van de steun van de zes andere raadsfracties.

Lemsom: ,,We hebben onze mond vol over hoe belangrijk we het vinden dat we met z’n allen blijven sporten en bewegen. Dan moet je verenigingen daarin ook faciliteren. Voor een dorpje als Kerkwerve is de voetbal essentieel wat de leefbaarheid betreft. Daar wordt van alles georganiseerd. De velden zijn van de gemeente. En de natuur verandert. Ze zijn steeds vaker té droog of dan weer té nat en dan kan er weer niet op worden gespeeld.”

Gelijk uitgangspunt hele eiland

Bruinisse, Nieuwerkerk en Oosterland kregen eerder al kunstgrasvelden. Lemsom bepleit een gelijk uitgangspunt voor het héle eiland.

In Nieuwerkerk hebben ze niet alleen een hoofdveld van kunstgras, maar sinds augustus ook een pannakooi. © Sandra Schimmelpennink