Positieve ontwikkeling 1e fase competitieaanbod pupillen

Bron: www.knvb.nl

Sinds het seizoen 2020/’21 ziet het voetbalaanbod van de KNVB voor alle pupillen er anders uit. Er wordt gespeeld in het zogenaamde ‘4 fasen-model’, waarbij het seizoen wordt opgedeeld in 4 fasen: 2 in het najaar en 2 in het voorjaar. Hierbij wordt gestreefd naar meer gelijkwaardige wedstrijden (wedstrijden tussen teams die qua niveau dicht bij elkaar liggen), omdat dit voor de kinderen leidt tot meer plezier en ze daardoor ook langer blijven voetballen.

Doel voetbalaanbod

Voor de pupillen is het belangrijkste dat alle jongens en meiden zoveel mogelijk spelplezier en ontwikkeling ervaren in een prettige omgeving.

Resultaten eerste fase 2023/ ‘24

Om het bovenstaande doel te behalen, zijn de competitieleiders iedere fase bezig om de wedstrijduitslagen te monitoren en de indeling waar nodig bij te sturen. In de 1e fase van het lopende seizoen werden de volgende resultaten bereikt:

  • Het aantal wedstrijden dat met minimaal onderling verschil eindigde, steeg naar zo’n 67% (van het totaal aantal wedstrijden bij de pupillen)
  • Het aantal wedstrijden dat met een groot onderling verschil eindigde, daalde naar zo’n 13%.
  • Het aantal teams dat alle wedstrijden met een te groot onderling verschil heeft gewonnen of verloren, is gedaald door tussentijds (gedurende fase 1) sneller te herindelen door de competitieleiders.
  • Er zijn meer teams tussentijds heringedeeld in fase 1 dan de voorgaande seizoenen.

Komende fasen

Uiteraard blijft de KNVB de komende fasen de uitslagen monitoren en de indeling waar nodig bijsturen. Het ultieme doel blijft om het aantal wedstrijden dat eindigt met meer dan tien doelpunten verschil naar nul te krijgen. Hiervoor is het belangrijk dat de verenigingen de uitslagen van zaterdag doorgeven via Sportlink en ook hun bondsteams op orde hebben. Door deze koppeling kunnen teams nog beter op de juiste speelsterkte ingedeeld worden. Meer informatie lees je hier.

Meer weten?


De KNVB ondersteunt en inspireert verenigingen, onder andere met flyers voor alle doelgroepen rondom dit voetbalaanbod en, bij de Onder 7, een draaiboek voor de zaterdagen. Op de speciale pagina vind je alle informatie over het voetbalaanbod voor de JO7 t/m JO12. En wil je meer informatie over het 4 fasen-model, kijk dan hier.