Steven Seedo wil na zijn comeback WIK’57 op de kaart zetten: ‘Mensen verklaarden me voor gek’

Bron: www.pzc.nl

De uitdaging van de Middelburgse trainer Steven Seedo (51) bij voetbalclub WIK’57 verloopt vooralsnog voorspoedig. Zelfs de eerste nederlaag van het seizoen, afgelopen zaterdag in de derby tegen het Nieuwerkerkse SKNWK (1-3), verandert daar niets aan. ,,We zijn niet meer het lachertje van het amateurvoetbal.”

Gerrit van Loon 17-10-23, 16:59 Bron: PZC

Steven Seedo lacht als hij vertelt over zijn terugkeer als trainer, ,Toen bekend werd dat ik weer aan de slag ging, bij WIK’57, verklaarden mensen mij voor gek”, zegt de oefenmeester. ,,Want WIK, dat is toch de kleinste voetbalvereniging op Schouwen-Duiveland. Gezellig, kneuterig. Houten kantine. Een beetje het imago van de Swift Boys uit de voormalige televisieserie All Stars. Ik vind dat beeld dat mensen hebben wel leuk en zie hier een enorme uitdaging liggen. Toen de technische staf – met Walter de Jonge en voorzitter Gérard van Wanrooij – mij benaderde, dacht ik: waarom ook niet?”

In de winterstop van seizoen 2019/2020 stopte Seedo als trainer bij FC De Westhoek, tot afgelopen zomer zijn laatste club. ,,Vanwege de werkdruk bij mijn baan destijds. Ik had een nieuwe positie binnen de logistieke organisatie waarvoor ik werkte. Daar maakte ik vijftig uur per week en moest daarnaast dan twee keer in de week trainingen verzorgen en op zaterdag ook nog bij de wedstrijden zijn. Laat thuis, veel op de weg. Ik heb toen voor mijn gezondheid gekozen. Toch begon het toen WIK bij me kwam weer te kriebelen.”

Groep met potentie
Van zijn woonplaats Middelburg naar Kerkwerve, de plek waar WIK’57 vandaan komt, is het een dik half uur rijden. Niet zo veel verder dan destijds naar FC De Westhoek in Burgh-Haamstede. In het verleden was Seedo ook trainer van Hansweertse Boys. Ervaring genoeg, maar het is altijd afwachten hoe een groep voetballers omgaat met nieuwe ideeën en ambities. ,,WIK heeft een jonge groep met potentie. Er zit meer in dan er nu uit komt en dat wil ik er proberen uit te halen. We zijn goed begonnen, maar ook pas net onderweg in de competitie.”

En hoewel Seedo de eerste twee competitiewedstrijden miste in goed overleg met de club – hij genoot in september van een vakantie – is hij alweer helemaal terug in het trainersvak. ,,Plezier en inzet bij spelers zijn het belangrijkste. Ook in de vierde klasse vinden spelers zichzelf werkelijk goed. Soms moet ik ze dan even terug op aarde zetten. Ik train net weer anders dan de vorige trainers en eis en verwacht misschien wat meer. Daarnaast wil ik de groep ook zelf dingen laten ontdekken.’’

Er zit meer in dan er nu uit komt en dat wil ik er proberen uit te halen

Steven Seedo

,,Wanneer je als speler niet gemotiveerd komt trainen, kun je beter wegblijven’’, vervolgt Seedo. ,,Het voornaamste doel is om in de vierde klasse te blijven, maar mocht het allemaal meezitten, dan zijn het bestuur en de club bezig met een eventuele stap naar de derde klasse. Voor nu moeten we elke week met plezier en inzet spelen, anders verlies je ook van mindere ploegen. Overigens won SKNWK zaterdag terecht van ons.”

Gemakzucht
Die verloren thuiswedstrijd tegen SKNWK ervoer Seedo niet als een echte derby. ,,Ik kom natuurlijk zelf van Walcheren, dat scheelt. Overigens vind ik de indeling van de KNVB van onze competitie niet slim. Zet je alle Schouwse clubs bij elkaar, dan treedt er onder de spelers gemakzucht op. ‘Oh, die speler ken ik, die reageert en speelt zo en zo’, hoor ik spelers zeggen. Qua motivatie is dat helemaal niet goed. Je kunt beter tegen wat onbekendere teams spelen. Dan moet je jezelf aanpassen en daarvan leer je veel meer.’’

Seedo haalt er een andere Zeeuwse competitie bij. ,,In de vierde klasse B zitten clubs als Kapelle, GPC Vlissingen, Wemeldinge, Veere en De Noormannen. Allemaal voormalige derdeklassers. Die competitie schat ik wat hoger in. In onze competitie kan het meespelen van een enkele speler al het verschil maken. Ik vind het daarom bijzonder jammer dat Rick Bevelander gestopt is bij ons. In de winterstop kijken we bij WIK waar we dan staan. Dan kunnen we altijd de doelstelling nog bijdraaien.”

Steven Seedo is terug in het trainersvak. De Middelburger beleeft met vierdeklasser WIK’57 een aardige start van het seizoen en ziet veel potentie bij zijn spelers. ,,Ik wil de groep zelf dingen laten ontdekken.” © Sandra Schimmelpennink