De districtsbeker blijkt niet voor iedereen een feest: ‘Ik maak me grote zorgen’

Bron: www.pzc.nl

De groepsfase van het toernooi om de districtsbeker zit erop. Voor veel trainers op de Zeeuwse velden is nu in grote lijnen duidelijk waar hun ploeg staat en voor sommigen was dat even slikken. ,,Het ziet er op dit moment niet goed uit.”

Daniel Vervelde 19-09-23, 09:59 Bron: PZC

Vraag trainers uit het amateurvoetbal wat het districtsbekertoernooi voor hen betekent en een groot deel zal zeggen dat het vooral een verlenging van de voorbereiding op de competitie is. Vaak komt dat goed uit, om nog wat extra vertrouwen te tanken. Bij Bevelanders bijvoorbeeld. De ploeg uit Kamperland won sinds 4 maart (1-3 bij Nieuwdorp) geen officieel duel meer, maar pakte onder het nieuwe trainersduo Jeroen Bakx en Renato Dijkstra wel twee bekerzeges. ,,Dat had de ploeg even nodig” aldus Bakx, die van Kruiningen en Wemeldinge won met Bevelanders en alleen SSV’65 niet de baas kon.

Blije gezichten waren er daarom ook in Goes. Na de degradatie uit de tweede klasse werkt trainer Rohan de Geus met een gepimpt SSV’65 toe naar de competitie. ,,Vijf goals, vijf verschillende doelpuntenmakers”, jubelde hij na de 5-2-zege op Bevelanders en het bereiken van de volgende bekerronde. ,,Dat kan een van onze krachten zijn dit seizoen; veel spelers die een doelpunt kunnen maken. We zullen het nodig hebben in een sterke derde klasse A, met veel degradanten uit de tweede klasse.”

Maar bij een aanzienlijk deel van de Zeeuwse clubs zorgde het bekertoernooi ook voor hoofdbrekens. Acute zorgen ontstonden in Zeeuws-Vlaanderen bijvoorbeeld al na de eerste speelronde van de groepsfase. Aardenburg – net teruggekeerd in het standaardvoetbal – gaf er na de 13-0-nederlaag tegen Schoondijke al de brui aan. En RIA W. uit Westdorpe trok zich na het 3-0-verlies tegen RCS ook al terug. Personele problemen waren in beide gevallen de grootste oorzaak. SDO’63 uit Lamswaarde kreeg er een week later op de zondag ook mee te maken en trok zich na de tweede speelronde terug uit de beker.

Nul doelpunten
Het zijn problemen waar ook Smerdiek-trainer Perry Snoep tegenaan liep. De bekerreeks van de Thoolse vierdeklasser verliep dramatisch. Drie duels, nul punten, nul doelpunten en zestien tegentreffers. ,,Vooral de 0-6 in de derby tegen SPS deed pijn’’, zegt Snoep erover. Hij vindt dat spelers het voetbal tegenwoordig minder belangrijk vinden en sneller voor andere uitjes kiezen. Festivals bijvoorbeeld. ,,Daardoor wordt het moeilijk om een goed elftal op de been te brengen. Niet alleen voor Smerdiek. Andere clubs lopen hier ook tegenaan. Ik sprak laatst een bekende van me, die ook voetbalt. ‘De voorbereiding? Vind ik helemaal niet belangrijk’, zei hij. Daar schrik ik toch van.’’

Met de start van de competitie voor de deur, zit Snoep behoorlijk in zijn maag met de huidige staat van zijn Smerdiek. Zeker toen vrijdag bekend werd dat de onderste zes ploegen van alle vierde klasses aan het einde van de rit degraderen naar een nieuw te vormen vijfde klasse. ,,Toen dat bekend werd heb ik tegen de spelersgroep gezegd: daar zitten wij op dit moment bij’’, aldus de trainer van Smerdiek, dat in het verleden vaak een outsider was in de vierde klasse. ,,Het ziet er op dit moment niet goed uit voor ons. Ik maak me grote zorgen. Hopelijk kunnen we de motivatie, het vertrouwen en het plezier aanwakkeren in de groep.’’