Opgestapte SGP-fractieleider Florus van der Paauw nieuwe voorzitter dorpsraad Nieuwerkerk

Bron: www.pzc.nl

De dorpsraad in Nieuwerkerk krijgt vele nieuwe gezichten. De opgestapte SGP-fractieleider Florus van der Paauw wordt de nieuwe voorzitter.

Gerrit van Loon 29-08-23, 12:27

Robbert van de Zande, agrarisch ondernemer en voorzitter van voetbalvereniging SKNWK gaat ook het bestuur in en krijgt de portefeuille Sport, Onderwijs en Jeugd. Ondernemer Klaas-Willem Kik, van Kik Ongediertebestrijding, is eveneens een nieuw gezicht in de dorpsraad. Hij zal de portefeuille Middenstand bestieren. Nieuwe penningmeester wordt Joop Kort. Of huidig bestuurder Marije Matthijsse – Romijn doorgaat is nog de vraag. Zij heeft ambities om voor Leefbaar Schouwen-Duiveland de raad in te gaan. Haar man Hans Matthijse heeft oren naar zitting in de dorpsraad.

Van het voormalige bestuur zou dan alleen Jac Rens overblijven. Chris Timmerman hanteerde jarenlang als voorzitter de hamer. Ook algemene bestuursleden Frans Dieleman en Marleen van ’t Hof legden het bijltje er onlangs bij neer. Maandag 18 september om 19:30 uur is de officiële benoeming van de nieuwe raadsleden in het dorpshuis in de Poststraat. Die avond wordt ook een toelichting door de gemeente gegeven op de graafwerkzaamheden in Nieuwerkerk. Zeeuwland presenteert dan een toekomstvisie op het gebied van wonen. De dorpsraad heeft al een enquete uitgeschreven voor een inventarisatie naar de woonbehoefte in Nieuwerkerk. Of er meer gebouwd moet worden, waar in Nieuwerkerk en welke soort woningen, zijn vragen die gesteld worden.

Eigen plannen
,,De aankomende jaren zal de vraag naar woningen in Nieuwerkerk toenemen. Ik vind dat een dorpsraad dan zelf met plannen moeten komen waar we die nieuwe woningen willen neerzetten, hoe de ontsluiting wordt en dat soort dingen. Het is niet sterk als we wachten op plannen vanuit de gemeente zelf. Dan kun je soms lang wachten. Een dorpsraad moet daar zelf mee aan de slag gaan”, vindt Robbert van de Zande.

Nieuwe pannakooi
Nieuwerkerk is een groeikern op het eiland. Kinderen van zowel de christelijke als openbare school op het dorp spelen sinds kort met elkaar in de nieuwe pannakooi bij SKNWK. Woensdag wordt de pannakooi, evenals het vorig seizoen aangelegde kunstgrasveld verderop, officieel geopend. Door welzijnsorganisatie SMWO worden om de opening heen allerlei activiteiten voor de schooljeugd georganiseerd. Sportwethouder Daniël Joppe komt dan langs om een lintje te knippen en te vertellen waarom sport en beweging goed is voor kinderen. ,,Kinderen kunnen altijd terecht in de nieuwe pannakooi. Er zit geen slot meer op het hek. Daarvoor hoef je dus niet per se lid te zijn van de voetbalvereniging. Dit komt de leefbaarheid zeker ten goede in Nieuwerkerk”, aldus Van de Zande.

Florus van der Paauw © Marieke Mandemaker