Bron: www.knvb.nl
Afgelopen seizoen hebben zo’n 350 MO13 tot en met MO20 teams structureel als 9-tal in de competitie gespeeld. Een deel hiervan is gedurende het seizoen doorgegroeid naar een elftal. Ook in 2023/’24 is het mogelijk voor meidenteams om als 9-tal in de competitie uit te komen, zowel structureel als incidenteel.
De KNVB biedt de mogelijkheid voor 9-tallen aan om zoveel mogelijk meiden de kans te bieden te voetballen met leeftijdsgenoten. Voor niemand is het leuk als 12- en 19-jarigen samen in een team spelen en voor veel verenigingen en samenwerkingsverbanden blijkt het soms moeilijk om een volledig elftal leeftijdsgenoten op de been te brengen. Ook voor SJO Krijtland, een samenwerking tussen de Limburgse clubs RKVVM, FC Gulpen en SV Sibbe. SJO Krijtland had afgelopen seizoen een MO15 team als 9-tal in de competitie. “Als deze mogelijkheid er niet was geweest, hadden meiden van 14 bij de MO20 mee moeten doen, wat zeker niet wenselijk is”, zegt Richard Luijk, Hoofd Opleidingen bij SJO Krijtland.
Als deze mogelijk er niet was geweest, hadden meiden moeten stoppen met voetbal.
Dat is niet de bedoeling, vindt ook de KNVB. Vandaar de introductie van het 9-tal. Sinds de invoering van het vernieuwde competitieaanbod bij de MO13 t/m MO20 kan dat in de tweede (en in West ook de derde) klasse, structureel of incidenteel, als een team een keer te weinig speelsters heeft. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. In de eerste klasse en hoger spelen teams altijd in een elftal.
Liefst 11 tegen 11
De reacties op de mogelijkheid om 9 tegen 9 te spelen zijn overwegend positief, blijkt uit onderzoek van de KNVB onder speelsters, clubs en trainers. De meeste respondenten geven wel aan het liefst 11 tegen 11 spelen. Maar als de meiden moeten kiezen tussen aanpassen en een wedstrijd spelen in 9 tegen 9 of dat de wedstrijd niet doorgaat, kiezen ze voor 9 tegen 9. Onder de verenigingen met een 9-tal in de competitie is een aanvullend onderzoek gedaan. Bijna 90 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze zouden willen dat het team doorgroeit naar een elftal.
Want er zitten ook nadelen aan het spelen van 9 tegen 9. Zo moeten de doelen verplaatst worden om het veld te verkleinen. “Dat is best lastig. Onze club heeft bijvoorbeeld geen wielen voor onder de doelen. Dus moeten de meiden en trainer zelf de doelen sjouwen. Dat is zwaar’’, zegt Luijk. Ook merkt hij dat tegenstanders het niet altijd leuk vinden. “Zeker niet als zij wel met 14, 15 meiden zijn en er maar 9 kunnen spelen. Dat snap ik ook wel’’, zegt hij. Om te voorkomen dat elftallen te vaak moeten afschalen naar een 9-tal, probeert de KNVB per competitie maar een of hooguit twee structurele 9-tallen in te delen. Clubs mogen nog maar één team per leeftijdscategorie inschrijven als structureel 9-tal. Daarnaast roept de KNVB verenigingen met 9-tallen op door te groeien naar een elftal.
We waren heel blij met het nieuwe format. Nu konden de speelsters met elkaar in een meidenteam voetballen, wat ze graag wilden.
Bij Krijtland lukte dat door jonge speelsters uit de MO20 te lenen voor verschillende wedstrijden. Bij De Weide uit Hoogeveen is de MO13 structureel doorgegroeid van een 9-tal naar elftal. “Tot vorig jaar speelden de meiden uit dit team tussen de jongens. De meeste meisjes uit de lichting wilden echter graag in een meidenteam’’, zegt Hans Slender, vader van een van de speelsters en ook trainer van het team. Aan het begin van het seizoen had de club 11 speelsters voor de MO13. Net te weinig om een elftal te vormen. “We waren daarom heel blij met het nieuwe format. Nu konden de meiden toch met elkaar in een meidenteam voetballen. Sowieso vind ik het 9-tal op een iets kleiner veld voor deze leeftijd een ideale tussenvorm, ook voor jongens. Want een heel veld is groot voor kinderen van 11, 12 jaar’’, zegt Slender.
‘Goed initiatief’
Gedurende het seizoen heeft De Weide een aantal ledenwerfacties gehouden, specifiek voor meiden van 11 tot 13 jaar. Met name de acties via Facebook werkten heel goed, zegt Slender. “Daar zitten de meiden zelf niet vaak op, maar hun ouders wel. Zij deelden het bericht en zo kregen we een flink bereik in de doelgroep met de boodschap dat we nog speelsters zochten voor het team, en dat meiden sowieso een paar keer konden meetrainen om te kijken of ze het leuk vonden.” De acties leverden vier nieuwe speelsters op, waardoor de MO13 van De Weide gedurende het seizoen kon doorstromen naar een regulier elftal. “Ik vind het een goed initiatief van de KNVB dat de mogelijkheid er is om te starten als 9-tal en daarna door te groeien. We hebben er flink wat energie in gestoken, maar dat heeft wel gewerkt.”