Deze vijf dingen vallen op aan de indelingen voor het nieuwe seizoen

Bron: www.pzc.nl

Een dag eerder dan gepland, vrijdagmiddag, maakte de KNVB de competitie-indelingen voor de eerste tot en met de vijfde klasse bekend. Het vervroegde moment van publiceren was niet de enige verrassing die de voetbalbond in petto had. Vijf dingen die opvallen aan de indelingen.

Daniel Vervelde 09-07-23, 15:46 Bron: PZC

1. Weekendvoetbal?
De enige Zeeuwse eersteklasser, Terneuzense Boys, zou komend seizoen net als derdedivisionisten Hoek en Kloetinge en vierdedivisionist Goes weekendvoetbal gaan spelen. Na de tweede divisie voegt de KNVB deze zomer ook in de derde divisie, vierde divisie en eerste klasse het zaterdag- en zondagvoetbal samen. Het leverde vorige week flink wat discussie op toen de indelingen voor de divisies bekend werden. Wie speelt wanneer? En op welk tijdstip? Wat dat betreft verandert er voor Terneuzense Boys helemaal niks. De Zeeuws-Vlamingen zitten alsnog in een competitie met uitsluitend zaterdagclubs.

2. Te streng
Voor de ‘Zeeuwse’ tweede klasse van het zaterdagvoetbal, komend seizoen is dat de tweede klasse E, was de verscherpte degradatie misschien iets té streng. De competitie bestond afgelopen jaargang nog uit veertien ploegen, komend seizoen zijn dat er slechts twaalf. Minder wedstrijden op het programma dus, en daar zijn niet alle Zeeuwse trainers even blij mee. En dan te weten dat er afgelopen seizoen vijf Zeeuwse ploegen – RCS, De Meeuwen, VCK, FC Axel en SSV’65 – uit de tweede klasse zijn gedegradeerd. Grote kans dat in dat vijftal wel twee ploegen te vinden waren geweest die de gaten graag hadden opgevuld.

3. Nóg minder duels
In de vijfde klasse A van het zondagvoetbal – waarin komend seizoen voor het eerst sinds de jaargang 2019/2020 weer Zeeuwse ploegen uitkomen – worden nóg minder wedstrijden gespeeld. Daar zijn ze slechts met elf over, waarvan vier Zeeuwse ploegen (Graauw, Koewacht, SDO’63, Vogelwaarde). En gezien degraderen uit die klasse niet mogelijk is, zijn er geen ploegen van onderuit die de gaten wel op willen vullen. De grote oorzaak voor de leegte is de overstap die veel clubs naar het zaterdagvoetbal maakten. HBC’22 en IJzendijke eindigden het seizoen bijvoorbeeld met degradatie, maar hadden al aangekondigd over te stappen naar de vierde klasse van het zaterdagvoetbal. Scheelt toch een flinke slok op de zondagborrel.

4. Door de tunnel
Over HBC’22 en IJzendijke gesproken. Zij zijn op de zaterdag ingedeeld in de vierde klasse A, dat door alle overstappers bijna geheel een Zeeuws-Vlaamse competitie is geworden. Cadzand, Schoondijke en Spui waren al zaterdagclubs en daar zijn behalve HBC’22 en IJzendijke ook Aardenburg, Corn Boys, Oostburg, RIA W en Sluis nog bij gekomen. Een competitie met elf clubs kan, vond de KNVB, maar tien was blijkbaar echt te weinig. Daarom zijn de Bevelandse clubs DwO’15 en HKW’21 aan 4A toegevoegd, om op een totaal van twaalf uit te komen. Dat worden veel ritjes door de tunnel voor de fusieclubs.

5. Buiten de boot
Tot slot de derde klasses. Het was deze zomer weer dringen voor een plekje in de volledige Zeeuwse derde klasse A. Degradanten, promovendi én handhavers; allemaal wilden ze van de partij zijn. Maar met zestien ploegen en maar veertien plekken zijn twee verenigingen buiten de boot gevallen. Bruse Boys en Krabbendijke zijn daardoor na de zomer de enige twee Zeeuwse deelnemers in de derde klasse B. Ook uit die klasse degradeerden afgelopen seizoen vijf Zeeuwse ploegen (Kapelle, Tholense Boys, Kruiningen, ZSC’62, SKNWK). De twaalf andere clubs in 3B komen allemaal van Goeree-Overflakkee of uit Noord-Brabant. Bruse Boys en Krabbendijke mogen dus vaak de grens over.