Na 740.411 duels wordt amateurvoetbalseizoen afgesloten met het Nationale Voetbalweekend

Bron: www.knvb.nl

Het amateurvoetbalseizoen wordt dit jaar op 9, 10 en 11 juni afgesloten met Het Nationale Voetbalweekend, waarin ruim 500 deelnemende verenigingen het amateurvoetbal vieren met hun leden én niet-leden. Het is tevens het moment voor een terugblik op het seizoen 2022/’23:

  • Het afgelopen seizoen hebben de amateurs in totaal 699.039 wedstrijden gespeeld op het veld. Deze wedstrijden waren goed voor gemiddeld 6,7 doelpunten per duel. In de zaal waren het 41.372 wedstrijden, met een gemiddelde van 8,8 doelpunten.
  • Op het veld was de grootste genoteerde uitslag bij de volwassenen 35-1. De meest minimale uitslag 0-0 kwam het afgelopen seizoen 17.626 keer in de boeken.
  • Gemiddeld vielen de meeste doelpunten per wedstrijd (veldvoetbal) in district West 1 (grotendeels de provincie Noord-Holland, Utrecht en een stukje van Flevoland): 7,0.  Het minst was dit het geval in district Zuid 2 (Limburg en een deel van Noord-Brabant): 4,6.
  • Dankzij 89.265 scheidsrechters kon iedereen alle wedstrijden spelen. Met de hulp van zo’n 400.000 vrijwilligers (bestuursleden, trainers, faciliteiten) konden bijna 1,2 miljoen KNVB-leden van het amateurvoetbal genieten.
  • De Nederlander woont gemiddeld op slechts 1,6 kilometer afstand van een voetbalvereniging. Ons land telt 7.256 officiële voetbalvelden. In totaal 51,81 km² van Nederland bestaat hiermee uit gras met witte lijnen. Meer dus dan bijvoorbeeld Vlieland (36,1 km²).
  • De gemeente Tubbergen telde vorig jaar gemiddeld de meeste KNVB-leden: 15,8% van de ruim 21.000 inwoners.
  • Ook dit seizoen zijn er weer veel vriendschappen ontstaan en hebben totaal verschillende mensen elkaar dankzij het voetbal toch leren kennen. De sociale impact van het voetbal en het verenigingsleven is groot, maar de economische waarde ook. Zo werd eerder al bekend dat spelers 1,18 miljard euro uitgeven aan hun hobby. 117.000 personen zijn deels of fulltime werkzaam in het amateurvoetbal. Dankzij het amateurvoetbal wordt er 366,95 miljoen euro bespaard op de zorg voor hart- en vaatziekten en diabetes. Voor de mentale gezondheid is dit 42,55 miljoen euro.

‘Grootste fysieke sociale netwerk’

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: “Het amateurvoetbal is het grootste fysieke sociale netwerk van Nederland. Het is de bakermat voor het toekomstige Oranje, maar ook de plek waar gewoon heel veel mensen lekker samen een balletje trappen, als vrijwilliger samenwerken en gezamenlijk van onze mooie sport genieten.”

“De KNVB doet er alles aan om iedereen te faciliteren, op te leiden en het voetbal vooruit te brengen. Maar we moeten soms ook even stilstaan bij het unieke wat het Nederlandse amateurvoetbal in handen heeft. Daarom organiseren we komend weekend weer Het Nationale Voetbalweekend. Ik wens iedereen alvast veel plezier toe.”

‘Shirtjesvrijdag’

Tijdens Het Nationale Voetbalweekend laten alle voetballers en verenigingen elk jaar zien hoe mooi en belangrijk het amateurvoetbal voor Nederland is. Verenigingen grijpen deze gelegenheid aan om activiteiten te organiseren, waarbij de eigen leden een feestje kunnen vieren en de omliggende buurt op een laagdrempelige manier kan kennismaken met de club. Er zijn activiteiten zoals toernooien, voetbalkampen en vrijwilligersfeesten, maar Het Nationale Voetbalweekend staat ook bekend om ‘shirtjesvrijdag’, de jaarlijkse dag dat men vol trots met het voetbalshirt van de eigen vereniging aan naar het werk, school of gewoon naar de supermarkt gaat. Dit jaar is ‘shirtjesvrijdag’ op 9 juni.

Overigens worden er bij sommige verenigingen komend weekend nog wedstrijden gespeeld voor de nacompetitie A-categorie of de Final League voor MO13 t/m MO20.