Bron: www.knvb.nl
Sinds het seizoen 2022/’23 spelen de MO13 t/m MO20 in een vernieuwde competitieopzet. Dit moet leiden tot meer wedstrijden van een passend niveau, waarmee ook de intensiteit kan stijgen. Omdat uit onderzoek blijkt dat meiden in deze leeftijdscategorie gemiddeld een hoger aantal blessures hebben in het voorjaar dan meiden van andere leeftijden of jongens, besteedt de KNVB gericht aandacht aan de blessurepreventie voor deze doelgroep.
Een van de onderdelen van het nieuwe competitieaanbod is het fasenvoetbal. Na de winterstop spelen MO13 t/m MO20 een relatief lange periode tegen gelijkwaardige teams. Dit betekent dat de wedstrijden meer uitdaging bieden en in fysiek opzicht meer kunnen vragen van de speelsters. Daarom is het goed om rekening te houden met (de gevolgen van) de groeispurt van de speelsters, met hun belasting en belastbaarheid en om aandacht te hebben voor een goede warming-up. Met Voetbalfit biedt de KNVB oefeningen die bijdragen aan het voorkomen van blessures.
Blessurepreventie O13 t/m O15
Voor de O12 en O13 geldt dat er kleine verschillen gaan ontstaan tussen jongens en meiden. De kans is groot dat ze allebei de groeispurt ingaan, al beginnen meiden hier gemiddeld genomen iets eerder mee. Dit kan gepaard kan met afnemende belastbaarheid en leiden tot acute blessures, doordat ze ineens minder controle hebben over hun motorische vaardigheden. Meiden in de O15 zullen door de eerdere groeispurt nog altijd groter zijn dan een behoorlijk aantal jongens.
De oefeningen voor meiden in de leeftijdscategorieën O13 en O15 zijn gericht op knie- en enkelstabilisatie, op een soepelere manier van voortbewegen en op flexibiliteit en coördinatie. Zeker tijdens de groeispurt is dit zinvol. Ook kan er gestart worden met lichte vormen van krachttraining met het eigen lichaamsgewicht, zoals squats en push-ups.
VOETBALFIT MIDDENBOUW (O13 T/M O15)
Blessurepreventie O17 t/m O20
Speelsters in de O16 en O17-leeftijd of ouder zijn aan het einde van hun groei in de lengte en krijgen in deze fase meer vrouwelijke vormen. De stand van de heupen is anders dan bij jongens, waardoor de kans op kruisbandletsel groter is. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden in de belastbaarheid en belasting. Om de kans op knie- en enkelblessures te verkleinen, zijn balanceren, vallen, springen en landen goede aandachtspunten in een oefening. Daarnaast is het goed om de rompstabiliteit te verbeteren, is het van belang om spierblessures te voorkomen door de spieren op de juiste manier op te warmen en te belasten, en is het aan te raden om specifieke spieren te trainen door middel van bijvoorbeeld krachttraining.