Zwarte zaterdag in 3B: alle Zeeuwse ploegen verliezen

Kruiningen (geel) en SKNWK (blauw) gingen zaterdag onderuit, net als alle andere ploegen in de derde klasse B. © Sandra Schimmelpennink
DERDE KLASSE B Voor de Zeeuwse ploegen in de derde klasse B was het een trieste zaterdag. Alle teams verloren, hoewel het verzet van het om de tweede-periodetitel strijdende Bruse Boys bij koploper Moc’17 bewondering afdwong. Op het eind stond de formatie van Michel Maaskant niettemin met lege handen: 2-0.

Ben van den Aarssen 01-04-23, 18:28 Bron: PZC

ZSC’62 en SKNWK lijken zekere degradatiekandidaten. De formatie uit Scharendijke verloor het cruciale duel met het nog niet helemaal veilige Den Bommel met 0-3. Het groeiende SKNWK kwam juist tekort bij DVV’09: 2-1. Kruiningen leed een ruime nederlaag bij De Jonge Spartaan (4-1) en moet, net als Kapelle (2-1 verlies bij Prinsenland), vrezen voor nacompetitie. Dat geldt overigens ook voor Tholense Boys, dat niet in actie kwam.

ZSC’62-Den Bommel 0-3: ZSC-coach Edwin Kriens wond er geen doekjes om. ,,We speelden een kansloze wedstrijd.’’ De ploeg uit Scharendijke riep de ellende met slordig spel over zichzelf af. ,,Daardoor maakten we hen sterker. We liepen in het mes van de tegenstander.’’ De openingstreffer van Johnno Bakker was het directe gevolg van onnodig balverlies. ,,Binnen twee tikken lag-ie bij ons in het mandje.’’ Nog voor de pauze maakte Danike de Roon er 0-2 van, nota bene na een ingooi van de thuisclub. In de tweede helft gooide Johnno Bakker de partij in het slot, opnieuw na balverlies bij ZSC’62, dat werd gevolgd door een snelle crosspass: 0-3. ,,Op een moment dat wij aan het forceren waren en in onze ijver uit positie liepen’’, aldus Kriens. De tussentijds aangetreden coach weet dat handhaven lastig wordt. ,,We hebben het niet meer in eigen hand.’’

MOC’17-Bruse Boys 2-0: In de eerste helft was Bruse Boys de bovenliggende partij. De formatie van Michel Maaskant won verreweg de meeste duels en tikte de koploper soms van de mat, zonder in de eindfase tot echte kansen te komen. Maaskant had voor rust genoten van zijn team. ,,Ons positiespel was dik in orde, maar we haalden de trekker niet over.’’ In het tweede bedrijf lukte het de bezoekers niet meer om dezelfde intensiteit in het spel te leggen. ,,De ruimtes werden groter’’, zag Maaskant. De ingevallen Wassim Chatbi werd in het laatste kwartier matchwinnaar voor de Bergenaren. Eerst kopte Chatbi als kleinste man van het veld een hoekschop binnen. Even later schoot hij, na een mooie balaanname, in de verre hoek raak: 2-0. In de slotfase moest Thomas Maaskant om onduidelijke redenen met rood naar de kant. ,,Vanwege een opmerking die niemand anders heeft gehoord.’’

Prinsenland-Kapelle 2-1: In de eerste helft had Kapelle niets in te brengen. Prinsenland domineerde, met veel beweging in de ploeg en positiewisselingen waar de bezoekers geen antwoord op hadden. ,,Keer op keer kwamen we door hun loopacties in de problemen en gaven we te weinig druk op de bal’’, vond Kapelle-coach Shane van Bogaert. Daan Traets zorgde met een van richting veranderd schot voor de 1-0. Nog voor de pauze maakte Falco Wessels er uit een hoekschop 2-0 van. Na de aansluitingstreffer van Jurian Hogesteger keerde de spanning in de tweede helft terug: 2-1. Het was het eerste tegendoelpunt dat Prinsenland-goalie Arien Pietersma op eigen terrein moest incasseren. In de thuiswedstrijd bezorgde Kapelle de Brabanders al de eerste nederlaag van het seizoen. ,,We zijn de recordbrekers van Prinsenland’’, stelde Van Bogaert vast. ,,Maar we staan wel met lege handen.’’

De Jonge Spartaan-Kruiningen 4-1: De eerste kans van de middag was voor Thomas Paauwe. De moedgevende voorsprong voor Kruiningen bleef echter uit. Aan de overkant was het na een halfuur wel raak, via Christiaan Hoogzand: 1-0. ,,Uit de eerste halve kans die ze kregen’’, baalde Kruiningen-trainer Marvin Paauwe. De in de eerste helft wat inzakkende bezoekers kwamen na de hervatting meer uit de verdedigende stellingen en plots was er de gelijkmaker, met een prachtig afstandsschot van de 17-jarige invaller Viggo Kole. Lang duurde de vreugde niet. De vrijstaande Boy Hoogmoed kopte simpel de 2-1 binnen. Een cruciaal moment, vond Paauwe. ,,Je steekt er als ploeg veel arbeid in om op gelijke hoogte te komen en twee minuten later kijk je weer tegen een achterstand aan.’’ Met een rake strafschop dwong Boy Hoogmoed de bezoekers definitief op de knieën. 3-1. Donny Klem strooide nog meer zout in de wonden: 4-1.

DVV’09-SKNWK 2-1: SKNWK trad in Dirksland aan met vijf verdedigers en kwam er voor rust een paar keer gevaarlijk uit. Bij een van de counters sloeg Jari Goudszwaard toe: 0-1. Vijf minuten na de hervatting vond Joost van der Veer het gaatje in de Schouwse verdediging: 1-1. ,,Te snel na rust’’, vond interim-coach Peter van der Cingel. ,,De tegenstander kreeg daardoor nieuwe moed.’’ Na een scrimmage, waarbij heel Nieuwerkerk hands zag, sloeg Joost van der Veer voor de tweede keer toe: 2-1. SKNWK drong na de achterstand nog even sterk aan en Max Jongebreur rook aan de gelijkmaker. Het begeerde puntje bleef voor de ploeg van Van der Cingel echter buiten bereik. ,,Het is om moedeloos van te worden.’’