Structureel onderzoek onder “gestopte voetballers”

Bron: www.knvb.nl

Wat zijn de beweegredenen van voetballers om te stoppen met voetballen? Waarom starten pupillen met voetballen? Waarom stoppen er zoveel jongeren met voetballen bij een vereniging?

Hoe krijgen we senioren weer terug aan het voetballen? Zijn er verschillen tussen voetballende jongens en meiden? Hebben gestopte voetballers interesse in een vrijwilligersrol in het voetbal? Sinds 2013 onderzoekt de KNVB frequent de stopmotieven van voetballers in alle leeftijden. Met deze inzichten zorgt de KNVB voor doorontwikkeling van het voetbalaanbod en het optimaliseren van de dienstverlening. Maar ook verenigingen kunnen hier al enige tijd hun voordeel mee doen door de kennis die over de verschillende doelgroepen die wordt gedeeld via bijvoorbeeld KNVB Assist.

Diverse verenigingen hebben zelf ook al initiatief genomen om meer grip te krijgen op de uitstroom van hun leden. Door het voeren van exit-gesprekken met voetballers die stoppen of overstappen naar een andere club, verzamelen verenigingen concrete inzichten waarmee zij aan de slag kunnen gaan om leden te behouden voor de vereniging. Maar nog mooier is om in gesprek te zijn en te blijven met je huidige leden, en het moment van stoppen voor te blijven. Omdat we vooral veel jongeren zien stoppen met voetballen, is dit een belangrijke doelgroep om mee in gesprek te gaan of te blijven. Hoe je dat kunt doen, lees je hier.

Onderzoek is iets veranderd

Vanaf het najaar 2022 is er een kleine aanpassing gedaan aan de wijze waarop de KNVB het onderzoek onder gestopte voetballers uitvoert. In plaats van dat er ineens een hele grote groep gestopte voetballers wordt aangeschreven in één keer, wat voor sommige voetballers al heel ver na hun stopmoment ligt, ontvangen gestopte voetballers een week na hun afmelding als voetballer een uitnodiging voor het onderzoek. Op deze manier zitten we kort op het uitstroommoment en halen we de meest actuele inzichten op.

Gestopte voetballers kunnen natuurlijk nog steeds lid zijn of blijven van hun vereniging, bijvoorbeeld in een vrijwilligersrol. Ze worden enkel en alleen bevraagd over hun stopmotieven en terugkeerintentie als voetballer. Als een voetballer het gehele lidmaatschap beëindigt, mag deze van de AVG (reden: algemeen belang) nog éénmalig door de KNVB aangeschreven worden met een uitnodiging voor dit onderzoek. Daarna wordt het oud-lid niet meer benaderd. Het onderzoek is overigens anoniem, tenzij de respondent in de vragenlijst zelf zijn of haar contactgegevens achterlaat.

De KNVB deelt de inzichten

De komende periode zullen we met enige regelmaat relevante inzichten vanuit het onderzoek onder gestopte voetballers met verenigingen delen. Inzichten die je mogelijk meer grip (kunnen) geven op de uitstroom van de voetballende leden. Wil je meer informatie of inzichten over gestopte voetballers? Neem dan contact op met de KNVB adviseur in jouw regio.

VERENIGINGSONDERSTEUNINGKlik hier om te zien wie de verenigingsondersteuners in jouw regio zijn en contact met hen op te nemen.