Informeren en inspireren met Avondje Gelijke Kansen

Bron: www.knvb.nl

Hoewel we gelukkig zien dat steeds meer verenigingen nadenken over hoe ze hun jeugdspelers zoveel mogelijk gelijke kansen kunnen bieden, is er nog altijd een wereld te winnen. Om verenigingen hierbij te ondersteunen, heeft de KNVB het ‘Avondje Gelijke Kansen’ in het leven geroepen. Hiermee wil de bond verenigingen informeren over een gelijkwaardig aanbod en hen inspireren om hier ook mee aan de slag te gaan.

Hoe de ontwikkeling van een jeugdspeler verloopt, is onvoorspelbaar. Toch worden veel jonge kinderen nog steeds op basis van hun huidige voetbalkwaliteiten ingedeeld in selectieteams. Hier krijgen zij betere trainers, betere materialen en betere begeleiding dan anderen, waardoor er een groot verschil ontstaat in het voetbalaanbod voor kinderen. Selecteren op jonge leeftijd betekent dus eigenlijk ook meteen de-selecteren. In de afgelopen seizoenen zien wij gelukkig dat steeds meer verenigingen (on)bewust inzetten op het bieden van gelijke kansen, zodat ieder kind leuk en leerzaam kan leren voetballen in een veilige omgeving.

Maar hoe doe je dat nou, gelijke kansen bieden in een jeugdopleiding? En draait het daarbij om de individuele spelers of om de teams? Tijdens het Avondje Gelijke Kansen willen we verenigingen inzicht geven in hoe de ontwikkeling van een jeugdspeler verloopt en op welke manier je het aanbod kunt verbeteren zodat ieder kind, ongeacht het huidige niveau, zich optimaal kan ontwikkelen. Deze bijeenkomst helpt je bij het maken van keuzes rondom het teamindelingsproces, het faciliteren en verzorgen van trainingen en het begeleiden van trainer-coaches.

Beleid neerzetten

Onlangs vond bij K.O.S.C. een bijeenkomst van het Avondje Gelijke Kansen plaats. Eén van de deelnemers was Albert Olde Rikkert, sinds 2018 Technisch Coördinator bij MVV ’29. Samen met twee anderen uit de Technische Commissie was hij aanwezig. “We willen ons voetbaltechnisch beleid zo goed mogelijk neerzetten en afstemmen op de behoeftes van onze jeugdleden”, vertelt hij. “Op dit moment proberen we ons aanbod voor de onderbouw gelijkwaardig te houden. Tot en met de O10 werken we bijvoorbeeld nog niet met selectieteams. Daar zijn we al heel blij mee, maar we willen het voor iedereen zo aantrekkelijk mogelijk maken én houden om bij ons te voetballen. Bij het Avondje Gelijke Kansen horen we wat er nu allemaal op dit gebied speelt en kunnen we leren van andere verenigingen, waardoor we ons eigen beleid nog beter kunnen vormgeven.”

Eyeopener

Een belangrijke les die Olde Rikkert leerde bij het Avondje Gelijke Kansen, is dat het principe van gelijke kansen niet een vast concept is dat je als vereniging één op één moet overnemen. “Je kunt best een beetje differentiëren binnen het idee van gelijke kansen. Onze vereniging groeit en je wil iedereen perspectief blijven bieden, maar dat is lastig als er toch een kwaliteitsverschil tussen spelers is. Als je de luxe van ruim voldoende jeugdleden hebt, kun je bijvoorbeeld nog wel teamindelingen maken op basis van categorieën. Je laat dan bijvoorbeeld categorie A en B samenspelen en categorie C en D, zonder daar al de term en bijbehorende voordelen van een selectieteam aan te hangen. Zo kun je het gemakkelijker voor iedereen leuk houden. Dat was voor mij wel een eyeopener.”

Met die wijze les op zak kijkt Olde Rikkert tevreden terug op de avond. “Je wordt nooit slechter van het delen van informatie. Daarnaast was het voor ons ook een kans om weer eens in contact te komen met clubs uit de regio, zodat we elkaar in de toekomst weer makkelijker kunnen vinden. Het heeft ons alleen maar winst opgeleverd.”

Gelijke Kansen – Hoe doen andere verenigingen het?

Rol van de gastlocatie

Ook de vereniging die als gastlocatie diende, blikt positief terug op het Avondje Gelijke Kansen. K.O.S.C. had eigenlijk maar weinig omkijken naar de organisatie ervan. “Je moet een kantine hebben, een drankje kunnen aanbieden en een scherm hebben waarop gepresenteerd kan worden. Daar voldoen we allemaal aan”, aldus Hoofd Voetbalzaken Robert Harperink. “Ook hebben we trainingen van verschillende jeugdteams geobserveerd, omdat de KNVB graag de koppeling tussen de theorie en de praktijk wilde maken.”

Net als de bezoekende vereniging MVV ’29, probeert ook K.O.S.C. de jeugd zoveel mogelijk gelijke kansen te bieden. Jongens en meisjes spelen gemengd en wordt er pas vanaf de O10 op niveau ingedeeld. “Dat beleid hebben we ook aan de aanwezige verenigingen kunnen presenteren. In totaal waren we met iets minder dan twintig mensen, afkomstig van zowel grote als kleine verenigingen, met ieder hun eigen uitdagingen. Het was een heel prettige bijeenkomst, zonder dat er voor ons als gastlocatie veel extra werk in het verschiet lag. We moesten alleen de kantine iets eerder op de avond openen om de deelnemers te ontvangen, maar dat kan iedere vereniging wel regelen.”

Ook een Avondje Gelijke Kansen?

Hebben jullie als vereniging ook interesse in het deelnemen aan of organiseren van een Avondje Gelijke Kansen? Informeer dan bij de Medewerker Voetbalontwikkeling uit jouw regio naar de mogelijkheden of stuur een e-mail naar voetbalontwikkeling@knvb.nl