Ledenraad amateurvoetbal blikt terug en kijkt vooruit

Bron: www.knvb.nl

De ledenraad amateurvoetbal is vandaag – zaterdag 17 december – bijeengekomen voor de halfjaarlijkse ledenraadsvergadering. De vergadering in het najaar staat vaak voor een groot deel in het teken van terugkijken op het afgelopen seizoen, maar er wordt ook vooruitgekeken naar de toekomst van het amateurvoetbal. Zo boog de ledenraad zich vandaag onder andere over de energielasten van amateurclubs, de toekomst van de topcompetities voor de vrouwen en extra investeringen in voetbal en verenigingsvrijwilligers.

Na de ledenraadsverkiezingen van afgelopen week was deze ledenraadsvergadering de laatste in de huidige samenstelling. Op 1 januari 2023 treedt de nieuwe ledenraad aan. Daarin zullen veel nieuwe gezichten te zien zijn. Ook de samenstelling van de raad van toezicht amateurvoetbal wijzigt. Voorzitter Pier Eringa draagt het stokje over aan Albert van Wijk. De vrijgekomen plaats in de raad van toezicht wordt ingevuld door Janneke Brink-Daamen.

ALBERT VAN WIJK VOLGT PIER ERINGA OP ALS VOORZITTER RVTLees hier het artikel.

Gezonde financiële basis

De afgelopen jaren waren als gevolg van de coronacrisis moeilijk. Gedurende lange periodes kon in het amateurvoetbal niet gevoetbald worden. De pandemie trok ook financieel bij de KNVB diepe sporen. Vandaag kon de ledenraad met tevredenheid vaststellen dat de sectie amateurvoetbal op dit moment weer een gezonde financiële basis heeft. Mede door een terughoudend financieel beleid kon na twee jaar van tekort het seizoen 2021/’22 worden afgesloten met een positief resultaat.

Energielasten amateurclubs

De KNVB heeft zich de afgelopen maanden hard gemaakt voor compensatie van de hoge energiekosten voor verenigingen. Het onderwerp staat inmiddels ook hoog op de politieke agenda. Dit heeft geleid tot diverse maatregelen, waarmee vele verenigingen op verschillende manieren geholpen worden. Gelet op het belang en de zorg werd het onderwerp vandaag ook binnen de ledenraad besproken.

De ledenraad heeft ermee ingestemd om vanuit de KNVB extra middelen in te zetten om de komende periode clubs actief te helpen bij de aanvraag van compensatie. Daarvoor zal een loket worden ingericht waar clubs terecht kunnen. De afgelopen jaren konden clubs al terecht bij de “Groene Club” en is het veel verenigingen ook al gelukt om de energierekening omlaag te krijgen.

MAATREGELEN COMPENSATIE ENERGIEPRIJZEN VOOR AMATEURVERENIGINGENLees hier het artikel.

Extra investeringen in het amateurvoetbal

In het voorjaar werd het Strategisch plan voor de komende vier jaar al door de ledenraad vastgesteld met daarin stevige ambities als het gaat om het opleiden van verenigingsvrijwilligers. De ledenraad stemde in met de voorstellen om nog een extra impuls te geven aan het opleiden van clubtrainers, clubscheidsrechters en bestuurders. Dit wordt nu concreet gemaakt door verenigingen vouchers te geven voor het volgen van opleidingen bij de KNVB Academie.

Ook in de ontwikkeling van het voetbal wordt extra geïnvesteerd. Er komt een versnelling als het gaat om het verder ontwikkelen van passend voetbalaanbod voor jongens en meisjes en nog meer inspanning op de doelstelling om 25% meer KNVB-scheidsrechters te krijgen. Ook in het zaalvoetbal wordt een extra investering gedaan.

Overige agendapunten ledenraad

Verder komt er regelgeving rondom de samenwerking van clubs met voetbalscholen. Dit betekent dat elke vorm van samenwerking tussen een vereniging en een derde, met betrekking tot trainingen en/of wedstrijden van spelers, dient te voldoen aan door het bestuur amateurvoetbal gestelde richtlijnen. De exacte invulling van de richtlijnen gaat in het voorjaar vorm krijgen. Doel is om samenwerking tussen clubs en voetbalscholen te reguleren. Centraal daarbij staat altijd: wat is goed en veilig voor het kind. Want uiteindelijk is het doel om zo veel mogelijk spelers en speelsters met veel plezier te laten voetballen.

Tijdens de vergadering stemden de ledenraadsleden ermee in dat de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de topcompetities bij de vrouwen overgaat van de sectie amateurvoetbal naar de sectie betaald voetbal. Concreet gaat het dan om de Azerion Vrouwen Eredivisie, de Beloftencompetitie Vrouwen, het KNVB-bekertoernooi voor vrouwen en overige door de KNVB te organiseren wedstrijden van clubs die uitkomen in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Bijna alle clubs die momenteel uitkomen in de Azerion Vrouwen Eredivisie zijn betaald voetbalorganisaties. Het doel van deze stap is het verder ontwikkelen en professionaliseren van de topcompetities voor de vrouwen. De KNVB liet de afgelopen jaren de uitvoerende werkzaamheden rondom de Azerion Vrouwen Eredivisie al uitvoeren door de competitieafdeling betaald voetbal. Nu volgt dus ook de bestuurlijke verantwoordelijkheid. Deze wijziging wordt ook nog besproken in de algemene vergadering betaald voetbal en Bondsvergadering van woensdag 21 december.